Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία προπαγάνδας καθώς το Κογκρέσο αμφιταλαντεύεται για την Ουκρανία

Share

Ανάλυση από τον Zachary B. Wolf, CNN

Καθώς πλησιάζει η επέτειος δύο ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , νιώθουμε ότι όλοι έχουν ρουφηθεί σε έναν περίεργο κόσμο.

► Πριν από δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τάκερ Κάρλσον ήταν παρουσιαστής του Fox News, ακόμα δίπλα στην κυρίαρχη πολιτική πολιτική των ΗΠΑ.

► Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία φαινόταν σιδερένια και ακλόνητη καθώς η Ρωσία εισέβαλε.

► Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έμελλε να απομονωθεί παγκοσμίως ως παρίας.

► Ο Έλον Μασκ θα δεσμευόταν σύντομα να βοηθήσει την Ουκρανία με το δορυφορικό διαδικτυακό σύστημα Starlink του.

► Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούσε να σχεδιάζει το δρόμο του για να βγει από την πολιτική έρημο, η παρουσία του σπάνια ήταν αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τι διαφορά κάνουν δύο χρόνια

Μερικές εξελίξεις αυτή την εβδομάδα:

► Ο Πούτιν απέκτησε μια πλατφόρμα, χάρη σε μια συνέντευξη σόφτμπολ του Carlson, ο οποίος εκδιώχθηκε από το Fox News πέρυσι και στράφηκε στο Twitter, την πλατφόρμα που αγόρασε ο Musk και μετονόμασε X, για να εκτοξεύσει δεξιές θεωρίες συνωμοσίας.

► Η αμερικανική βοήθεια για την Ουκρανία είναι πραγματικά υπό αμφισβήτηση καθώς οι πολιτικοί των ΗΠΑ, με επικεφαλής τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αμφισβητούν την επένδυση. Σημείωση: Όταν ο Τραμπ βοήθησε στην εξάλειψη ενός δικομματικού νομοσχεδίου για τη συνοριακή πολιτική αυτή την εβδομάδα, έθεσε επίσης σε κίνδυνο τη βοήθεια της Ουκρανίας που ζητούσε επί μήνες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

► Η ανάδυση του Τραμπ από την έρημο ολοκληρώθηκε. Έχει διαγράψει κάθε ερώτηση ότι θα είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία για τρίτη φορά και σχεδιάζει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Το Πεντάγωνο, παρεμπιπτόντως, πληρώνει τώρα το SpaceX του Μασκ για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το Starlink.

Προπαγάνδα που μεταδόθηκε στο Χ

Ο Πούτιν περπάτησε στον Κάρλσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη Μόσχα. Ο Όλιβερ Ντάρσι του CNN το χαρακτήρισε «νίκη προπαγάνδας» για τον Πούτιν.

Από την Darcy:

Αντί να πιέζει τον Πούτιν για τα πολλά υπό εξέταση θέματα, συμπεριλαμβανομένων των αξιόπιστων κατηγοριών που η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και τη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο Κάρλσον έδωσε στον απολυταρχικό μια ελεύθερη λωρίδα για να χειραγωγήσει το κοινό και να πει την εκδοχή του για την ιστορία, όσο παραπλανητική κι αν ήταν. μπορεί να ήταν.

Κατά καιρούς, μεταξύ της εκπομπής των παραπόνων, ο Πούτιν εμφανιζόταν στο σχολείο Carlson για ιστορικά γεγονότα καθώς ο οικοδεσπότης κοιτούσε σαστισμένος. Ή για να το θέσω πιο ξεκάθαρα, ο Carlson παρείχε στον Πούτιν μια πλατφόρμα για να διαδώσει την προπαγάνδα του σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο με ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο των ισχυρισμών του.

Σε μια αξιοσημείωτη ανταλλαγή απόψεων, ο Carlson απέρριψε την ιδέα ότι ο Evan Gershkovich, δημοσιογράφος της Wall Street Journal που κρατείται στη Ρωσία από τον περασμένο Μάρτιο, είναι κατάσκοπος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, η Ρωσία απέρριψε την πρόταση ανταλλαγής μεγάλου αριθμού Ρώσων υπηκόων που κρατούνται στο εξωτερικό τόσο με τον Γκέρσκοβιτς όσο και με έναν άλλο Αμερικανό, τον Πολ Γουίλαν, ο οποίος κρατείται στη Ρωσία από το 2018.

Ο Πούτιν είπε στον Κάρλσον ότι ίσως ο Γκέρσκοβιτς θα μπορούσε να ανταλλάσσεται με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν πρώην συνταγματάρχη στην εσωτερική υπηρεσία κατασκοπείας της Ρωσίας, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός πρώην Τσετσένου μαχητή στο Βερολίνο, το 2019, το φως της ημέρας.

Ο Nathan Hodge του CNN, η Katharina Krebs και η Helen Regan έχουν περισσότερες λεπτομέρειες . Ελέγχουν επίσης τον Carlson για τον ισχυρισμό του ότι οι αμερικανικοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης δεν προσπάθησαν να πάρουν συνέντευξη από τον Πούτιν. Από την αναφορά τους:

Στην πραγματικότητα, δημοσιογράφοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει συνεντεύξεις από τον Πούτιν, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος είχε αρνηθεί να δώσει πρόσβαση. Και ο Πούτιν όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνεντεύξεις με τον ελεύθερο Τύπο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια διεξήγαγε πόλεμο κατά των μέσων ενημέρωσης, κλείνοντας  δημοσιογράφους ,  επιβάλλοντας πρόστιμα σε εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας  επειδή φιλοξενούσαν «πλαστές» πληροφορίες σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία και  προωθώντας νόμους λογοκρισίας  που περιορίζουν τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Ο Πούτιν, παρά την ελεύθερη πλατφόρμα από τον Κάρλσον, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απομόνωση στη Δύση. Οι δημοσιογράφοι του CNN σημειώνουν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν σχετικά με ένα υποτιθέμενο σχέδιο μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Και υπήρξε νέα έκκληση την Πέμπτη προς τον Πούτιν να αντιμετωπίσει μια έρευνα εγκλημάτων πολέμου για την επίθεση της Ρωσίας στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, η οποία σκότωσε χιλιάδες.

Οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν επίσης τη λέξη «ρεβανσιστής», την οποία έπρεπε να αναζητήσω και η οποία περιγράφει τέλεια τη στρεβλή άποψη του Πούτιν για την ιστορία και την εμμονή του με την κατοχή της Ουκρανίας.

Shakeup στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky αντικατέστησε αυτή την εβδομάδα τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του, στρατηγό Valerii Zaluzhnyi.

Από το ρεπορτάζ του CNN : Η κίνηση του προέδρου ακολουθεί τις εντάσεις μεταξύ του Ζελένσκι και του εξαιρετικά δημοφιλούς στρατιωτικού αρχηγού του μετά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης της Ουκρανίας, και με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει μια νέα ρωσική επίθεση, ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και πυρομαχικών και την ακινητοποίηση της αμερικανικής βοήθειας στο Κογκρέσο.

Σημαντικές επιλογές για τους Αμερικανούς

Αλλά μεταξύ των πολλών, συγκεκριμένων επιλογών που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί τον Νοέμβριο, αν υποθέσουμε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, είναι το πώς θα προσεγγίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Πούτιν.

Ο Μπάιντεν έχει χτίσει την προεδρία του γύρω από την ιδέα μιας παγκόσμιας πάλης μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών. Ο Τραμπ εκφράζει συχνά θαυμασμό για τους αυταρχικούς και την απογοήτευσή του με δημοκρατικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ.

Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας έχει τελειώσει

Το Πεντάγωνο έχει ουσιαστικά εξαντλήσει τα χρήματα που διέθεσε το Κογκρέσο για την Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν είναι σαφές πότε μπορεί να υπάρχουν περισσότερα στο δρόμο, ιδιαίτερα μετά το τέλος της πρότασης για σύνδεση της συνοριακής πολιτικής των ΗΠΑ με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα.

Στη Γερουσία, υπάρχει υποστήριξη για τη βοήθεια της Ουκρανίας. Μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών εκκαθάρισε την Πέμπτη το όριο των 60 ψήφων για να προχωρήσει προς ένα νομοσχέδιο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ. Ένας Ρεπουμπλικανός, ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει απόκρυφες διαδικαστικές τακτικές για να καθυστερήσει μια τελική ψηφοφορία για μέρες .

Ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής μειονότητας, απέκρουσε την κριτική των δεξιών νομοθετών ότι τα χρήματα είναι φιλανθρωπία για την Ουκρανία. Τα περισσότερα από τα κεφάλαια θα δαπανηθούν για την παραγωγή στρατιωτικού υλικού στις ΗΠΑ, είπε.

«Πρόκειται για την ανοικοδόμηση του οπλοστασίου της δημοκρατίας και για να δείξουμε στους συμμάχους και τους αντιπάλους μας ότι είμαστε σοβαροί για την άσκηση της αμερικανικής δύναμης», είπε στο βήμα της Γερουσίας την Παρασκευή.

Το Σώμα είναι ένα πιο τρομερό εμπόδιο στην πρόσθετη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Μάικ Τζόνσον δεν απέκλεισε την ιδέα να εγκριθεί νομοσχέδιο για την Ουκρανία, είτε ως μεμονωμένη πρόταση είτε σε συνδυασμό με τη βοήθεια προς το Ισραήλ. Αλλά σίγουρα ούτε ο ίδιος το έχει υποστηρίξει.

Ο Τζόνσον, μαζί με άλλους Ρεπουμπλικάνους, ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα. Και για να ψηφίσει περισσότερη βοήθεια σε νόμο, πιθανότατα θα χρειαζόταν ψήφους των Δημοκρατικών – κάτι που θα εξοργίσει τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους που έχουν τη δύναμη να τον εκδιώξουν.

Πηγή: https://edition.cnn.com

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα