Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
36.9 C
Athens

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία σημειώνει ρεκόρ για τον μήνα Απρίλιο

Share

Η αποψίλωση των δασών που εντοπίστηκε στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο έσπασε όλα τα ρεκόρ για τον μήνα Απρίλιο και αυτό ακολούθησε παρόμοια νέα ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας μια ανησυχητική αύξηση της καταστροφής σε μια κατάσταση βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος.

Οι δορυφορικές ειδοποιήσεις για αποψίλωση των δασών τον Απρίλιο αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (σχεδόν 400 τετραγωνικά μίλια), το υψηλότερο ποσοστό για αυτόν τον μήνα σε επτά χρόνια τήρησης αρχείων και 74% περισσότερο από τον ίδιο μήνα το 2021, που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ.

Ήταν η πρώτη φορά που οι προειδοποιήσεις για αποψίλωση των δασών ξεπέρασαν τα 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια ενός μήνα στην περίοδο των βροχών, η οποία διαρκεί από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο.

«Ο αριθμός του Απριλίου είναι πολύ τρομακτικός. Λόγω της βροχής, είναι παραδοσιακά ένας μήνας με λιγότερη αποψίλωση των δασών», δήλωσε στο Associated Press η Σουέλι Αραούχο, ανώτερος ειδικός δημόσιας πολιτικής στο Climate Observatory, ένα δίκτυο περιβαλλοντικών ομάδων.

Τα δεδομένα προέρχονται από το σύστημα παρακολούθησης Deter της βραζιλιάνικης διαστημικής υπηρεσίας και αντιστοιχούν στις πρώτες 29 ημέρες του Απριλίου. Τα στοιχεία για ολόκληρο τον μήνα θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Τα δεδομένα αποτροπής έδειχναν προηγουμένως 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποψίλωσης των δασών τον Ιανουάριο, υπερτετραπλάσιο από το επίπεδο τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τον Φεβρουάριο έφτασε τα 199 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημειώνοντας αύξηση 62% από το 2021.

Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και μια τεράστια δεξαμενή άνθρακα. Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη ανησυχία ότι η καταστροφή του όχι μόνο θα απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα, περιπλέκοντας περαιτέρω τις ελπίδες για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά επίσης θα το ωθήσει πέρα ​​από ένα σημείο καμπής μετά το οποίο μεγάλο μέρος του δάσους θα ξεκινήσει μια μη αναστρέψιμη διαδικασία υποβάθμισης σε τροπικά σαβάνα.

Η πολιτεία Αμαζόνας πρωτοστάτησε στην αποψίλωση των δασών τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις πολιτείες Παρά και Μάτο Γκρόσο μόνο για δεύτερη φορά στην ιστορία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ο Αμαζόνας βρίσκεται βαθιά στο τροπικό δάσος και έχει παραμείνει παρθένος σε σχέση με το λεγόμενο τόξο της αποψίλωσης των δασών κατά μήκος των περιοχών που χρησιμοποιούνται για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

«Η Αμαζόνα είναι ακόμα μια πολύ διατηρημένη πολιτεία. Εάν η αποψίλωση των δασών εκραγεί εκεί, θα χάσουμε τον έλεγχο μιας περιοχής που βρίσκεται έξω από την παραδοσιακή περιοχή αποψίλωσης των δασών», δήλωσε τηλεφωνικά ο Αραούχο, πρώην πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής περιβάλλοντος της Βραζιλίας.

Η καταστροφή της Αμαζόνας έχει συγκεντρωθεί στο νότιο τμήμα της πολιτείας, όπου ο Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο υποσχέθηκε να στρώσει ένα χωματόδρομο μήκους 400 χιλιομέτρων (250 μίλια) του αυτοκινητόδρομου BR-319 που συνδέει τις πόλεις Manaus και Porto Velho. Η πρόβλεψη για το πλακόστρωτο έχει δημιουργήσει κερδοσκοπία για ακίνητα παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο. οι αρπαγές γης επιδίδονται σε μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών με την προσδοκία ότι οι περιοχές θα γίνουν νόμιμες για τη γεωργία ή την κτηνοτροφία στο μέλλον.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από το Παρατηρητήριο BR-319, ένα δίκτυο περιβαλλοντικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών, αποκάλυψε ένα δίκτυο δευτερευόντων δρόμων μήκους σχεδόν 3.000 χιλιομέτρων (πάνω από 1.800 μίλια) κοντά στον αυτοκινητόδρομο. Οι δρόμοι χρησιμοποιούνται κυρίως για να φτάσετε σε περιοχές που επιθυμούν οι αρπαγές γης και οι υλοτόμοι.

Ιστορικά, η διάνοιξη και η πλακόστρωση των αυτοκινητοδρόμων ήταν ο κύριος μοχλός της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου. Η ευκολότερη πρόσβαση αυξάνει την αξία της γης και καθιστά βιώσιμες τις οικονομικές δραστηριότητες, ιδίως την κτηνοτροφία.

«Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης που να είναι συμβατό με την προστασία του περιβάλλοντος. Η λύση δεν είναι απλώς η ασφαλτόστρωση δρόμων», είπε ο Αραούχο. Η διακυβέρνηση πρέπει να αλλάξει εντελώς, είπε, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. «Ο Αμαζόνιος ελέγχεται από ιδιοκτήτες γης, παράνομους υλοτόμους και ανθρακωρύχους. Το έγκλημα είναι η πραγματικότητα».

Πηγή: https://apnews.com

διαβάστε περισσότερα

Βόϊδι πήγε, αγελάδα γύρισε

0
Καλή σας ημέρα καλοί μου φίλοι. Τελευταία μέρα του Black Velvet για αυτή την σεζόν, οπότε είπα να αφήσω τη σάλτα και να περάσω...

Επικαιρότητα