Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

Ο Τραμπ λέει ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι διάολο θέλει» σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει αρκετά

Share

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να κάνει «ό,τι στο διάολο θέλουν» σε οποιαδήποτε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές δαπανών για την άμυνα, παραδέχοντας ότι δεν θα συμμορφωθεί με τη ρήτρα συλλογικής άμυνας στο καρδιά της συμμαχίας εάν επανεκλεγεί.

«Το ΝΑΤΟ καταστράφηκε μέχρι να έρθω», είπε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στο Κόνγουεϊ της Νότιας Καρολίνας. «Είπα, «Όλοι θα πληρώσουν». Είπαν: “Λοιπόν, αν δεν πληρώσουμε, θα μας προστατέψεις ακόμα;” Είπα, «Απολύτως όχι». Δεν μπορούσαν να πιστέψουν την απάντηση».

Ο Τραμπ είπε ότι «ένας από τους προέδρους μιας μεγάλης χώρας» κάποια στιγμή τον ρώτησε εάν οι ΗΠΑ θα εξακολουθούσαν να υπερασπίζονται τη χώρα εάν εισέβαλαν από τη Ρωσία, ακόμη και αν «δεν πληρώσουν».

«Όχι, δεν θα σε προστάτευα», θυμάται ο Τραμπ λέγοντας στον πρόεδρο. «Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις. Πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι ο Τραμπ «καθιστά σαφές ότι θα εγκαταλείψει τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» και περιέγραψε τις πιθανές συνέπειες των σχολίων του Τραμπ.

«Η παραδοχή του Τραμπ ότι σκοπεύει να δώσει το πράσινο φως στον Πούτιν για περισσότερο πόλεμο και βία, για να συνεχίσει τη βάναυση επίθεσή του εναντίον μιας ελεύθερης Ουκρανίας και να επεκτείνει την επιθετικότητά του στον λαό της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών είναι αποκρουστική και επικίνδυνη», είπε ο Μπάιντεν. μια δήλωση μέσω της εκστρατείας του.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εν τω μεταξύ, δήλωσε την Κυριακή ότι τα σχόλια του Τραμπ για τη συμμαχία θέτουν σε κίνδυνο Ευρωπαίους και Αμερικανούς στρατιώτες.

«Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε δήλωση. «Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε την Κυριακή τα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ «απερίσκεπτα», προσθέτοντας ότι «εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν».

Στον πυρήνα του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και που κατοχυρώνεται στο Άρθρο 5 της Συνθήκης βρίσκεται η υπόσχεση για συλλογική άμυνα – ότι μια επίθεση σε ένα έθνος-μέλος είναι επίθεση σε όλα τα έθνη της συμμαχίας. Ο Τραμπ παραπονιέται εδώ και καιρό για το ποσό που ξοδεύουν άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για την άμυνα σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει απειλήσει επανειλημμένα να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Αλλά τα σχόλιά του το Σάββατο είναι η πιο άμεση ένδειξη ότι δεν σκοπεύει να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από τη ρωσική επίθεση εάν επανεκλεγεί.

 

Ο Τραμπ εδώ και χρόνια περιγράφει ανακριβώς πώς λειτουργεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει στόχο κάθε χώρα-μέλος να δαπανά τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην άμυνα και οι περισσότερες χώρες δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο. Αλλά το σχήμα είναι μια κατευθυντήρια γραμμή και όχι μια δεσμευτική σύμβαση, ούτε δημιουργεί «λογαριασμούς». Τα κράτη μέλη δεν έχουν παραλείψει να πληρώσουν το μερίδιό τους στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ για τη διαχείριση του οργανισμού.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έχει υποστηρίξει τον Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή ότι είχε «μηδενικές ανησυχίες» για τα σχόλια του πρώην προέδρου στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρούμπιο είπε στον Τζέικ Τάπερ του CNN σχετικά με την «Κατάσταση της Ένωσης» ότι ο Τραμπ απλώς συλλογιζόταν ένα ανέκδοτο από την προεδρία του, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη δεν «πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους» έως ότου ο Τραμπ «χρησιμοποίησε μόχλευση» για να ωθήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ να «ανέβουν το πιάτο.”

«Ο Τραμπ είναι απλώς ο πρώτος που το εκφράζει με αυτούς τους όρους», είπε ο Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα.

Ως πρόεδρος, ο Τραμπ απείλησε ιδιωτικά πολλές φορές ότι θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους New York Times . Ο Τραμπ έχει περιγράψει το ΝΑΤΟ ως «παρωχημένο» και έχει ευθυγραμμιστεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θέλει να αποδυναμώσει τη συμμαχία. Ο Τραμπ έχει επαινέσει εδώ και καιρό τον Πούτιν και έφτασε στο πλευρό του Ρώσου ηγέτη για την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: https://edition.cnn.com

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα