Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Ομιλία Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία αίτια της ήττας

Share

Με τη φράση «κηρύσσω τη λήξη του πένθους, σημαίνω συναγερμό μάχης», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το έναυσμα για τη νέα προεκλογική περίοδο, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, μίλησε για άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του, λέγοντας ότι δεν πήραν το μήνυμα, και προειδοποιώντας: «Να σοβαρευτούμε, δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια». Για τη συνολική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο κύριος Τσίπρας παρέπεμψε στη δεύτερη κάλπη.

«Σάλπισμα» αντεπίθεσης από τον Τσίπρα

Δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχυθεί η προοδευτική παράταξη «έναντι μιας Δεξιάς που αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική»,  όπως είπε απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δε θα πάμε για να χάσουμε. Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας: «Θα πάμε επίσης έτσι, γιατί -δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς».

Ακόμα έστειλε μήνυμα στις ελίτ και τα συμφέροντα όπως είπε. «Προχθές δε μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω: Μη βιάζεστε. Δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας»

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για το οδυνηρό αποτέλεσμα, όπως είπε «Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή» είπε και συνέχισε:

«Μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης.Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμιά καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη μάχη. Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια».

Σημείωσε, ότι η συνολικη αποτίμηση θα γίνει μετά τις δεύτερες κάλπες. Ταυτόχρονα στάθηκε στα αίτια της ήττας: «Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».

Κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να μη δώσουν λευκή επιταγή στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ότι αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρόκειται να σηκώσει το γάντι που πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ» και συμπλήρωσε ότι σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε.

Οι τρεις αιτίες της εκλογικής συντριβής

Σε συναγερμό μάχης έβαλε τα στελέχη του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας κηρυσσοντας όπως είπε χαρακτηριστικά τη λήξη του πένθους μετά την ήττα του κόμματος.

Δεν πάμε να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, είπε ο κύριος Τσίπρας, πάμε να αναμετρηθούμε με τη δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε. Προανήγγειλε αλλαγή στρατηγικής και εκλογικής ατζέντας τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να δείξει άμεσα ότι κατάλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη. Δεν ήταν λίγες οι αναφορές στο εσωτερικό του κόμματος και στα φάλτσα και τις άστοχες δηλώσεις στελεχών ζητώντας σοβαρότητα. Δεν αποποιήθηκε τις ευθύνες του αντιθέτως ουκ ολίγες φορές καταχειροκροτούμενος ανέλαβε την ευθύνη. Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του από την υποδοχή που είχε από τα στελέχη του κόμματος τα οποία τον καταχειροκρότησαν.

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής είχε ασυνήθιστα μικρή διάρκεια καθώς μετά την ομιλία του κυρίου Τσίπρα εκ μέρους του εκτελεστικού γραφείου γραμματέας Ράνια Σβίγκου κατέθεσε την πρόταση να μη γίνουν ομιλίες και τοποθέτησεις αλλά να σταλούν με γραπτό τρόπο οι θέσεις των στελεχών.

Ο κύριος Τσίπρας νωρίτερα είχε τονίσει ότι η αποτίμηση θα γίνει μετά την κρίσιμη εκλογική μάχη καθώς τώρα είναι ώρα να πέσουν όλοι στη μάχη.

Υπήρξε μία πρόταση από την πλευρά του Νίκου Βούτση να γίνουν κανονικά ομιλίες και τοποθετήσεις,τέθηκαν σε ψηφοφορία οι δύο προτάσεις και με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασε η πρόταση να σταλούν γραπτά οι θέσεις και έτσι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

διαβάστε περισσότερα

Πέτα τον σκελετό από τη ντουλάπα!

0
Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι. Οι μέρες περνούν, οι εκλογές έρχονται όλο και ποιο κοντά και οι υποψήφιοι αρχίζουν να ψάχνουν τους σκελετούς...

Επικαιρότητα