Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
32.3 C
Athens

«Μετωπική» Κύρτσου – Βέμπερ / Τουλουπάκη στην επιτροπή διαφθοράς της Ευρωβουλής για τη Novartis

Share

Ο Βέμπερ έχει προτείνει αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του Έλληνα ευρωβουλευτή ως μέλους της ομάδας. Τα δύο τρίτα των ευρωβουλευτών που θα παρευρεθούν στην ψηφοφορία θα χρειαστούν για να περάσει η πρόταση του Βέμπερ.

Η υπόθεση της Novartis θα βρεθεί στο επίκεντρο σήμερα στο Στρασβούργο καθώς θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία εντός της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την αναστολή των δικαιωμάτων του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ενώ η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα μιλήσει στην επιτροπή διαφθοράς της Ευρωβουλής, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV Ελλάδος.

Το ΕΛΚ θα ψηφίσει σήμερα πρόταση του αρχηγού του Μάνφρεντ Βέμπερ να αναστείλει τα δικαιώματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Ο Βέμπερ έχει προτείνει αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του Έλληνα ευρωβουλευτή ως μέλους της ομάδας. Τα δύο τρίτα των ευρωβουλευτών που θα παρευρεθούν στην ψηφοφορία θα χρειαστούν για να περάσει η πρόταση του Βέμπερ.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του στην ομάδα πριν την ψηφοφορία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία για δυσφήμιση της χώρας, ανέφερε ότι η Novartis κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει 345 εκατομμύρια δολάρια στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι η ελβετική πολυεθνική έχει παραδεχτεί και στο Δικαστήριο των ΗΠΑ τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που εφάρμοσε στην Ελλάδα.

«Όμως παρά την άμεση δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis για αποκαλύψεις δωροδοκίας, δεν έχει κληθεί στη δικαιοσύνη εδώ και 20 μήνες και η Novartis εξακολουθεί να απολαμβάνει πλήρη ασυλία από διώξεις και πιθανή αποζημίωση στην Ελλάδα», έγραψε ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του.

«Με άλλα λόγια, η Novartis πληρώνει τα πρόστιμα στις ΗΠΑ για τη βρώμικη δουλειά που έκαναν στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα νομικό μέτρο!» πρόσθεσε.

Στην επιστολή του, ο Κύρτσος, επίσης χαρακτήρισε ως «μη φιλελεύθερες» πρακτικές την άσκηση δίωξης κατά των δύο δημοσιογράφων και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο.

«Είμαι επίσης κατά της δίωξης ενός ανώτατου δικαστή γιατί στέλνει λάθος μήνυμα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του δικαστικού συστήματος. Γι’ αυτό, έχω διαγραφεί από το Κόμμα μου και τώρα αντιμετωπίζω αναστολή από την ενεργό συμμετοχή στο ΕΛΚ», κατέληξε ο Κύρτσος, καλώντας τους συναδέλφους του να απορρίψουν την πρόταση Βέμπερ.

Επίσης, η Ελένη Τουλουπάκη θα μιλήσει ενώπιον της επιτροπής διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενημερώσει λεπτομερώς τους ευρωβουλευτές για το τι συνέβη με το σκάνδαλο Novartis και πώς κατέληξε να διώκεται.

Η κ. Τουλουπάκη θα ζητήσει επίσης την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην υπόθεση, η οποία συνδέεται άμεσα με το καθεστώς του κράτους δικαίου στη χώρα.

 

Πηγή: https://www.euractiv.gr

διαβάστε περισσότερα

Ταρατατζούμ και μπαμ, μπουμ!

0
Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα φίλες και φίλοι. Υπό τους ήχους των Black Sabbath θα έχουμε σήμερα το κρίσιμο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς...

Επικαιρότητα