Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο στην τάση του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν η παρουσία του Στ. Κασσελάκη σε συνδυασμό με την θετική καμπάνια στην οποία προχωρά με προτάσεις, σε αντίθεση με την αρνητική – μαύρη καμπάνια που έκανε στις Εθνικές εκλογές.
Ένα από τα ευρήματα που υπάρχουν στις δημοσκοπήσεις είναι το ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτό προβληματίζει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν μπει στο περιθώριο ή κρατούν στάση αναμονής, λειτουργώντας σε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει επί της ουσίας Κεντρική Επιτροπή και όργανα, με αποτέλεσμα να είναι ένα κόμμα του …zoom!
Προβληματισμός υπάρχει επίσης στον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως τα εκλογικά αποτελέσματα για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει ποσοστά πάνω από το 17%, τότε θα είναι το κόμμα του ενός, ένα προσωπικό κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Υ.Γ. Αν η ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστεί τότε θα έχει μεγάλο πρόβλημα πρώτα η Νέα Αριστερά και λιγότερο η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης.