Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Οι εκλογικές μετατοπίσεις και ο ανασχηματισμός

Share

Ένα από τα θέματα που κουβεντιάστηκε πολύ (και συνεχίζει να κουβεντιάζεται ακόμα) το βράδυ των εκλογών είναι η μετακίνηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς τα Δεξιά της, κάτι το οποίο λένε ότι θα παίξει ρόλο και στον ανασχηματισμό που θα προχωρήσει άμεσα ο Πρωθυπουργός.

Η πραγματική εικόνα όμως σύμφωνα με τα exit polls των Ευρωεκλογών και τη σύγκρισή τους με τα exit polls των Εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023 είναι διαφορετική, από αυτή που κάποιοι «διέγνωσαν».

Αν προσέξετε προσεχτικά τα εκλογικά αποτελέσματα θα διαπιστώσετε ότι από το 13% που έχασε η Νέα Δημοκρατία σε σύγκριση με τις Εθνικές εκλογές, τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κέρδισαν περίπου 5,5%, ενώ το υπόλοιπο 7,5% το κέρδισαν τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Άρα οι ψηφοφόροι που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία δεν κατευθύνθηκαν όλοι προς τα Δεξιά της, αλλά κυρίως προς την αποχή.

Σύμφωνα τώρα με τη σύγκριση των exit polls των Ευρωεκλογών και των Εθνικών εκλογών οι αναλογίες σε ηλικίες, φύλλο, επάγγελμα και σπουδές, είναι οι ίδιες για την Νέα Δημοκρατία, κάτι που σημαίνει ότι αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές δεν είναι ούτε ποιο Δεξιοί, ούτε ποιο Κεντρώοι, ούτε ποιο Κεντροαριστεροί, ούτε ποιο νέοι, ούτε ποιο γερασμένοι. Απλά ήταν ποιο λίγοι!

Πρακτικά, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό στη λογική «στρίψε την Κυβέρνηση στον ανασχηματισμό προς τα Δεξιά», δεν έχουν βάση, κάτι το οποίο προφανώς και έχει δει ο κ. Μητσοτάκης και θα πράξει ανάλογα.

διαβάστε περισσότερα

Βόϊδι πήγε, αγελάδα γύρισε

0
Καλή σας ημέρα καλοί μου φίλοι. Τελευταία μέρα του Black Velvet για αυτή την σεζόν, οπότε είπα να αφήσω τη σάλτα και να περάσω...

Επικαιρότητα