Η ομάδα του ΟΗΕ για το κλίμα, εκδίδει σχέδιο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η ομάδα του ΟΗΕ για το κλίμα, εκδίδει σχέδιο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Μια σημαντική νέα έκθεση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ζητά μια επείγουσα στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Γιατί έχει σημασία: Οι εκθέσεις αξιολόγησης της IPCC θέτουν τους όρους της συζήτησης για το κλίμα με παγκόσμιους ηγέτες, διευθύνοντες συμβούλους και ακτιβιστές. Μια έκθεση του 2018 ενθάρρυνε ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας νεολαίας.

Η έκθεση, το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο σε μια ευρύτερη αξιολόγηση της κλιματικής επιστήμης, εστιάζει στο τι μπορεί να γίνει για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή.

 • Συμπεραίνει ότι οι πιθανότητες επίτευξης του πιο επιθετικού στόχου θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού – 1,5°C αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – είναι απρόσιτες.
 • Η έκθεση περιλαμβάνει μια εκτενή ενότητα σχετικά με τον ρόλο των τεχνολογιών αφαίρεσης άνθρακα, λέγοντας ότι είναι “αναπόφευκτες” προκειμένου να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές.
 • Ωστόσο, οι συγγραφείς δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι εκπομπές στη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη χρήση γης και άλλους τομείς.
 • Η έκθεση επιφυλάσσει την αφαίρεση άνθρακα για τομείς όπως ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Με τους αριθμούς: Η έκθεση ζητά να κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2025 και ουσιαστικά αποκλείει την πιθανότητα περιορισμού της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς χωρίς τουλάχιστον προσωρινά να ξεπεράσει αυτόν τον στόχο θερμοκρασίας.

 • Η IPCC έχει δείξει ότι οι δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως η απώλεια των κοραλλιογενών υφάλων με ζεστό νερό, είναι πολύ πιο πιθανό να συμβούν εάν η θέρμανση υπερβεί το προστατευτικό κιγκλίδωμα 1,5 μοιρών.

Η μεγάλη εικόνα: Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, οι μέσες ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν στα υψηλότερα επίπεδά τους στην ανθρώπινη ιστορία.

 • Η έκθεση διαπιστώνει ότι εάν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τους τρέχοντες ρυθμούς, ο υπόλοιπος «προϋπολογισμός άνθρακα» για τη διατήρηση της θέρμανσης στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού «θα εξαντληθεί πριν από το 2030».
 • Χωρίς τη θέσπιση αυστηρότερων πολιτικών μείωσης των εκπομπών, ο κόσμος οδεύει προς μέση υπερθέρμανση του πλανήτη 3,2°C (5,76°F) έως το 2100, αναφέρει η έκθεση.
 • Αυτή η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα, αποσταθεροποιώντας δυνητικά μεγάλα τμήματα των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, και ακόμη και καθιστώντας μέρη του πλανήτη αβάσιμα για μέρη κάθε έτους λόγω της υπερβολικής ζέστης.

Για τη μείωση των εκπομπών, η IPCC επισημαίνει την αυξανόμενη οικονομική προσιτότητα των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνοντας τις μειώσεις έως και 85% στο κόστος ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και μπαταριών από το 2010.

 • Και σε μια απόκλιση από την τελευταία έκθεση αξιολόγησης της IPCC το 2014, σκιαγραφεί ένα πιο σκοτεινό μέλλον για τη μελλοντική χρήση ορυκτών καυσίμων.
 • Η έκθεση διαπιστώνει ότι απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις για την κλιμάκωση των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις τρέχουσες επενδύσεις να υπολείπονται κατά τρεις έως έξι φορές σε σύγκριση με αυτές που απαιτούνται για τον περιορισμό της θέρμανσης κάτω από τους 2°C έως το 2100.
 • Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, εάν συνδυαστούν με σαρωτικές αλλαγές πολιτικής στις μεταφορές, τα κτίρια και άλλους τομείς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών έως το 2050. Ωστόσο, οι ατομικές αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν επαρκούν από μόνες τους για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η ίντριγκα: Σύμφωνα με την IPCC, ο περιορισμός της θέρμανσης στους 2°C ή κάτω, όπως απαιτείται από τη Συμφωνία του Παρισιού, θα καταστήσει ουσιαστικά αχρησιμοποίητα περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων, όπως αναξιοποίητα αποθέματα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που ήδη χρησιμοποιούνται. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα ήταν τότε γνωστές ως «λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία».

 • Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο άνθρακας – η πιο ενεργειακή πηγή εντάσεως άνθρακα – είναι η πιο ευάλωτη στο να γίνει λανθάνον περιουσιακό στοιχείο κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, με τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου να καθίστανται ολοένα και περισσότερο αχρησιμοποίητες προς τα μέσα του αιώνα.
 • Περίπου το 30% του πετρελαίου, το 50% του φυσικού αερίου και το 80% των αποθεμάτων άνθρακα θα ήταν άχρηστα εάν η θέρμανση περιοριστεί στον στόχο των 2°C της Συμφωνίας του Παρισιού, αναφέρει η έκθεση.

Τι λένε: Η έκθεση υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης των εκπομπών σε μια εποχή που η ενίσχυση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 • «Οι ακτιβιστές για το κλίμα παρουσιάζονται μερικές φορές ως επικίνδυνοι ριζοσπάστες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε δήλωση. «Αλλά οι πραγματικά επικίνδυνοι ριζοσπάστες είναι οι χώρες που αυξάνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων».

Πηγή: https://www.axios.com

Tagged with