Έρικ Καντονά: ΔΕΝ θα δω το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Χιλιάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους χτίζοντας τα γήπεδα…

Έρικ Καντονά: ΔΕΝ θα δω το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Χιλιάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους χτίζοντας τα γήπεδα…
  • Η απόφαση να τους αφήσουμε να φιλοξενήσουν έχει να κάνει με χρήματα και ΔΕΝ θα υπάρξει διαρκής κληρονομιά
  • Ο Έρικ Καντονά λέει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να γίνει κάπου για να προωθηθεί το ποδόσφαιρο
  • Ο Γάλλος επιμένει ότι δεν υπάρχει «τίποτα» και καμία δυνατότητα για το Κατάρ να αναπτυχθεί
  • «Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Κι όμως θα γιορτάσουμε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε
  • Ο Καντονά λέει ότι καταλαβαίνει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια επιχείρηση, αλλά δεν θα το παρακολουθήσει

Ο Έρικ Καντονά δεν θα παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και έδωσε μια απογοητευτική αξιολόγηση για το φετινό τουρνουά.

Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατηγόρησε τη χώρα για «φρικτή» μεταχείριση των εργαζομένων που έχτισαν τα γήπεδα και λέει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα κληρονομιάς στη χώρα.

Ο Cantona πιστεύει ότι τα Παγκόσμια Κύπελλα πρέπει να απονέμονται σε χώρες με την ευκαιρία να έχουν μόνιμο αντίκτυπο και να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο στον πληθυσμό τους, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Στο Κατάρ λέει ότι δεν υπάρχει «τίποτα».

Είπε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει πραγματικά το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο δεν είναι πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο για μένα. Τις τελευταίες δεκαετίες, είχατε πολλά γεγονότα όπως Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Κύπελλα σε χώρες που αναδύονται – όπως στη Ρωσία ή την Κίνα.

Αλλά το Κατάρ δεν είναι η χώρα του ποδοσφαίρου. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας να φιλοξενηθεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο σε μια χώρα όπου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και προώθησης του ποδοσφαίρου, όπως στη Νότια Αφρική ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του ’90.

«Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει πολλή μετανάστευση στη Νότια Αμερική και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του αθλήματος.

«Στην πραγματικότητα, τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το άθλημα που έχει τους περισσότερους αδειοδοτημένους ανθρώπους είναι το ποδόσφαιρο. Αλλά στο Κατάρ, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο δυναμικό. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι μόνο για χρήματα νομίζω.

«Είναι μόνο για χρήματα και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν στους ανθρώπους που έχτισαν τα γήπεδα, είναι φρικτό. Και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Κι όμως θα γιορτάσουμε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο Καντονά πιστεύει ότι η ουσία του ποδοσφαίρου είναι αξιοκρατία, αλλά δεν βλέπει κανένα σημάδι αυτού στην κοινωνία του Κατάρ.

Και συνέχισε: «Προσωπικά, δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση. Αλλά σκέφτηκα ότι ήταν το μόνο μέρος όπου όλοι μπορούσαν να έχουν μια ευκαιρία.

«Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι νέοι παίκτες μπορούν να μεγαλώσουν σε μια πολύ φτωχή περιοχή – οι περισσότεροι παίκτες προέρχονται από φτωχές περιοχές. Και γίνονται ποδοσφαιριστές και έχουν την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και να σώσουν την οικογένειά τους, κάτι που είναι υπέροχο. Κι αν είσαι καλός είσαι καλός. Είναι αξιοκρατία – αν είσαι καλύτερος από τον επόμενο τύπο, θα παίξεις και είναι δίκαιο.

Υπήρξε ένα μοιραίο τίμημα για έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων που προετοιμάζουν το Κατάρ να φιλοξενήσει αυτόν τον χειμώνα.

Χιλιάδες μετανάστες εργάτες φέρεται να χάθηκαν στη χώρα της Μέσης Ανατολής καθώς έχει διαμορφώσει πόλεις, δρόμους και στάδια από την άμμο της ερήμου.

Οι εργάτες πιστεύουν ότι ο θάνατος των φίλων τους προήλθε από την αναγκαστική εργασία τους κάτω από τον ήλιο που καίει χωρίς σκιά, διαλείμματα και νερό σε θερμοκρασίες άνω των 40 C για μόλις 8,30 λίρες την ημέρα.

Η FIFA αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια £ από την εκδήλωση του ποδοσφαίρου.

Οι παίκτες της Αγγλίας συναντώνται με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον Μάρτιο για να αποφασίσουν τη θέση τους για το τουρνουά και άλλες χώρες όπως η Νορβηγία και η Γερμανία έχουν φορέσει μπλουζάκια διαμαρτυρίας πριν από τους αγώνες.

Η καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με την πλούσια ποδοσφαιρική εμπειρία που μπορεί να έχει σε όλο τον κόσμο σε επίπεδο συλλόγων, κάτι στο οποίο ο Cantona είναι πλέον κορυφαίος υποστηρικτής.

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk

Tagged with