Ο Α. Πορτοσάλτε, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και η μειοψηφία της ολομέλειας!

Ο Α. Πορτοσάλτε, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και η μειοψηφία της ολομέλειας!

Για την Πανεπιστημιακή αστυνομία μιλούσε στην εκπομπή του ο συνάδελφος Άρης Πορτοσάλτε και είχε βάλει στο «στόχαστρο» τον Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος αντιτάχθηκε στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Ο κ. Κοντιάδης προφανώς άκουσε τα όσα είπε ο κ. Πορτοσάλτε και απάντησε με ανάρτησή του, η οποία κατέληξε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάρτηση του κ. Κοντιάδη, «Ο κ. Πορτοσάλτε είπε πριν από λίγο στην εκπομπή του στον ΣΚΑΙ καμιά 30αριά φορές το όνομά μου, ρωτώντας τους συνομιλητές του πού ανήκω πολιτικά, αν είμαι μέλος σε κάποιο κόμμα, αν συμβουλεύω κάποιον πολιτικό αρχηγό, αν κάποιο κόμμα υιοθετεί τις απόψεις μου περί πανεπιστημιακής αστυνομίας κλπ, επειδή τόλμησα ως συνταγματολόγος, δικηγόρος και πανεπιστημιακός να αντιταχθώ στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Ετοιμάζω μια δήλωση πολιτικών φρονημάτων (μήπως χρειαστεί και δήλωση μετανοίας φοβάμαι) για να ησυχάσει ο άνθρωπος–και βέβαια επικοινώνησα με το ΣΚΑΙ για να δώσω το τηλ μου αν θέλει να του πω τα πάντα για μένα και να αρχίσει μια ωραία φιλία. Ευελπιστώ να λάβω και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να βρω δουλειά και να βγάλω διαβατήριο.

ΥΓ. Μόλις μου τηλεφώνησε…Όταν του είπα ότι δεν είμαστε με τους “μπαχαλάκηδες” (μπας και βρούμε λεξιλόγιο επικοινωνίας) ούτε εγώ ούτε οι 6 δικαστές που μειοψήφησαν, εξεπλάγη, εξερράγη: “Μα αφού είναι Ολομέλεια, πώς υπάρχει μειοψηφία;” με ρώτησε επίμονα. “Αφού είναι Ολομέλεια”, επέμεινε, “δεν μπορεί να υπάρχει μειοψηφία, Ολομέλεια σημαίνει όλοι”. Τα παιδιά στο γραφείο που με άκουγαν να προσπαθώ να του εξηγήσω ότι και στην Ολομέλεια υπάρχει μειοψηφία, έπεσαν κάτω…».

Για την ιστορία, ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Από το 1995 Επιστημονικός Διευθυντής και από το 2006 Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for European Constitutional Sciences (Γερμανία) από το 2008. Συντονιστής του «Research Group on Constitution-Making and Constitutional Change» της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου (IACL) από το 2013.