Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
25.8 C
Athens

Άρθρο του Γιώργου Δουατζή: Ψηφιδωτό

Share

Γράφει ο Γιώργος Δουατζής

«…δεν υπάρχει πιο μεγάλη ενοχή από την ανοχή μας»

Πατρίδα των καιρών, εκδόσεις Καπόν, 2010

*Ποιος να φανταζόταν ότι εν έτει 2024 θα νιώθαμε την απειλή ενός παγκόσμιου πολέμου. Παίζουν κάποιοι τα επικίνδυνα παιχνίδια τους, απειλούν την παγκόσμια κοινότητα, ανεβοκατεβάζουν τιμές βασικών αγαθών κατά την κερδοσκοπική τους βούληση, κερδίζουν από τους πολέμους, από την αγωνία μας, από την απειλή και τον φόβο που αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα τους για τη χειραγώγηση ολόκληρων λαών. Κατά τα άλλα, πολιτισμός 2024. Και κάποιοι αιθεροβάμονες μιλούν ακόμα για τις αξίες του Ανθρωπισμού…

*Ο κόσμος προοδεύει λένε οι στατιστικές. Μειώθηκε η βρεφική θνησιμότητα, ο αναλφαβητισμός, η πείνα και άλλα αρνητικά. Το ότι δεν θα πάψω να αγωνίζομαι, να φωνάζω για τη βελτίωση του κόσμου υπηρετώντας τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν σημαίνει ότι τα βλέπω όλα μαύρα. Αλλά, στρέφω το βλέμμα στο καλύτερο, στην προσπάθεια να μειωθούν τα χαρακτηριστικά του κτήνους σε κάθε δίποδο στον πλανήτη, κυρίως σε αυτούς που κυβερνούν τον κόσμο, όχι σε αυτούς που φαίνεται ότι τον κυβερνούν. Η συνεχής αναζήτηση του καλύτερου σε όλους τους τομείς είναι πρόοδος πραγματική. Και η διατήρηση των οραμάτων για έναν καλύτερο κόσμο, ακόμα πιο αναγκαία.

*Εννέα όμιλοι εταιρειών ελέγχουν τη διατροφή των κατοίκων του πλανήτη. Ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο (795 εκατομμύρια) υποσιτίζεται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 12,9% του πληθυσμού υποσιτίζεται. Σχεδόν οι μισοί από τους παιδικούς θανάτους (45%), ηλικίας κάτω των πέντε ετών, οφείλονται σε κακή διατροφή, ήτοι, απώλεια 3,1 εκατομμύριων παιδικών ζωών ανά έτος. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, 66 εκατομμύρια παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο, παρακολουθούν τα μαθήματά τους πεινασμένα, με 23 εκατομμύρια από αυτά να βρίσκονται στην Αφρική. Πηγή: ΟΗΕ

*Συνηθίσαμε τις εικόνες πολέμου και κάθε λογής βίας που βάζουν στα σπίτια μας τα μέσα ενημέρωσης. Εξανεμίστηκαν τα ίχνη ενοχής μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά, έτσι που η βία μετατρέπεται σε ένα απλό συστατικό της καθημερινότητάς μας, σε κάτι… φυσιολογικό. Μόνη ασπίδα η Παιδεία, ο πολιτισμός, η άρνηση να μεταλλαχθούμε σε ανθρωποειδή.

*Η τάση του ανθρώπου για βία και καταστροφικότητα ίσως πηγάζει και από την τάση του να ποδηγετήσει την τυχαιότητα, να δείξει ότι αυτός μπορεί να επεμβαίνει στη ροή των γεγονότων της ζωής των άλλων, αλλάζοντας έτσι και τα γεγονότα της δικής του ζωής (βλέπε πόλεμο, ρατσιστική βία, γυναικοκτονίες, βία εφήβων κ.ά.). Πανθομολογούμενο ότι η βία απλώνεται καθημερινά στη ζωή μας. Το δίποδο άνθρωπος γεννιέται με μια ενέργεια που θεριεύει με τα χρόνια. Όταν αυτή η ενέργεια δεν εκτονώνεται σε δημιουργικές δράσεις, ενεργοποιεί τη βία, τον αντιπερισπασμό, την τάση επιβολής του ισχυρότερου στον αδύναμο. Αυτού που φέρει όπλο στον άοπλο, του γονιού στο παιδί, του δάσκαλου στον μαθητή, του άντρα στη γυναίκα, του πολιτικώς ορθού στον προικισμένο ξεχωριστό.

*Να, που μάθαμε ότι η μικρή μας χώρα διαθέτει σαράντα έξι κόμματα έτοιμα για τη μάχη των ευρωεκλογών και δεκάδες υποψηφίους για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στην Ευρώπη! Ευτυχής λαός, με τόσους άξιους περί παντός, επιστήμονες, κτήτορες γνώσης υψηλής τεχνολογίας, στοχαστές, οικονομολόγους, διεθνολόγους κ.ά. να διεκδικούν την ψήφο μας. Α, μην ξεχνάμε τις υψηλότατες αμοιβές των ευρωβουλευτών που πασχίζουν για τη βελτίωση της ζωής μας.

*Διαβάζουμε τα ονόματα που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών και μας καταλαμβάνει θλίψη. Τόση ένδεια σε προσωπικότητες έχει πια ο τόπος μας; Ας μην ανησυχούμε. Θα υποστηρίξουν τα εθνικά μας συμφέροντα στην Ευρώπη βαθείς γνώστες της διεθνούς πολιτικής, της τεχνολογίας και των επιστημών, τηλεαστέρες, αθλητές, ηθοποιοί κ.ά. Όσο για τους ενημερωτές της τηλοψίας μας, αυτοί κρατούν ψηλά τον πήχυ της διαφώτισής μας περί τα ευρωπαϊκά ακολουθώντας το απεχθές πλεόν αλληλοφάγωμα των κομμάτων, με άκρως υψηλού επιπέδου εσωτερικά θέματα μακράν της ευρωπαϊκών τεκταινομένων. Μπορούμε να είμαστε εθνικώς υπερήφανοι με την άκρως υποτιμημένη νοημοσύνη μας. Αυτή κι αν είναι προσπάθεια άσκησης βίας σε βάρος της αξιοπρέπειάς μας από τους κάθε λογής χειραγωγούς μας.

*Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα, μεταξύ 46 χωρών, σε ό,τι αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης. Στην πρώτη θέση βρισκόμαστε με το 57% του δείγματος να απαντά πως αποφεύγει ενεργά μερικές φορές ή συχνά την ενημέρωση.

Πηγή:διαΝΕΟσις

*Αλληλεξάρτησης εγκώμιον… Οι υπάλληλοι των μέσων ενημέρωσης ζουν τη μέγιστη αυταπάτη. Θεωρούν ότι κάνουν χάρη σε όσους καλούν στις εκπομπές τους προσφέροντας λίγα λεπτά δημοσιότητας. Οι καλεσμένοι υποκύπτουν στο δέλεαρ. Παραβλέπουν ότι δίνουν περιεχόμενο στις εκπομπές των καλούντων, τους τρέφουν κυριολεκτικά με την παρουσία τους, αφού χωρίς αμοιβή καλύπτουν τηλεοπτικό χρόνο φέρνοντας διαφημίσεις από τις οποίες πληρώνονται οι καλούντες. Οι δε καλούντες ξεχνούν ότι δίχως τα ψήγματα ματαιοδοξίας των καλουμένων δεν θα είχαν περιεχόμενο οι εκπομπές τους, άρα δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης οι ίδιοι, ούτε θα δικαιολογούσαν τον μισθό τους. Και το εφήμερο γαϊτανάκι συνεχίζεται.

*Νεαροί μετέχουν σε τηλεπαιχνίδι. Το ερώτημα είναι να βρουν τη λέξη «Κουτσούμπας». Ερωτήσεις παικτών: Τι είναι αυτός; Ηθοποιός; Τραγουδιστής; Ναι, κι αυτοί ψηφίζουν…

 

διαβάστε περισσότερα

Προς άγραν ψήφων

0
Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι. Τρέχω από κανάλι σε κανάλι καθημερινά για να προλάβω να δω τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών και ομολογώ...

Επικαιρότητα