Η απογραφή, ο χρόνος των εκλογών, τα κόμματα και οι υποψήφιοι

Η απογραφή, ο χρόνος των εκλογών, τα κόμματα και οι υποψήφιοι

Η κουβέντα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έχει φουντώσει για τα καλά, παρά τις επιβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού στον Γ. Αυτιά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Τα σενάρια που ακούμε και διαβάζουμε είναι πολλά, υπάρχει όμως μία ακόμα παράμετρος την οποία υπολογίζουν οι υποψήφιοι βουλευτές σε συγκεκριμένες εκλογικές Περιφέρειες.

Η απογραφή που έχει ξεκινήσει και παίρνει παράταση μέχρι τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με τις μεταβολές στις έδρες εκλογικών περιφερειών λόγω της μεταβολής του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή του 2011, έρχεται και κουμπώνει με τον χρόνο των εκλογών.

Εκλογές προς το τέλος της τετραετίας, σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν με βάση τις αλλαγές που θα επιφέρει η απογραφή, με τον εκλογικό χάρτη της χώρας να αλλάζει. Σε περίπτωση όμως πρόωρων εκλογών όλα θα κυλίσουν ως έχουν, καθώς δεν θα έχουν επηρεαστεί από την απογραφή.

Άρα, κόμματα και υποψήφιοι έχουν στο μυαλό τους τα στοιχεία της απογραφής και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, για να κινηθούν ανάλογα.

Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα των αλλαγών που θα προκύψουν σε 16 Περιφέρειες οι οποίες χάνουν ή κερδίζουν έδρες, σας παραθέτουμε δημοσίευμα από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», όπου λέει.

Οι εκλογικές περιφέρειες που φαίνεται πως χάνουν μία έδρα, καθώς καταγράφεται μείωση πληθυσμού, είναι οι εξής: η Α΄ Αθηνών που από 14 έδρες θα πάει στις 13, ενώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Μία έδρα θα έχανε το κυβερνών κόμμα και στην Α΄ Πειραιά. Κατά τα λοιπά, έδρα χάνει και η Άρτα που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές (έναν Ν.Δ., έναν ΣΥΡΙΖΑ και έναν ΚΙΝΑΛ), ενώ την έδρα να την έχανε κατά πάσα πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ. Η Θεσπρωτία από διεδρική γίνεται μονοεδρική και την έδρα θα την κρατούσε το πρώτο κόμμα. Με τα αποτελέσματα δηλαδή του 2019 θα έχανε την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, όπου θα πάρει την έδρα το πρώτο κόμμα, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη που σήμερα εκλέγει πέντε βουλευτές και πλέον θα εκλέγει τέσσερις. Με τα αποτελέσματα του 2019 την έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. και από τέσσερις βουλευτές θα εξέλεγε τρεις. Μία έδρα χάνει και η Λακωνία που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές και θα εκλέγει δύο. Και εδώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Έδρα θα χάσει πιθανότατα και η Μαγνησία που σήμερα εκλέγει έξι βουλευτές και πλέον θα εκλέγει πέντε. Από τα κόμματα, απώλεια έδρας μπορεί να καταγράψει είτε η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα να διαμορφωθεί είτε σε τρεις βουλευτές για τη Ν.Δ. και δύο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να εκλέξει τέσσερις η Ν.Δ. και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία έδρα θα χάσει και η Φθιώτιδα, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι να την έχανε η Ν.Δ. και από 4-1 να πήγαινε σε 3-1. Τέλος, η Χίος γίνεται μονοεδρική και την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα την έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ανατολική Αττική εκτιμάται πως από 10 έδρες θα έχει πλέον 12, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών πολιτευτών.

Στον αντίποδα, συνολικά έξι εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν έδρες, με την Ανατολική Αττική να καταγράφει το εντυπωσιακό συν δύο, καθώς από 10 έδρες μπορεί να φτάσει πλέον τις 12, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών πολιτευτών. Από μία έδρα κερδίζουν και οι τρεις περιφέρειες της πάλαι ποτέ ενιαίας Β΄ Αθηνών: ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας.

Στα δυτικά και στα βόρεια, την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα κέρδιζε η Ν.Δ. και στα νότια ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και το ΚΚΕ. Από μία έδρα κερδίζουν και η Α΄ και η Β΄ Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα πήγαιναν στη Ν.Δ.