Ηχηρές απουσίες στη Βουλή, σε συζήτηση για τις «αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Ηχηρές απουσίες στη Βουλή, σε συζήτηση για τις «αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα με θέμα «Οι αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα».

Η ερώτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον ερωτώμενο και αρμόδιο Υπουργό, Μάκη Βορίδη να λάμπει δια της απουσίας του, παρά  το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας σταδιακά καταρρίπτει ως αντισυνταγματικές τις παρεμβάσεις της Ν.Δ. στο σύστημα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α..

Απουσίασε επίσης και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον οποίο επίσης απευθυνόταν η Επίκαιρη Επερώτηση, δεδομένου ότι για τα μείζονα οικονομικά αδιέξοδα των Ο.Τ.Α. οι τελικές εξηγήσεις και απαντήσεις μπορούν να δοθούν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στα κυβερνητικά έδρανα κάθισε μόνος του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Για την ιστορία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ρωτούσε τους Υπουργούς για:

1)      Για το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς τόσα χρόνια, από το 2019 μέχρι σήμερα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες περιορίζονται σε αποσπασματικές επιμέρους ρυθμίσεις και παρατάσεις των ήδη ισχυόντων.

2)      Για τo περιεχόμενο και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της «μεταρρύθμισης» ανακατανομής και αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων Κεντρικού Κράτους – Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που η Κυβέρνηση επανειλημμένως εξαγγέλλει.

3)      Για το εάν προτίθενται να βάλουν επιτέλους τέλος στο μεταβατικό στάδιο ελέγχου νομιμότητας επί των πράξεων των Ο.Τ.Α. από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στην κατεύθυνση ίδρυσης Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας, όπως τις προέβλεψε το ΠΑΣΟΚ το 2010.

4)      Για τις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «δια περιφοράς» και ειδικότερα τον ακριβή αριθμό τους μέχρι σήμερα, αλλά και τους λόγους που διατηρείται σε ισχύ η εν λόγω δυνατότητα, ενώ η τεχνολογία σε κάθε περίπτωση παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής συνεδριάσεων δια τηλεδιάσκεψης.

5)      Για την αναγκαία αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των  Αιρετών.

6)      Για την κυβερνητική προετοιμασία, ώστε η Πολιτεία να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ακριβώς το Γ’ Τμήμα αυτού, κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που η Κυβέρνηση επέφερε στο σύστημα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α., ενώ ήδη είχαν προηγηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

7)      Για τη σωρεία προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους Υπαλλήλους Δήμων και Περιφερειών και ενδεικτικώς αποτυπώνονται ανωτέρω.

8)      Για τη δραματική υποστελέχωση που ταλανίζει τους Ο.Τ.Α., ιδίως τους μικρούς και απομακρυσμένους Δήμους στην περιφέρεια.

9)      Για τις πρωτοβουλίες, που είναι απαραίτητο να αναλάβουν άμεσα, πέρα από επαναλαμβανόμενες συσκέψεις άνευ απτού αποτελέσματος και εκτός από κατανομές χρημάτων που ήδη είχαν προϋπολογιστεί στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), ώστε να επιβιώσουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Νομικά τους Πρόσωπα μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και των αλματωδών ανατιμήσεων, που “τινάζουν στον αέρα” τους προϋπολογισμούς τους, τα έργα και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

10)  Για τα επείγοντα δημοσιονομικά προβλήματα που συσσωρεύονται, παραδείγματα των οποίων επισημαίνουμε ανωτέρω.

11)  Για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, προκειμένου να γίνει πράξη η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 102 του Συντάγματος, να αποτελέσει παρελθόν η ετεροδιοίκηση, να αρθεί ο υπερ-συγκεντρωτισμός και να  μην εξαρτάται η δημοτική και περιφερειακή δράση, στην παραμικρή λεπτομέρειά της, από την “επαιτεία” για τις υπογραφές του Υπουργού.