Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
33.3 C
Athens

Ο Εμανουέλ Μακρόν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά τα τεράστια κέρδη της ακροδεξιάς στις εκλογές της ΕΕ

Share

Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την έκκληση του κ. Μακρόν για νέες βουλευτικές εκλογές

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού το κόμμα του υπέστη συντριπτική ήττα από την ακροδεξιά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απευθυνόμενος στο έθνος από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων την Κυριακή, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και ζήτησε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 20 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Ο Μακρόν είπε: «Αποφάσισα να σας δώσω πίσω την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος μέσω της ψηφοφορίας. Επομένως διαλύω την Εθνοσυνέλευση».

Η κίνηση έρχεται καθώς τα αρχικά προβλεπόμενα αποτελέσματα από τη Γαλλία έδωσαν το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση πολύ μπροστά στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νικώντας τους φιλοευρωπαίους κεντρώους του Μακρόν, σύμφωνα με γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την έκκληση του κ. Μακρόν για νέες βουλευτικές εκλογές.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία εάν οι Γάλλοι μας εμπιστευτούν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές», είπε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης την Κυριακή.

Με επικεφαλής τον 28χρονο Τζόρνταν Μπαρντέλα, το Εθνικό Ράλι κέρδισε περίπου το 32 τοις εκατό των ψήφων στην ψηφοφορία της Κυριακής, υπερδιπλάσιο από το 15 τοις εκατό του εισιτηρίου Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Ο κ. Μπαρντέλα είπε στους υποστηρικτές: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε. Το άνευ προηγουμένου χάσμα μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του ηγετικού κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε αντανακλά μια τσιμπημένη αποδοκιμασία και απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Πηγή: https://www.independent.co.uk

διαβάστε περισσότερα

Ταρατατζούμ και μπαμ, μπουμ!

0
Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα φίλες και φίλοι. Υπό τους ήχους των Black Sabbath θα έχουμε σήμερα το κρίσιμο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς...

Επικαιρότητα