Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
33.3 C
Athens

Δημοσκοπήσεις: Πρωταθλήτρια στις προβλέψεις η εταιρεία…

Share

Το «κολπάκι» που έκαναν οι δημοσκοπικές εταιρείες σχετικά με τις εκτιμήσεις τους για τα ποσοστά των κομμάτων στις Ευρωεκλογές, ήταν το «από – έως», με άλλα λόγια το εύρος μέσα στο οποίο εκτιμούσαν ότι θα κινηθούν τα κόμματα.

Από δημοσκοπήσεις χορτάσαμε, μέχρι που ήρθαν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, κάτι που τσαλάκωσε την εικόνα των εταιρειών έρευνας της κοινής γνώμης.

Καταλήξαμε ως ομάδα να συγκρίνουμε τα εκλογικά αποτελέσματα με τις μέσες τιμές που έδιναν οι εταιρείες ερευνών στην τελευταία τους δημοσκόπηση, έτσι ώστε να δούμε ποια εταιρεία έπεσε ποιο κοντά στα ποσοστά των κομμάτων και επίσης ποια εταιρεία έχει συνολικά τις περισσότερες …επιτυχίες.

Η μεγάλη αστοχία των δημοσκοπήσεων ήταν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατία τα οποία τα παρουσίαζαν πολύ ψηλότερα από την πραγματικότητα, όπως και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδειχναν χαμηλότερα από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και τις μέσες (τελικές) τιμές των δημοσκοπικών εταιρειών, τη Νέα Δημοκρατία την πλησίασε η Pulse με ποσοστό 31%. Ποιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Metron Analysis με 15,50%, ενώ κοντά στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε η ALCO με 12,60%. Ακριβώς στα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης (9,30%) και πλησιέστερα στο ΚΚΕ (9,30%) βρέθηκε η Prorata, ενώ πλησιέστερα στα ποσοστά της ΝΙΚΗΣ ήταν η Metron Analysis με 4,50%. Τα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερία (3,40%) πλησίασαν η GPO και η MRB με 3,50%, όπως και η ALCO με 3,30%. Στα υπόλοιπα κόμματα πλησιέστερα στην ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι η MARC (2,40%), στο ΜέΡΑ25 η GOOD AFFAIRS (2,50%), στη Φωνή Λογικής με 3% οι εταιρείες INTERVIEW, ALCO, GOOD AFFAIRS και Metron Analysis.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δημοσκοπικές επιτυχείς προβλέψεις, «πρωταθλήτρια» εταιρεία είναι η Metron Analysis με μόλις 4 στις 11 προβλέψεις της να είναι κοντά στα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Ακολούθησε η ALCO με 3 στις 11 προβλέψεις της να είναι κοντά στα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

Τα συμπεράσματα δικά σας παρατηρώντας τον πίνακα που ακολουθεί!

διαβάστε περισσότερα

Ταρατατζούμ και μπαμ, μπουμ!

0
Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα φίλες και φίλοι. Υπό τους ήχους των Black Sabbath θα έχουμε σήμερα το κρίσιμο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς...

Επικαιρότητα