“Έχουμε επανάληψη του 2015, με τους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους”;

“Έχουμε επανάληψη του 2015, με τους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους”;

“Έχουμε επανάληψη του 2015, με τους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους”; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν έμπειροι πολιτικοί και δημοσκόποι, βλέποντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, μετά τον πόλεμο και την ακρίβεια.

Αν κάτι έχει χαρακτηρίσει πολιτικά το έτος 2015, είναι η καθίζηση των ισχυρών επί δεκαετίες κομμάτων (ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία), σε συνδυασμό με την θεαματική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των άκρων.

Στο ίδιο μοτίβο δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι η σημερινή δημοσκοπική εικόνα, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει μπει σε καθοδική πορεία μετά την ακρίβεια και τον πόλεμο, τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ανακάμψει μετά τη θητεία του στο τιμόνι της χώρας και το στραπάτσο του 2019 και αντίθετα, κέρδη φαίνεται να έχουν το ΚΙΝΑΛ και τα άκρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της METRON, το ΚΙΝΑΛ παραμένει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σε διψήφιο ποσοστό, στη δε εκτίμηση ψήφου σκαρφαλώνει στο 16,7%. Με ένα τέτοιο εκλογικό ποσοστό, η πολιτική τράπουλα της χώρας ανακατεύεται για τα καλά και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της αναδιάταξης των κομμάτων.

Σε ότι αφορά στα άκρα (σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της METRON) έχουμε τον Κασιδιάρη (2,9% στην εκτίμηση ψήφου) να φιγουράρει ως αποκούμπι ακροδεξιών απογοητευμένων, ακολουθώντας την πορεία από τη φυλακή στη Βουλή.

Εδώ τα πράγματα όμως είναι επικίνδυνα, καθώς όταν υπάρχει ένα ποσοστό που στις δημοσκοπήσεις απαντά φανερά υπέρ του φυλακισμένου Κασιδιάρη, τότε σίγουρα υπάρχει ένα ποσοστό που δεν απαντά, όπως έκανε στο παρελθόν με την Χρυσή Αυγή.

Αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία συνεχίσουν να πορεύονται με γοργούς ρυθμούς, τότε οι ισορροπίες μπορεί να είναι απρόβλεπτες, καθώς υπάρχει σταθερά ένα ποσοστό πάνω από 10%, το οποίο δεν τοποθετείτε πολιτικά στις δημοσκοπήσεις.