Χρειάζονται αποφάσεις για την ενέργεια

Χρειάζονται αποφάσεις για την ενέργεια

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία στη σύνολο Κορυφής, στις 24 Μαρτίου, θα υποβάλουν κοινή πρόταση για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Τα δείγματα δεν είναι θετικά, αν κρίνουμε από τη στάση που κράτησε η Γερμανία, γι αυτό οι Μ. Ντράγκι, Π. Σάντσεθ, Α. Κόστα και Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσουν τη μάχη τους.

Άσχετα όμως από την έκβαση της συνόδου Κορυφής, η Κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία έχει γονατίσει τους Έλληνες.

Το Σάββατο η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Πρώτα η διαφάνεια» έγραψε.

«Η εσωτερική αγορά ενέργειας έχει μπει, ήδη πριν από τον πόλεμο, σε φάση οξύτατου ανταγωνισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι πάντα σαφείς οι όροι των συμβάσεων που προσφέροντας ως «ευκαιρίες» στους καταναλωτές. Σήμερα είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ να λειτουργεί η αγορά με διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες, χωρίς αιφνίδιες αλλαγές  και πρακτικές που μετακυλίουν δυσανάλογο κόστος προς τον πιο αδύναμο κρίκο – τους καταναλωτές. Η πολιτεία έχει τα εργαλεία για να εκπληρώσει τον εποπτικό της ρόλο».

Ο κανονικός ανταγωνισμός φέρνει μείωση των τιμών. Όχι αυξήσεις όπως αυτές που λαμβάνουν οι πολίτες με τους υπέρογκους λογαριασμούς. Ένα πεδίο λοιπόν στο οποία πρέπει να δράσει άμεσα η Κυβέρνηση είναι ο ανταγωνισμός, ο πραγματικός ανταγωνισμός.

Συνάμα το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει πρόταση  για μείωση τιμής με ισοδύναμο μέτρο χωρίς να χρειαστούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε τη μείωση κατά €0,25 του φόρου στα καύσιμα, με το συνολικό κόστος της παρέμβασης να καλυφθεί από την αυξημένη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, προχθές η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πρόσθετο φόρο 10% στα επιπλέον κέρδη των εταιρειών ενέργειας. Ως επιπλέον κέρδη ορίζεται η διαφορά ανάμεσα στα κέρδη της περιόδου Οκτ21-Μαρ22 από τα κέρδη της περιόδου Οκτ.20-Μαρ21.

Γιατί να μην προχωρήσουμε και μεις στην Ελλάδα αντίστοιχες κινήσεις αφού το πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη της στις 8 Μαρτίου;