Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

Ευρωεκλογές, συσπείρωση, αντιπολίτευση και αποχή

Share

Στεκόμαστε σε τρεις κάρτες από τη δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στον Alpha, σε σχέση με τη συσπείρωση των κομμάτων, το αν οι Ευρωεκλογές θα είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη ενός κόμματος σε ισχυρή αντιπολίτευση και επίσης αν οι ευρωεκλογές ενδιαφέρουν του ερωτώμενους πολίτες.

Συσπείρωση των κομμάτων

Σε ότι αφορά στη συσπείρωση των κομμάτων ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και κερδισμένοι η Ελληνική Λύση με το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία με 70% συσπείρωση φαίνεται ότι θα έχει απώλειες στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον φέρνει στο 54%, χωρίς ταυτόχρονα να έχει εισροές δείχνει το δρόμο προς την καταστροφή.

Τα πιο υψηλά ποσοστά συσπείρωσης εμφανίζει το ΚΚΕ (94%), η Ελληνική Λύση (91%) και το ΠΑΣΟΚ (85%), σε συνδυασμό με το ότι και τα τρία κόμματα είναι κερδισμένα από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Τη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση παρουσιάζουν οι Σπαρτιάτες με 46% μετά τις εσωτερικές διαμάχες, καθώς επίσης το ότι κανείς δεν γνωρίζει αν θα έχουν εκ νέου στήριξη από τον Κασιδιάρη.

Οι Ευρωεκλογές θα είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη ενός κόμματος σε ισχυρή αντιπολίτευση;

Στο ερώτημα αν οι Ευρωεκλογές θα είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη ενός κόμματος σε ισχυρή αντιπολίτευση, υπάρχει ένα ποσοστό 30% το οποίο το βλέπει ως ευκαιρία, σε αντίθεση με το 65% που απαντά «όχι». Το 30% προέρχεται κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν τη μεταξύ τους διαμάχη για το ποιο από τα δύο κόμματα θα είναι δεύτερο στις Ευρωεκλογές.

Το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές και η αποχή

Στο ερώτημα αν οι Ευρωεκλογές ενδιαφέρουν τους ερωτώμενους πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου, τα ποσοστά είναι μοιρασμένα, με το 50% να δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται (25% λίγο και 25% καθόλου), κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αποχή από την εκλογική διαδικασία. Στο κομμάτι αυτό υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα κομματικά επιτελεία λαμβάνοντας υπόψιν:

Α) Την αποχή 40,7% στις Ευρωεκλογές το 2014, σημειώνοντας ότι έγιναν ταυτόχρονα με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Β) Την αποχή 41,7% το 2019, περίοδος όπου οι ευρωεκλογές έγιναν ταυτόχρονα με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα έστειλαν μήνυμα για αλλαγή Κυβέρνησης και,

Γ) Το ότι είναι οι πρώτες Ευρωεκλογές που θα γίνουν μόνες τους σε συνδυασμό με την επιστολική ψήφο, όπου η συμμετοχή είτε εκτός, είτε εντός Ελλάδος μπορεί να αλλάξει την εικόνα της αποχής.

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα