Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Η Ελλάδα υπερασπίζεται τη νέα νομοθεσία για την εξαήμερη εργάσιμη εβδομάδα, λέγοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικό μέτρο»

Share

  • Η Ελλάδα υπερασπίστηκε μια νέα πολιτική που θα μπορούσε να δει ορισμένους υπαλλήλους να εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα.
  • Η κυβέρνηση της χώρας είπε ότι θα ήταν ένα «εξαιρετικό μέτρο» που εφαρμόζεται μόνο σε «συγκεκριμένες περιστάσεις».
  • Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις από εργαζομένους, εργατικά συνδικάτα και ειδικούς σε θέματα πολιτικής σχετικά με τον νέο κανονισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη νέα της πολιτική της εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας , λέγοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικό μέτρο» που θα εφαρμοστεί μόνο σε «συγκεκριμένες περιστάσεις».

Η Ελλάδα εισήγαγε στις αρχές Ιουλίου νέο κανονισμό που δίνει στους εργαζομένους σε ορισμένες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εργάζονται δύο επιπλέον ώρες κάθε μέρα ή να προσθέτουν άλλες οκτάωρες βάρδιες στο πρόγραμμά τους – που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να εργάζονται 48 αντί για τις παραδοσιακές 40 ώρες την εβδομάδα. Η πολιτική δεν καλύπτει τις υπηρεσίες εστίασης και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η οργή για την πολιτική εξαπλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς ο κανονισμός αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις από εργατικά συνδικάτα και πολιτικούς παρατηρητές που επέκριναν την κίνηση. Όταν το πακέτο πολιτικής που περιέχει το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν κατά των νέων πολιτικών.

Ορισμένοι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το εάν η πολιτική θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλους τομείς και επιχειρήσεις ή εάν οι εργαζόμενοι δεν θα αποζημιωθούν δίκαια ή θα καταπονηθούν υπερβολικά.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο νέος κανονισμός δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την καθιερωμένη εργάσιμη εβδομάδα 5 ημερών/40 ωρών που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία, ούτε καθιερώνει νέα 6ήμερη εργάσιμη εβδομάδα», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εργασίας και Η Κοινωνική Ασφάλιση Νίκη Κεραμέως είπε στο CNBC σε σχόλια μέσω email στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Το μόνο που κάνει είναι να παρέχει μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις την επιλογή μιας επιπλέον εργάσιμης ημέρας, ως εξαιρετικό μέτρο».

Μόνο δύο τύποι επιχειρήσεων εμπίπτουν στον κανονισμό — συγκεκριμένα εκείνες που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα με εκ περιτροπής βάρδιες και εκείνες που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα για πέντε ή έξι ημέρες της εβδομάδας, χρησιμοποιώντας επίσης εκ περιτροπής βάρδιες, είπε ο Κεραμέως.

Ειδικά για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καθημερινά, «η επιλογή πρόσθετης εργάσιμης ημέρας επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας», εξήγησε ο Κεραμέως.

Ο υπουργός είπε ότι οι νέοι κανονισμοί θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους από το να μην δηλωθεί επίσημα η εργασία τους με τον σωστό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον μπορούν να αποζημιωθούν δίκαια. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται λόγω της αύξησης των ωρών, πρόσθεσε.

«Επιπλέον, ο νόμος ορίζει περισσότερα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων, όπως εγγυημένες ρεπό, συγκεκριμένες ώρες εργασίας και διασφαλίσεις κατά της άδικης απόλυσης», είπε.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δούλευαν περισσότερες ώρες από εκείνους στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022. Οι Έλληνες εργαζόμενοι κατά μέσο όρο εργάζονταν πάνω από 300 ώρες περισσότερες το χρόνο από την ΕΕ- ευρύς μέσος όρος.

Ο Κεραμέως είπε ότι πολλές άλλες χώρες έχουν μέτρα και διατάξεις που είναι παρόμοια με τη νέα πολιτική της Ελλάδας.

«Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν παρόμοιες διατάξεις για έκτακτες πρόσθετες εργάσιμες ημέρες. Άρα η Ελλάδα δεν κάνει κάτι διαφορετικό», είπε.

Πηγή: https://www.cnbc.com

διαβάστε περισσότερα

Βόϊδι πήγε, αγελάδα γύρισε

0
Καλή σας ημέρα καλοί μου φίλοι. Τελευταία μέρα του Black Velvet για αυτή την σεζόν, οπότε είπα να αφήσω τη σάλτα και να περάσω...

Επικαιρότητα