Κάτι δεν πάει καλά με τις δημοσκοπήσεις και το ΚΙΝΑΛ

Κάτι δεν πάει καλά με τις δημοσκοπήσεις και το ΚΙΝΑΛ

Διαχρονικά διαβάζουμε και παρατηρούμε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση βρίσκονται σε …άνθηση, με αφορμή και τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, σχετικά με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, φιλοξενεί κάρτα στην οποία φαίνεται ότι από όσους έχουν απαντήσει, το 50% είναι «φίλος του ΚΙΝΑΛ», το 47% «μέλος του ΚΙΝΑΛ» και το 3% δεν θα ψηφίσει.

Μέχρι εδώ καλά. Πόσοι είναι όμως είναι αυτοί που απάντησαν και διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν;

Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας το «Μέγεθος δείγματος» είναι 531 άτομα και σημειώνουν ότι «καταχωρήθηκαν ΜΟΝΟ όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ».

Εκδοχή πρώτη

Για να βρουν 531 άτομα φίλους/μέλη του ΚΙΝΑΛ, σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει περίπου 5.500 τηλέφωνα. Σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς, μία έρευνα με 5.500 τηλέφωνα κοστίζει από 13.000 έως 16.000 ευρώ. Ποιος θα δώσει τέτοια χρήματα για δημοσκόπηση που θα αφορά αποκλειστικά στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ;

Εκδοχή δεύτερη

Αν πήραν 531 τηλέφωνα και καταχώρησαν μόνο αυτούς που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, τότε η δημοσκόπηση αφορά περίπου 52 άτομα! Έρευνα με 52 άτομα όμως δεν μπορεί να παρουσιάζεται.

Που βρέθηκαν οι 531 που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ;

Στην ταυτότητα της έρευνας δεν αναφέρει η εταιρεία – ως όφειλε – ότι η δειγματοληψία είναι τυχαία, καθώς δίνει στατιστικό σφάλμα +/-4,2%. Εκτός και αν η δειγματοληψία δεν είναι τυχαία. Αν όμως η εταιρεία βρήκε τους 531 με άλλο τρόπο, τότε δεν μπορεί να υπάρχει στατιστικό σφάλμα!

Από που βρέθηκαν λοιπόν οι 531 που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει κρατήσει η εταιρεία στο αρχείο της αυτούς που σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχαν δηλώσει ότι ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Αν αυτό ισχύει, τότε το δείγμα είναι μεροληπτικό.

Εκτός και αν η εταιρεία πήρε στα χέρια της το μητρώο του ΚΙΝΑΛ και τηλεφωνεί βάση αυτού, κάτι το οποίο – εκτός από παράνομο – είναι επίσης μεροληπτικό. Το βρίσκουμε απίθανο.

Η δημοσκόπηση – σύμφωνα πάντα με την ταυτότητα της έρευνας – αφορά μόνο φίλους και μέλη του ΚΙΝΑΛ. Αν κάποιος έχει δηλώσει αναποφάσιστος ή ότι δεν ψηφίζει ΚΙΝΑΛ, ποιος αποκλείει ότι θα ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ;

Τέλος, συγκρίνοντας τους Έλληνες που ψηφίζουν, τα ποσοστά που έχει το ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις και τα στοιχεία της έρευνας, τότε θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ περίπου 530.000  Έλληνες. Λέτε;