Την απελευθέρωση του Σουηδού δημοσιογράφου Joakim Medin που κρατείται στην Τουρκία για δήθεν προσβολή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και αντίθετα την απερίφραστη καταδίκη του Ερντογάν για την επίσκεψή του στο υπό στρατιωτική κατοχή βόρειο τμήμα της Κύπρου, ζήτησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης.
Υπενθυμίζεται ότι ο 40χρονος Σουηδός δημοσιογράφος Γιοακίμ Μεντίν, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου φθάνοντας στην Τουρκία, δικάζεται αυτές τις μέρες στην Άγκυρα κατηγορούμενος για «εξύβριση του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Γιοακίμ Μεντίν είχε συλληφθεί στις 27 Μαρτίου κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για να καλύψει τις μεγάλες διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη, στις 19 Μαρτίου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κύριου αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν.
Η τουρκική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι συμμετείχε τον Ιανουάριο του 2023 σε μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη του εκτός νόμου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Τέλος ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικρότησε τις καταδικαστικές αναφορές της Έκθεσης για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στην Τουρκία, διαφώνησε ωστόσο στην αναβάθμιση της σχέσης με την Τουρκία ως «στρατηγικού εταίρου» της ΕΕ.