Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Δυσκολεύει πολύ το πάζλ των ψηφοδελτίων

Share

Όσο κοντά ή μακριά και αν είναι πλέον οι εκλογές (μάλλον κοντά), οι υποψήφιοι παίρνουν θέση μάχης, χαράσσοντας τη στρατηγική τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την εκλογή τους.

Οι νέες όμως υποψηφιότητες, οι αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι πιθανές αλλαγές από την απογραφή, αλλά και τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα με την απλή αναλογική, ανακατεύουν την τράπουλα σε όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία.

Το Επικρατείας

Με την πρόσφατη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15, έτσι ώστε να εκλέγονται και τρεις από τον απόδημο Ελληνισμό. Οι τρεις αυτές έδρες αφαιρούνται όμως από τις εκλογικές περιφέρειες της Α’ Αθηνών, του Νότιου Τομέα Αθηνών και της Αχαΐας.

Η απογραφή

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 που πρόκειται να διενεργηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2021, μπορεί να δώσει αλλαγές στην κατανομή εδρών, όπως για παράδειγμα η Α’ Αθηνών, όπου ενδέχεται να χάσει κι άλλη έδρα, λόγω μείωσης του εκλογικού της σώματος.

Συνυπολογίστε ότι ανάλογα με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, θα χαθούν ή θα προστεθούν έδρες σε επίμαχες περιφέρειες.

Παραδείγματα

Δείτε όμως τι μάχη θα δοθεί. Δανειζόμαστε ως παράδειγμα την Α΄ Αθηνών και τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ εξέλεξε επτά βουλευτές, τους: Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θανάση Πλεύρη, Νικήτας Κακλαμάνη, Άγγελο Συρίγο, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Φωτεινή Πιπιλή.

Στις επόμενες όμως εκλογές, η Α΄ Αθηνών χάνει σίγουρα μία έδρα, ενώ στους υποψηφίους θα προστεθούν πιθανά οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ενώ ακούγεται και το όνομα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στον Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου και εκεί θα χαθεί μία έδρα, ενώ θα προστεθούν υποψηφιότητες, όπως αυτές του Τάκη Θεοδωρικάκου, του Νίκου Χαρδαλιά και του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλου.

Τα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές θα είναι ένα πολύ δύσκολο πάζλ, το οποίο θα προσπαθήσουν να λύσουν οι καλοί …παίκτες, με τη βοήθεια των κομματικών μηχανισμών, των ΜΜΕ, καθώς και των προσωπικών επαφών στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες ποτέ δεν ξέρεις που μπορούν να σε οδηγήσουν.

διαβάστε περισσότερα

Πέτα τον σκελετό από τη ντουλάπα!

0
Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι. Οι μέρες περνούν, οι εκλογές έρχονται όλο και ποιο κοντά και οι υποψήφιοι αρχίζουν να ψάχνουν τους σκελετούς...

Επικαιρότητα