Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

Γρήγορα εκλογές ή άσε πίσω τις εκλογές;

Share

Το τελευταίο διάστημα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν φουντώσει για τα καλά, σε βαθμό που κάποιοι να δίνουν και την ημερομηνία (22 Μαΐου), προκήρυξης εκλογών.

Τα εκλογικά σενάρια είναι πλέον τρία, με το πρώτο να μιλά για την Άνοιξη 2022, το δεύτερο για το Φθινόπωρο 2022 και το τρίτο για την Άνοιξη 2023.

Όσοι μιλούν για πρόωρες – έως πολύ πρόωρες – εκλογές έχουν τα δικά τους επιχειρήματα, όπως αντίστοιχα επιχειρήματα έχουν και αυτοί που σπρώχνουν τις εκλογές χρονικά προς τα πίσω.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα επιχειρήματα της …βιασύνης και τα επιχειρήματα της …αργοπορίας!

Γρήγορα εκλογές…

 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγάλες αβεβαιότητες και επιβάλλει στην Ελλάδα την προσαρμογή της στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε και τις πιθανά χειρότερες που έρχονται. Ποιος είναι ικανός να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα; Αυτό είναι το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει άμεσα ο Έλληνας, μέσα από εκλογές.
 • Είναι διαχρονικά γνωστό ότι οι μεγάλες κρίσεις – όπως ο πόλεμος – συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από την Κυβέρνηση που είναι στο τιμόνι της χώρας.
 • Η ακρίβεια που χτυπά τα νοικοκυριά δεν έχει ακόμα πολιτικοποιηθεί. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός. Όσο περνά όμως ο χρόνος, τόσο η ακρίβεια θα πολιτικοποιείται εις βάρος της Κυβέρνησης. Θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο;
 • Μπαίνουμε στη φάση όπου σύντομα θα αρχίσουν να χτυπούν τα κανόνια στους λογαριασμούς, στους πλειστηριασμούς, όπως και στις μικρές επιχειρήσεις που ξεκινούν τα λουκέτα. Όσο ο καιρός περνά με τις δυσκολίες να φουντώνουν, είναι πιθανό η ακρίβεια να γίνει τσουνάμι που θα καταπιεί ότι βρει μπροστά του.
 • Με απόφαση για εκλογές την άνοιξη, ο κ. Μητσοτάκης θα «κάψει» επί της ουσίας δύο Συνέδρια, που μπορεί να συσπειρώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ (Απρίλιος 2022) και το ΚΙΝΑΛ (αρχές Ιουνίου) αντίστοιχα, ενώ το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (αρχές Μαΐου), μπορεί να λειτουργήσει ως άτυπη προεκλογική φιέστα.
 • Ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εκλογές εν μέσω πολέμου, μόνο αν γνωρίζει – δημοσκοπικά – ότι θα τις κερδίσει με αυτοδυναμία.

Άσε πίσω τις εκλογές…

 • Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, με βάση τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα χρειαστούν περίπου 70 ημέρες. Το επιχείρημα λοιπόν που θα χρησιμοποιήσει η Αντιπολίτευση θα είναι στη λογική «τώρα που η κοινωνία αγκομαχάει, θα μείνει 70 ημέρες ακυβέρνητη;».
 • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία αν στις δεύτερες εκλογές πάρει την αυτοδυναμία, θα έχει ισχνή αριθμητικά Κοινοβουλευτική Ομάδα (151 -152 βουλευτές), κάτι που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Θα θέλει κάτι τέτοιο να το επιταχύνει;
 • Η συντριπτική πλειοψηφία της σημερινής Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, θέλει να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, έτσι ώστε να κερδίσουν έναν ακόμα χρόνο βουλευτικής θητείας, με ότι αυτό μπορεί να προφέρει.
 • Σε περίπτωση που πάει τώρα σε εκλογές και δεν προκύψει αυτοδυναμία, είναι πιθανό να χρειαστεί να μοιράσει το χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης παρέα με κάποιον κυβερνητικό συνέταιρο. Ποιος θα ήθελε κάτι τέτοιο;
 • Με τις εκλογές να πάνε προς τα πίσω, η Κυβέρνηση θα έχει μοιράσει μόνη της το χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης, με ότι εκλογικά – και όχι μόνο – κέρδη μπορεί να έχει.
 • Τα εσωτερικά επιχειρηματικά συμφέροντα που καλοβλέπουν τα χρήματα, προφανώς και πιέζουν να αργοπορήσουν τις εκλογές, έτσι ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους. Θα εισακουστούν;
 • Τα εξωτερικά πολιτικά συμφέροντα, αντίστοιχα πιέζουν για εκλογές αργότερα και όχι τώρα που όλη η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και οι δύο πλευρές έχουν τα δικά τους επιχειρήματα, ίσως όμως συναντηθούν κάπου στη μέση, που σημαίνει ότι ο Σεπτέμβριος του 2022 θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί σε εκλογικούς ρυθμούς.

 

 

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα