Ερώτηση Κ. Αρβανίτη – Κ. Ερνστ για τον θάνατο του 24χρονου Έλληνα στη Γερμανία

Ερώτηση Κ. Αρβανίτη – Κ. Ερνστ για τον θάνατο του 24χρονου Έλληνα στη Γερμανία

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας, και ειδικότερα όταν αυτή έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά με θύματα μετανάστες, φέρνουν ενώπιον της ηγεσίας της ΕΕ οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς/The Left Κώστας Αρβανίτης και Κορνήλια Ερνστ.

Αφορμή για την ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην οποία ανταποκρίθηκε αμέσως η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής του Die Linke είναι ο θάνατος μέσα σε αστυνομικό τμήμα 24χρονου Έλληνα μετανάστη στο Βούπερταλ της Γερμανίας.

Όπως σημειώνουν στην ερώτηση οι δύο Ευρωβουλευτές, «Είχε μόλις προηγηθεί η σύλληψή του, υπό συνθήκες ακραίας, αδικαιολόγητης βίας, και ενώ η αδελφή του εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι το θύμα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρή ιατρική επέμβαση

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια αλληλουχία συμβάντων που συνιστούν επιχείρηση αποσιώπησης του γεγονότος, ακόμη και «αθώωσης» των αστυνομικών αρχών και προκαταβολικής απαλλαγής τους από οποιαδήποτε ευθύνη τυχόν έχουν για τη μοιραία κατάληξη του 24χρονου συμπατριώτη μας, οδήγησαν τους δύο Ευρωβουλευτές στην απόφαση να φέρουν το θέμα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας.

«Στόχος της ερώτησης», σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης, είναι «αφενός να αποκρουστεί κάθε πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης, και αφετέρου να στιγματιστεί και αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το κύμα ρατσιστικής βίας με δράστες όργανα του Νόμου και της Τάξης.

Η αστυνομική αυθαιρεσία και η συγκάλυψη ευθυνών για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου δεν έχουν, δεν μπορούν να έχουν θέση στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, στην Ευρώπη που δικαιούμαστε. Όπως δεν μπορεί να έχει θέση οποιαδήποτε υποψία έστω ρατσιστικής βίας από την πλευρά της Αστυνομίας, οποιασδήποτε Αστυνομίας. Ούτε στη Γερμανία ούτε πουθενά στην ΕΕ.» επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής.

«Χρειαζόμαστε Αλήθεια, Δικαιοσύνη και απόλυτη Διαφάνεια» αναφέρει σχετικά η Κορνήλια Ερνστ. «Αυτή η πρακτική της Αστυνομίας αλλά και των δικαστικών αρχών που βλέπουμε εδώ είναι απαράδεκτη, κάθε θάνατος κρατούμενου ή φυλακισμένου πρέπει να δημοσιοποιείται αμέσως, και όχι ως αποτέλεσμα δημόσιας πίεσης. Η ΕΕ πρέπει να δράσει ενιαία για να καταπολεμήσει το θεσμικό ρατσισμό στις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή του νόμου.»