Εγκαίνια Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων-Υπνωτηρίου του ΟΚΑΝΑ για εξαρτημένα άτομα στο κέντρο της Αθήνας

Εγκαίνια Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων-Υπνωτηρίου του ΟΚΑΝΑ για εξαρτημένα άτομα στο κέντρο της Αθήνας

Η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, κυρία Ζωή Ράπτη, εγκαινίασε σήμερα το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων – Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Αθ. Θεοχάρη.  Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης, ο Αντιπεριφεριάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας κ. Ι. Κεχρής, η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας & Κοινωνίας των Πολιτών κα Κ. Γκαγκάκη, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Ν. Αβραμίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Αλ. Τσιατσιάμης, η Δ/ντρια του 18ΑΝΩ κ. Στ. Χρηστίδη, η Προέδρος του Κέντρου Πρόληψης Δ. Αθηναίων «ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ» και Αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κα Φ. Λεομπίλα, η Δ/ντρια Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας κα Μ. Κουλουμπή, ο Δ/νων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ κ. Ι. Σωτηρίου, καθώς και Διευθυντές και στελέχη του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Η ίδρυση ενός Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας-Υπνωτηρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, για άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας αποτελούσε μία διαχρονική και επιτακτική ανάγκη, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης σταθερής και ασφαλούς στέγης.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω δομή απευθύνεται σε άστεγους, κυρίως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι διαβιούν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους ή διανυκτερεύουν σε Υπνωτήρια/Ξενώνες Φιλοξενίας ή διαμένουν σε επισφαλείς χώρους και δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη, εξασφαλίζοντάς τους τη δυνατότητα παραμονής σε φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για όλο το 24ώρο.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων- Υπνωτήριο αποτελεί βασικό πυλώνα των δομών και υπηρεσιών του διευρυμένου Δικτύου Άμεσης Πρόσβασης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Αττική, το οποίο διαπνέεται από τη φιλοσοφία της μείωσης της βλάβης και  στοχεύει στο να παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών με απώτερο στόχο την διασφάλιση της ατομικής υγείας των ωφελούμενων και κατ’ επέκταση την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται συνίστανται στις κάτωθι:

 • Βασική πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα
 • Διερεύνηση και καταγραφή των βασικών αναγκών, με σκοπό την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την προστασία και την κοινωνική ένταξη των χρηστών που διαβιούν στο δρόμο.
 • Κινητοποίηση και εκπαίδευση σε συμπεριφορές που δεν ενισχύουν τη διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
 • Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
 • Παραπομπή και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες (κοινωνική πρόνοια, σίτιση, ξενώνες, θεραπευτικά προγράμματα, δομές πρωτοβάθμιας υγείας, νοσοκομεία, νομική συμπαράσταση).
 • Κινητοποίηση του ατόμου για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (σε άλλες μονάδες/δομές).
 • Παροχή δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα οικείο και ασφαλές περιβάλλον.
 • Παραμονή σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο / κλιματιζόμενο χώρο
 • Φροντίδα ατομικής υγιεινής, παροχή μικρού γεύματος (σνακ) και ρουχισμού
 • Δυνατότητα διανυκτέρευσης έως 90 ατόμων ημερησίως
 • Ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας σε τυπικά και άτυπα κοινωνικά δίκτυα της ευρύτερης κοινότητας.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων του ΟΚΑΝΑ στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα ιατρού, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών θεραπευτών, εργασιακών συμβούλων και άλλων ειδικοτήτων παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η ίδρυση και λειτουργία της δομής γίνεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης με τίτλο «Νέες Δομές Αστέγων Δήμου Αθηναίων: Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων – Υπνωτήριο» με κωδικό ΟΠΣ 5004188, στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. «Αττική».

Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων- Υπνωτήριο ΟΚΑΝΑ

Διεύθυνση: Σουρμελή 4-6, Αθήνα