Άρθρο του Νάσου Αθανασίου: Η συμφωνία και οι μαχαιριές

Άρθρο του Νάσου Αθανασίου: Η συμφωνία και οι μαχαιριές

Του Νάσου Αθανασίου*

Καταψηφίσαμε τη συμφωνία. Αυτό το «καταψηφίζουμε τη συμφωνία» ο κυβερνητικός λαϊκισμός το μετέτρεψε στο:

«Καταψηφίζετε τη γεωπολιτική μας θέση, καταψηφίζετε τον δυτικό πολιτισμό, ακόμη και την κοινοβουλευτική δημοκρατία». Φληναφήματα! Ευήθειες!

-Καταψηφίσαμε το «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω» κυρίου Μητσοτάκη.

-Καταψηφίσαμε τους οικογενειακούς διπλωμάτες της νοοτροπίας «έλα τώρα να τελειώνουμε».

-Καταψηφίσαμε τον φιλοτουρκισμό της πιο πρόσφατης αμερικανικής πολιτικής, φιλοτουρκισμό που έμπρακτα πλέον αποδεικνύεται.

Δύο από τα πολλά…

Η Ουάσιγκτον έχει τονίσει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να πουλήσει F16 στην Τουρκία, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η προοπτική αυτή αποδυναμώνει το όποιο πλεονέκτημα έχει η Ελλάδα αποκτώντας τα Rafale.

Πώς αντέδρασε το State Department στο πρόσφατο κύμα υπερπτήσεων και παραβιάσεων; Με δήλωση που δεν αναφέρεται καν στην Τουρκία. Τι λέει; «Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον εναέριο χώρο μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και συζήτηση…». Ανέχονται τις γκρίζες ζώνες, κωφεύουν στα περί αποστρατικοποίησης. Παραβλέπουν συνειδητά ότι οι υπερπτήσεις είναι θέμα αμφισβήτησης ελληνικής κυριαρχίας και όχι αμφισβήτησης ελληνικού εναερίου χώρου. Άρα, αρνούνται να τοποθετηθούν ευθέως ακόμα και σε ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Καλούν σε “συνεννόηση”. Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα!

Τι παίρνουν και τι δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Ας δούμε πρώτα τι απέρριψαν.

  • Απέρριψαν τα αιτήματα της Ελλάδας για χρηματοδότηση ελληνικών αμυντικών σχεδίων μέσω του προγράμματος Foreign Military Financing ανάλογη μ’ εκείνη της Αιγύπτου, του Ισραήλ, και της Ιορδανίας.
  • Απέρριψαν συνεισφορά στη δόμηση ναυστάθμου για το πολεμικό ναυτικό μας στη Σούδα.
  • Απέρριψαν, εξοστράκισαν από τη συμφωνία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό νησί (στη Σκύρο). Τούτο αποδεικνύει  ότι θέλουν μεν να αξιοποιήσουν την ενδοχώρα για τις επιχειρήσεις τους, αλλά αποφεύγουν οιαδήποτε εμπλοκή με τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε την υπογραφή της Ελλάδας.

Οι αρχές και οι αξίες που διακηρύσσει η Ουάσιγκτον είναι ελληνικές αξίες. Τις πιστεύουμε, γι΄αυτό και δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε την παραβίασή τους από την ίδια την Ουάσιγκτον. Οι αρμόδιοι της ΝΔ ας ρωτήσουν τους Κύπριους ομοϊδεάτες τους. Εκείνοι επισημαίνουν ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο. Αλλά η Κύπρος έπαψε να υπάρχει για την Ουάσιγκτον. Εκεί οι αξίες της δεν έχουν εφαρμογή.

Έχω κάποια σχέση με την αμερικανική πραγματικότητα. Όπως γράφω εγώ τώρα θα μιλούσαν πολλοί Αμερικανοί αν τους έβαζες τα γεγονότα στη σειρά. Ελπίζω τέτοιος Αμερικανός να είναι και ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα. Όχι Έλληνας, ούτε καν φιλέλληνας, αλλά τίμιος Αμερικανός. Ο τίμιος Αμερικανός αυτό που βλέπει στην Ουκρανία, και ορθώς το καταδικάζει, μπορεί να το δει κι αλλού, όταν πράγματι συμβαίνει αλλού.

Αναθεωρητικός ο Πούτιν; Αναθεωρητικός και ο Ερντογάν. Από πότε έπαψε να το βλέπει αυτό η Ουάσιγκτον;

Πώς έχει φερθεί η Αθήνα της κυβέρνησης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον; Αρκεί μια φράση. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναβαθμίστηκαν σε αμοιβαία επωφελή βάση (συνεργασία για υπογραφή Συμφωνίας Πρεσπών, καθιέρωση Στρατηγικού Διαλόγου και σχήματος 3+1, κατάθεση East Med Act, πρόσκληση ΗΠΑ σε ΔΕΘ 2018 ως τιμώμενη χώρα και επενδύσεις (πχ ναυπηγεία Σύρου).

Πώς φέρεται η Ουάσιγκτον στην Αθήνα κατά το τελευταίο διάστημα; Έστειλε την κυρία Νούλαντ στην Αθήνα για να τερματίσει τη διπλωματία των αγωγών.

Με το γνωστό αμαρτωλό non paper, οι ΗΠΑ έπαψαν να υποστηρίζουν τον αγωγό Εastmed, αλλά και οποιοδήποτε άλλο νέο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο (πχ. μέσω Αιγύπτου) επικαλούμενες, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο εντάσεων με την Τουρκία. Καλά διαβάσατε! Επικαλούνται τον κίνδυνο εντάσεων με την Τουρκία.

Πώς θα μιλήσει ο κύριος Μητσοτάκης στον κύριο Μπάιντεν; Όχι βέβαια όπως ο Κωστής Στεφανόπουλος. Δεν περιμένω κάτι τέτοιο. Εν πάση περιπτώσει έχει πολλά να διορθώσει εκεί ο κύριος Μητσοτάκης. Και μόνο να θυμίσει τις παλαιότερες θέσεις του Αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, κέρδος θα έχουμε. Αυτά που ο κύριος Μπάιντεν πίστευε παλιά έπαψε τώρα να τα πιστεύει;

Γιατί αυτά που περιέχουν οι επιστολές Μπλίνκεν δεν υπάρχουν στη συμφωνία; Δεν υπάρχουν για να έχουν δευτερεύουσα σημασία. Το δεύτερο είναι σαν να μη υπάρχει όταν εμφανίζεται το πρώτο. Έχουμε κ. Μπλίνκεν δευτερεύουσα σημασία έναντι της Τουρκίας; Οι πράξεις σας απαντούν.

Αναφέρω ένα αριθμό που υπάρχει στο απόρρητο πρωτόκολλο του Υπουργείου Εξωτερικών: 357.918. Αποκαλύπτεται σε μια ημερολογιακή αναγραφή του Γιώργου Σεφέρη για το Κυπριακό και αφορά τις απαράδεκτες παραχωρήσεις που κάναμε τότε.

Γράφει ο Γιώργος Σεφέρης:

«Υπάρχει υπηρεσιακό σημείωμά μου γραμμένο στο Παρίσι, στο ξενοδοχείο Bristol, τη νύχτα της 18ης Δεκεμβρίου 1958. Το έδωσα εγώ ο ίδιος στα χέρια του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Αβέρωφ, στις 7 το πρωί, προτού αναχωρήσει για την Αθήνα. Τότε είχα λάβει γνώση πρώτη φορά ορισμένων παραχωρήσεων που ετοιμαζόμασταν να κάνουμε στη Ζυρίχη. Επίσης πρέπει να υπάρχει, αν δεν έχουν καταστρέψει τον φάκελο, η επιστολή μου από την πρεσβεία μου στο Λονδίνο, στον Αβέρωφ, επιστολή της 25ης Δεκεμβρίου 1958 με αριθμό εμπιστευτικού πρωτοκόλλου 357.918. Αυτός ο αριθμός θεωρήθηκε από τον Αβέρωφ μεγάλη προδοσία, γιατί -υποθέτω- τον εμπόδιζε να ξεχάσει το γράμμα μου στην τσέπη του».

Μεγάλη προδοσία, λέει ο Σεφέρης. Τι έκανε ο άνθρωπος; Διαφώνησε σε κάποιες παραχωρήσεις και προειδοποίησε για τις συνέπειες τους. Λυπάμαι, αλλά ορισμένοι της ΝΔ, δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε.

 

*Νάσος Αθανασίου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ανατολική Αττική

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο politicalbank.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν τον συγγραφέα.