Κλιματική κρίση: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το κλιματικό όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου σχεδόν θα σπάσει

Κλιματική κρίση: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το κλιματικό όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου σχεδόν θα σπάσει

Η πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να ξεπεράσει το όριο είναι τώρα 50%, από 20% το 2020

Η χρονιά που ο κόσμος παραβιάζει για πρώτη φορά το όριο παγκόσμιας θέρμανσης των 1,5 βαθμών Κελσίου που έχουν οριστεί από τις διεθνείς κυβερνήσεις πλησιάζει γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα πρόβλεψη.

Η πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να ξεπεράσει το όριο είναι τώρα 50%, διαπίστωσαν επιστήμονες με επικεφαλής το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόλις το 2015, υπήρχαν μηδενικές πιθανότητες να συμβεί αυτό τα επόμενα πέντε χρόνια. Αλλά αυτό αυξήθηκε στο 20% το 2020 και στο 40% το 2021. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,1 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα το 2021.

Είναι επίσης σχεδόν βέβαιο – 93% – ότι μέχρι το 2026 μια χρονιά θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2016, όταν ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο υπερφόρτισε τις θερμοκρασίες. Είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι η μέση θερμοκρασία της επόμενης πενταετίας θα είναι υψηλότερη από την τελευταία πενταετία, καθώς εντείνεται η κλιματική κρίση.

«Ο αριθμός 1,5 C δεν είναι κάποιο τυχαίο στατιστικό. Είναι μάλλον ένας δείκτης του σημείου στο οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις θα γίνουν όλο και πιο επιβλαβείς για τους ανθρώπους και μάλιστα για ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Πέτρι Ταάλας, επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος δημοσίευσε τη νέα έκθεση.

«Όσο συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε ο Taalas. «Παράλληλα με αυτό, οι ωκεανοί μας θα συνεχίσουν να γίνονται θερμότεροι και πιο όξινοι, οι θαλάσσιοι πάγοι και οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει και ο καιρός μας θα γίνει πιο ακραίος».

Οι φυσικοί κλιματικοί κύκλοι μπορούν να ωθήσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες πάνω ή κάτω. Ωστόσο, η Συμφωνία του Παρισιού απαιτεί από τα έθνη να διατηρήσουν την υποκείμενη άνοδο, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, καθώς και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες του κόσμου προειδοποίησαν το 2018 ότι η παγκόσμια θέρμανση 1,5 C θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Ένας μεμονωμένος χρόνος υπέρβασης πάνω από 1,5 C δεν σημαίνει ότι έχουμε παραβιάσει το εμβληματικό όριο της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά αποκαλύπτει ότι πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο σε μια κατάσταση όπου ο 1,5 C θα μπορούσε να ξεπεραστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Δρ. Leon Hermanson, στο Met Office.

«Η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου του 1,5 C, έστω και μόνο για ένα χρόνο, είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Δρ Andrew King, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. «Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μας εξακολουθούν να είναι σχεδόν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και μέχρι να μηδενίσουμε τις εκπομπές, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Απαιτούνται επειγόντως γρήγορες και δραστικές μειώσεις των εκπομπών».

«Για να υπερβούμε πραγματικά τον στόχο [Παρίσι] θα πρέπει να είμαστε πάνω από 1,5 C ακόμη και σε ένα «κανονικό» έτος» ανεπηρέαστο από τις φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις, δήλωσε ο καθηγητής Steven Sherwood στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Αλλά η έκθεση μας υπενθυμίζει ότι πλησιάζουμε άβολα σε αυτόν τον στόχο».

Η ετήσια πρόβλεψη αξιοποιεί τα καλύτερα συστήματα πρόβλεψης από κλιματικά κέντρα σε όλο τον κόσμο για να παράγει πρακτικές πληροφορίες για όσους λαμβάνουν αποφάσεις. Βρήκε μεγαλύτερη πιθανότητα βροχής το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών στη βόρεια Ευρώπη, το Σαχέλ, τη βορειοανατολική Βραζιλία και την Αυστραλία, ενώ πιο ξηρές συνθήκες από το συνηθισμένο προβλέπονται για τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Βόρεια Αμερική .

Ο καθηγητής Taalas προειδοποίησε επίσης για ιδιαίτερα γρήγορη θέρμανση στον βόρειο πόλο: «Η θέρμανση της Αρκτικής είναι δυσανάλογα υψηλή και αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική επηρεάζει όλους μας». Η συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου και οι επιπτώσεις του έχουν συνδεθεί με ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, όπως καύσωνες, πλημμύρες και ακόμη και χιονοθύελλες.

Η πρόβλεψη δείχνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Πηγή: https://www.theguardian.com