Όλοι βγήκαν κερδισμένοι από μια διχασμένη Ευρώπη!

Όλοι βγήκαν κερδισμένοι από μια διχασμένη Ευρώπη!

«Δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει…»

Μπορεί η Ευρώπη σε ότι αφορά στην πανδημία να έκανε ένα διάλειμμα στους ρυθμούς της, τώρα όμως επανήλθε στον κλασικό ρυθμό που ακολουθεί, αυτόν της χελώνας. (Έπεσε η ιδέα η Ευρώπη να έχει ως σήμα τη …χελώνα).

Για μία ακόμα φορά η Ευρώπη δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τον κίνδυνο – αυτή τη φορά τον λένε Πούτιν – με αποτέλεσμα να είναι διχασμένη και ξανά μανά να μην παίρνει αποφάσεις που πρέπει να πάρει άμεσα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου και της κερδοσκοπίας στις αγορές ενέργειας.

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής παρέπεμψε όλες τις αποφάσεις στο μέλλον και συνέταξαν ένα κείμενο συμπερασμάτων, όπου με ένα μαγικό τρόπο μπορούν να παρουσιάζονται όλοι ως κερδισμένοι.

Μίλησαν για θέσπιση ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, αλλά απλά μίλησαν. Δεν δεσμεύτηκαν.

Αναφέρθηκαν(!) στην διαμόρφωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά το θέμα – λες και δεν είναι κάτι επείγον – παραπέμφθηκε στην Κομισιόν τον Μάιο!

Κουβέντιασε η ενωμένη Ευρώπη για την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά σε… εθελοντική βάση!

Η συνήθης τακτική των Ευρωπαίων ηγετών στη λογική «δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει…», έχει κουράσει, εκτός και αν…

Εκτός και αν απειληθούν με βέτο (όπως έκανε η Ισπανία) και στο τέλος πάρουν αυτό που ήθελαν. (Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία την ειδική άδεια που είχαν ζητήσει για να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας).

 

 

 

Tagged with