Γιατί επέλεξε να πει όσα είπε ο κ. Σαμαράς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην εφημερίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη;

Γιατί επέλεξε να πει όσα είπε ο κ. Σαμαράς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην εφημερίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη;

Θα σηκώσει το γάντι ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».

Η συνέντευξη του κ. Σαμαρά κινήθηκε σε πολλά επίπεδα, με αποδέκτες μέσα και έξω από τη χώρα, εξαπολύοντας επίθεση στη Άνγκελα Μέρκελ την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την πτώση του, καθώς και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά τον ανασχηματισμό, τον πολιτικό του προσανατολισμό και όχι μόνο!

Σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό υπάρχουν κάποιες απαντήσεις του κ. Σαμαρά, οι οποίες είναι πολύ χαρακτηριστικές των σχέσεων ανάμεσα στους δύο πολιτικούς.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς είδε τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς είπε: «Σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται και ένα «μήνυμα», υπάρχει συμβολισμός. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στείλει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”. Αλλά όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση”, λέγεται “μετατόπιση”. Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού”, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις».

Και κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός λέγοντας. «Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάσης σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ όσους προσελκύεις».

Είναι αυτονόητο ότι με όσα είπε ο κ. Σαμαράς δημιουργήθηκαν ένταση και αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερος προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να κατανοήσουν,

  • γιατί επέλεξε να πει όσα είπε, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε προεκλογική τροχιά;
  • μήπως με όσα είπε επισπεύδει τις εκλογές;
  • γιατί φιλοξένησε την επίθεση Σαμαρά στον Μητσοτάκη, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» του Βαγγέλη Μαρινάκη;

Πολιτικοί που έχουν θητεύσει στο περιβάλλον του κ Σαμαρά και τον γνωρίζουν καλά, μας είπαν ότι «ο Σαμαράς είναι αποδέκτης πολλών παραπόνων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό», συμπλήρωσαν ότι «ο Αντώνης είναι παρορμητικός» και κατέληξαν με την πιθανότητα «η αντιμετώπιση του Ελπιδοφόρου και του Πατριαρχείου από την Κυβέρνηση, ίσως να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Σαμαρά».

Προφανώς στο Μαξίμου γνωρίζουν την Κοινοβουλευτική δύναμη που έχει ο κ. Σαμαράς και γι αυτό δεν φέρνουν την κύρωση των Πρεσπών στη Βουλή, όπως παρατήρησαν την κοινή εμφάνιση Σαμαρά – Καραμανλή στη ΔΕΘ και επίσης έχουν προσέξει τις τροχιοδεικτικές βολές που στέλνουν τα έντυπα του κ. Μαρινάκη.

Τα τελικά ερωτήματα είναι,

  • Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο Αντώνης Σαμαράς και θα απαντήσει;
  • Αν και πως θα αντιδράσουν οι …«Ποταμίσιοι» του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
  • Αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης ανάμεσα σε Σαμαρά – Καραμανλή;
  • Και τέλος τι σκοπεύουν να κάνουν Σαμαρικοί και Καραμανλικοί;