Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Οι εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν σωρηδόν το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Share

  • Η έκθεση Henley Private Wealth Migration δείχνει ότι η Βρετανία θα βιώσει καθαρή απώλεια 9.500 ατόμων υψηλής καθαρής αξίας το 2024 — υπερδιπλάσια από τον αριθμό των 4.200 πέρυσι.
  • Οι προβλέψεις σηματοδοτούν μια ραγδαία ανάκαμψη για τη Βρετανία, που κάποτε θεωρούνταν προνομιακή τοποθεσία για τους υπερπλούσιους του κόσμου. Και οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να επιταχύνουν την τάση.
  • Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο προβλέπεται να κερδίσει τις εκλογές, έχει δηλώσει ότι θα στοχεύσει τους πλούσιους προκειμένου να χρηματοδοτήσει καλύτερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ένας αριθμός ρεκόρ εκατομμυριούχων αναμένεται να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τις φετινές γενικές εκλογές να αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την φυγή.

Η έκθεση Henley Private Wealth Migration δείχνει ότι η Βρετανία θα βιώσει καθαρή απώλεια 9.500 ατόμων υψηλής καθαρής αξίας το 2024 — υπερδιπλάσια από το περσινό ποσό των 4.200 (που από μόνο του ήταν ρεκόρ).

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε δεύτερο μετά την Κίνα στην κατάταξη της Henley, με τον γίγαντα της ανατολικής Ασίας να αναμένεται να δει καθαρές εκροές 15.200 εκατομμυριούχων το 2024.

Οι προβλέψεις σηματοδοτούν μια ραγδαία ανάκαμψη για τη Βρετανία, που κάποτε θεωρούνταν προνομιακή τοποθεσία για τους υπερπλούσιους του κόσμου. Η Henley, μια συμβουλευτική εταιρεία που παρακολουθεί τις μεταναστευτικές τάσεις, σημείωσε ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και των αρχών της δεκαετίας του 2000, η ​​χώρα είδε ομάδες πλούσιων οικογενειών να μετακομίζουν στις ακτές της από όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

«Ωστόσο, αυτή η τάση άρχισε να αντιστρέφεται πριν από περίπου μια δεκαετία, καθώς περισσότεροι εκατομμυριούχοι άρχισαν να φεύγουν από τη χώρα και λιγότεροι εισήλθαν», ανέφερε στην έκθεσή της.

«Συγκεκριμένα, κατά την εξαετή περίοδο από το 2017 έως το 2023 μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε συνολικά 16.500 εκατομμυριούχους λόγω της μετανάστευσης. Οι προσωρινές εκτιμήσεις για το 2024 είναι ακόμη πιο ανησυχητικές», πρόσθεσε η έρευνα.

Η Hannah White, διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου για την Κυβέρνηση, σημείωσε ότι η έξοδος των εκατομμυριούχων θα μπορούσε να επιταχυνθεί από τις φετινές γενικές εκλογές.

Ο φόρος περιουσίας και η επόμενη μεγάλη μετανάστευση

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στο αριστερό Εργατικό Κόμμα ένα εντυπωσιακό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του δεξιού Συντηρητικού Κόμματος. Μια δημοσκόπηση της Savanta για την εφημερίδα The Telegraph, που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, έδωσε στους Εργατικούς 46% των ψήφων , υπερδιπλάσιο από το 21% του Συντηρητικού, με το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα Reform να μην απέχει πολύ με 13%.

Το Εργατικό Κόμμα έχει τοποθετηθεί ως κόμμα υπέρ των επιχειρήσεων με επίκεντρο τη δημιουργία πλούτου. Ωστόσο, το προεκλογικό της μανιφέστο είναι επίσης σαφές ότι σχεδιάζει να στοχεύσει παραθυράκια προς όφελος των πλουσίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει καλύτερα τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεσμεύτηκε να κλείσει τα φορολογικά κενά για τα λεγόμενα  άτομα που δεν έχουν την κατοικία τους , να μειώσει τη φοροαποφυγή, να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για ανεξάρτητα σχολεία και να αυξήσει τους φόρους για τις αγορές κατοικιών από μη κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η εκροή ατόμων υψηλής καθαρής αξίας που έχει ήδη δημιουργηθεί από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο επιταχύνεται τώρα από πολιτικές αποφάσεις ενόψει των εκλογών», έγραψε ο White στην έκθεση της Henley.

«Επιπλέον του δασμού 40% που έχει ήδη επιβληθεί σε κτήματα άνω του ορίου των 325.000 λιρών [412.420 $], η συντηρητική κυβέρνηση υιοθέτησε την ώθηση της πολιτικής της αντιπολίτευσης των Εργατικών για τερματισμό του φορολογικού καθεστώτος εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2025. Και για όσους εκπαιδεύουν παιδιά στον καλά αναγνωρισμένο τομέα των ιδιωτικών σχολείων του Ηνωμένου Βασιλείου, η δέσμευση των Εργατικών να άρει την απαλλαγή από το 20% ΦΠΑ που απολαμβάνουν τα ιδιωτικά σχολεία θα είναι μια περαιτέρω ανεπιθύμητη εξέλιξη», πρόσθεσε ο White.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 8% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Henley, σε πλήρη αντίθεση με τις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Ο αριθμός των ατόμων με υψηλή περιουσία στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά 15% την ίδια περίοδο, ενώ ο αριθμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 62%.

Πηγή: https://www.cnbc.com

διαβάστε περισσότερα

Βόϊδι πήγε, αγελάδα γύρισε

0
Καλή σας ημέρα καλοί μου φίλοι. Τελευταία μέρα του Black Velvet για αυτή την σεζόν, οπότε είπα να αφήσω τη σάλτα και να περάσω...

Επικαιρότητα