Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Ο Τσίπρας (ξανα)μπαίνει στο παιχνίδι

Share

Με τίτλο «Ένα Μήνυμα Για Σένα» και στοίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη, ο Αλέξης Τσίπρας μία μέρα πριν την «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» έστειλε ένα μήνυμα στους πολίτες προσπαθώντας να δώσει μια εικόνα για το ρόλο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα ως μια «Φωλιά ιδεών, σκέψης και διαλόγου». Το μήνυμα ο κ. Τσίπρας το έστειλε από το site του Ινστιτούτου, το οποίο «βγήκε στον αέρα».

Στη σημερινή εκδήλωση, έξι χρόνια μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, το Ίνστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, φιλοξενούν διεθνείς προσωπικότητες και συζητούν για τις προκλήσεις, τις απαιτήσεις αλλά και τις ευκαιρίες της εποχής, στην 1η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σήμερα Δευτέρα 17 και αύριο Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, στην Αθήνα.

Τρεις ημέρες πριν την εκδήλωση είχαμε δημοσκόπηση σχετικά με την Κεντροαριστερά από την Opinion Poll για το site Libre.gr, όπου αφεντικό είναι ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, ένας από τους ανθρώπους που έχει βρεθεί και παραμένει στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση όπου υπήρξε ένα πακέτο ερωτήσεων σχετικά με τον πρώην Πρωθυπουργό, στο ερώτημα για το ποιος μπορεί να ηγηθεί ενός νέου Κεντροαριστερού κόμματος, το 16.4% επιλέγει τον Α. Τσίπρα, το 9.4% τον Σ. Κασσελάκη, το 6.7% τον Ν. Ανδρουλάκη και το 54.1% ένα άλλο στέλεχος από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές είναι: Α. Τσίπρας 40.4%, Σ. Κασσελάκης 36.8%, άλλο στέλεχος 17.5% και ο Ν. Ανδρουλάκης 0.9% . Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι επιλογές με σειρά κατάταξης είναι: Άλλο στέλεχος 58.8%, Ν. Ανδρουλάκης 21.6%, Α. Τσίπρας 9.3%, Σ. Κασσελάκης 2.1%.

Το Μήνυμα Τσίπρα

«Ένα Μήνυμα Για Σένα

Έβλεπα τώρα

Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω

Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη συμπυκνώνουν το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου.

Μια «φωλιά νερού» στην άνυδρη εποχή μας.

«Φωλιά» ιδεών, σκέψης, διαλόγου, αλλά και πρωτοβουλίας και πράξης για τα κρίσιμα ζητήματα που συγκροτούν σήμερα τη μεγάλη εθνική και υπερεθνική αγωνία: Την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Ισότητα λαών και ανθρώπων.

Σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο.

Που μελετά την πραγματικότητα με στόχο να προτείνει ρεαλιστικούς τρόπους και να ανοίξει δρόμους για την αλλαγή της.

Σχεδιάζοντας, αποφασίζοντας, καλλιεργώντας, διεκδικώντας, αναπτύσσοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αγκαλιάζοντας, ενώνοντας. Οι ενεργητικές αυτές μετοχές εκφράζουν τη διάθεση και την απόφαση να μετέχουμε ενεργά, με το δικό μας τρόπο και τα δικά μας μέσα, στη μεγάλη προσπάθεια, που εκδηλώνεται με πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Που οραματίζεται και επιδιώκει μια άλλη αντίληψη και ένα άλλο πρότυπο για την ανάπτυξη, που πρέπει να είναι βιώσιμη και να καρπώνεται από όλους και όλες, με δικαιοσύνη.

Μια ηθική προσέγγιση στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της εποχής μας, τις κοινωνικές αντιθέσεις, τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου, τις κυρίαρχες πρακτικές, που απειλούν ακόμα και τη ζωή στον πλανήτη.

Καλωσορίζουμε και φιλοξενούμε τον πλούτο των απόψεων, την ενέργεια του διαλόγου, την κινητήρια δύναμη της διαφορετικότητας και της αντιπαράθεσης. Γιατί φιλοδοξούμε να εκφράζουμε με όρους ιδεών, αλλά και πρωτοβουλίας, τη λογική της αισιοδοξίας, από την οποία έχει ανάγκη η εποχή μας. Την αισιοδοξία της βούλησης, που ξέρει και μπορεί να συνδυάζεται με την απαισιοδοξία της νόησης».

διαβάστε περισσότερα

Βόϊδι πήγε, αγελάδα γύρισε

0
Καλή σας ημέρα καλοί μου φίλοι. Τελευταία μέρα του Black Velvet για αυτή την σεζόν, οπότε είπα να αφήσω τη σάλτα και να περάσω...

Επικαιρότητα