Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ/Pulse: Το απόλυτο ντέρμπι για τους τρεις του ΚΙΝΑΛ

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ/Pulse: Το απόλυτο ντέρμπι για τους τρεις του ΚΙΝΑΛ

Παρακολουθήσαμε χθες στον ΣΚΑΪ μια σοβαρή δημοσκόπηση της Pulse, σχετικά με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, όπου εξαρχής ο αναλυτής Γιώργος Αράπογλου και οι παρουσιαστές, μίλησαν για μια δημοσκόπηση σε τυχαίο δείγμα 4.012 τηλεφωνικών συνεντεύξεων, στην οποία δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τον νικητή των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, με τους Παπανδρέου, Ανδρουλάκη, Λοβέρδο, να έχουν τις ίδιες πιθανότητες.

Αυτόματα, οι δημοσκοπήσεις που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα σε κανάλια, εφημερίδες και sites, με δείγματα σαφώς πολύ μικρότερα και με λιγότερες στοχεύσεις κοινού, τότε η βεβαιότητα πάει περίπατο. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για δημοσκοπήσεις μικρού δείγματος, οι οποίες προσπαθούν να δώσουν συγκεκριμένη γραμμή στους ψηφοφόρους.

Πάμε να δούμε με απλά λόγια τις 4 κάρτες που αφορούν στιες εκλογές του ΚΙΝΑΛ, και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Στην παραπάνω κάρτα έχουν δηλώσει ότι έχουν διάθεση να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, 550 ερωτώμενοι, το οποίο μεταφράζεται επί του εκλογικού σώματος, ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ περίπου 750.000 πολίτες!!! Σημειώστε ότι το στατιστικό λάθος είναι +/-4%.

Στη δεύτερη κάρτα όπου είναι όσοι ψήφισαν ΚΙΝΑΛ, βρέθηκαν 580 άτομα. Αυτό μεταφράζεται ότι θα πάνε να ψηφίσουν περίπου 780.000 πολίτες!!! Και σε αυτή την περίπτωση το στατιστικό λάθος είναι +/-4%.

Ερχόμαστε στην τρίτη κάρτα, όπου βλέπουμε όσους απάντησαν ότι έχουν ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, και θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση βρέθηκαν 315 ερωτώμενοι, κάτι που αριθμητικά σημαίνει ότι θα προσέλθουν στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ, περίπου 400.000 πολίτες!! Σε αυτή την περίπτωση το στατιστικό λάθος είναι +/-5,5%.

Στην τελευταία κάρτα όπου παρουσιάζονται όσοι ψήφισαν ΚΙΝΑΛ, θα το ξαναψηφίσουν και θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές, βρέθηκαν 220 άτομα από το δείγμα των 4.012 ερωτώμενων. Αυτό μεταφράζεται επί του εκλογικού σώματος, σε περίπου 300.000 πολίτες που θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ! Το στατιστικό λάθος σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλο και πλησιάζει το +/-6,5%.

Συμπέρασμα: Στη μάχη των τριών, κανένας δεν κερδίζει, κανένας δεν χάνει και αντίστροφα, από τους Παπανδρέου, Ανδρουλάκη, Λοβέρδο, ο καθένας θα μπορούσε να κερδίσει, ο καθένας θα μπορούσε να χάσει.

Είναι εμφανές μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα της Pulse, ότι η μάχη για τους τρεις είναι ανοικτή και θα εξαρτηθεί από το πόσοι και ποιοι θα πάνε στις 5 Δεκεμβρίου στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ.

Υ.Γ. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είχαν μπει πολλά «φίλτρα» στους ερωτώμενους και μάλλον οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να βάλουν πολλά «φίλτρα» στην κρίση τους, πριν φθάσουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.