Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
25.8 C
Athens

Νίκος Παπανδρέου: Τέλος σε καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών στην Ευρώπη

Share

Τα παραπάνω επισημαίνει ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου με αφορμή τη χθεσινοβραδινή Συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των SLAPPs.

Ο κ. Παπανδρέου με δήλωσή του τονίζει ότι «ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουμε αυτή τη Συμφωνία ορόσημο για την προστασία της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης  και της πληροφόρησης». Όπως επισημαίνει η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη της ευρέως διαδεδομένης πρακτικής καταχρηστικών αγωγών που στοχεύουν στην καταστολή για δημοσιογράφους, ΜΚΟ, υπερασπιστές των ανθρωπίνων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων. Χάρη στο έργο της Ομάδας των Σοσιαλιστών, ο επερχόμενος νόμος θα επιτρέπει τη συμμετοχή στις διαδικασίες σε ΜΚΟ, συνδικάτα και άλλους φορείς με νόμιμο ενδιαφέρον υπέρ των κατηγορουμένων. Θα εισάγει επίσης μέτρα σχετικά με τη νομική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη μέσω ενός ενιαίου σημείου επαφής για εκείνους που είναι θύματα SLAPPs*.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου έχουν εδώ και χρόνια επισημάνει τον κίνδυνο που συνεπάγεται η αύξηση του φαινομένου των στρατηγικών νομικών ενεργειών κατά της δημόσιας συμμετοχής (των αποκαλούμενων SLAPPs), που κατέγραψε ρεκόρ αριθμών το 2022.

Ακόμη, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν ότι παρά τις προσπάθειες του Συμβουλίου να αποδυναμώσει σημαντικά πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, διαφύλαξαν μια ευρεία γκάμα διαδικαστικών εγγυήσεων για τα θύματα των SLAPPs. Σε αυτά περιλαμβάνεται ρύθμιση για τα θέματα με διασυνοριακές επιπτώσεις, την εξασφάλιση πλήρους αποζημίωσης των δαπανών για τους αδίκως κατηγορουμένους, την αυστηροποίηση των ποινών για όσους αδίκως μηνύουν καθώς και δικαίωμα αποζημίωσης σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο σε κάθε κράτος μέλος. Πέτυχαν την εισαγωγή νέων μέτρων σχετικά με την υποστήριξη, την πληροφόρηση, τη διαφάνεια και τη συλλογή δεδομένων. Αυτό περιλαμβάνει τη διάθεση της νομικής και οικονομικής βοήθειας καθώς και της ψυχολογικής υποστήριξης μέσω ενός ενιαίου σημείου επαφής σε εθνικό επίπεδο. Η Οδηγία κατά των Anti-SLAPPs θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία της κρατικής τάξης, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της συνάθροισης και, τελικά, των δημοκρατιών μας, στην Ευρώπη.

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει: «Είναι καθήκον μας, ως εκπρόσωποι  των πολιτών στην Ευρωκοινοβούλιο, να υπερασπιστούμε αξίες που είναι θεμελιώδεις για τη δημοκρατία μας. Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί πυλώνα του δημοκρατικού μας συστήματος. Είναι ο μηχανισμός που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, ενημερώνει τους πολίτες και προάγει τη συζήτηση. Συνεπώς, υποστηρίζω την προστασία των δημοσιογραφικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι δημοσιογράφοι μπορούν να εκτελούν το έργο τους χωρίς φόβο και πίεση. Επίσης, η ελευθερία έκφρασης είναι θεμελιώδης για τον πολιτισμό μας. Κάθε πολίτης πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα, χωρίς φόβο αντικειμενικούς και αυθαίρετους περιορισμούς. Είναι η πολυφωνία που ενισχύει την κοινωνία μας και διευκολύνει την κατανόηση των διαφορετικών απόψεων. Τέλος, η πρόσβαση σε έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση είναι ουσιώδης για τη λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας. Πρέπει να προάγουμε την εκπαίδευση των πολιτών για την κριτική σκέψη και την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή. Ως Ευρωβουλευτής, δεσμεύομαι να εργαστώ ενεργά για τη διαφύλαξη αυτών των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για την ενίσχυση των προστατευτικών μηχανισμών και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την ελεύθερη έκφραση, την ανταλλαγή ιδεών και τον ελεύθερο διάλογο.»

*Τα SLAPPs είναι αβάσιμες και καταχρηστικές νομικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από ισχυρούς και πλούσιους για να επιχειρήσουν να αποτρέψουν κριτικές φωνές από το να φέρνουν στο φως θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος. Αυτός ο καταχρηστικός τύπος νομικών διαμαχών όχι μόνο κοστίζει χρόνο, χρήμα και έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση στα θύματα των SLAPP, αλλά αποτελεί επίσης κατάχρηση των νομικών μας συστημάτων και υπονομεύει τις δημοκρατίες μας, την επικράτηση του νόμου και τα θεμελιώδη μας δικαιώματα, όπως αναγνωρίζονται στο δίκαιο της ΕΕ.

 

 

διαβάστε περισσότερα

Προς άγραν ψήφων

0
Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι. Τρέχω από κανάλι σε κανάλι καθημερινά για να προλάβω να δω τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών και ομολογώ...

Επικαιρότητα