Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Παρίσι 2024: Ολυμπιακά μετάλλια με σίδηρο από τον Πύργο του Άιφελ

Share

Τα μετάλλια στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι δεν ήταν μόνο εμπνευσμένα από τον Πύργο του Άιφελ – το καθένα περιέχει ένα πρωτότυπο κομμάτι του ορόσημου του 19ου αιώνα.

Αποκαλύπτοντας τα σχέδια την Πέμπτη, οι διοργανωτές των Αγώνων είπαν ότι τα σιδερένια που αφαιρέθηκαν από τη δομή κατά τη διάρκεια προηγούμενων ανακαινίσεων είχαν επανατοποθετηθεί για να δημιουργήσουν το εξαγωνικό κεντρικό κομμάτι των μεταλλίων. Η κίνηση, πρόσθεσαν, θα δώσει στους επιτυχημένους αθλητές «πραγματικά κομμάτια της ιστορίας του Παρισιού» για να πάρουν μαζί τους σπίτι τους.

Το σχέδιο επιμελήθηκε ο Γάλλος κοσμηματοπώλης Chaumet, του οποίου η μητρική εταιρεία LVMH υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία χορηγίας με το Παρίσι 2024 το περασμένο καλοκαίρι. Όπως όλα τα σχέδια από τους Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, η πίσω όψη του μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων έχει μια εικόνα της Ελληνίδας θεάς της νίκης, Nike. Το μετάλλιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, εν τω μεταξύ, είναι διακοσμημένο με μια γραφική παράσταση του Πύργου του Άιφελ, σαν να φαίνεται από κάτω.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, «ορισμένα μεταλλικά στοιχεία» αφαιρέθηκαν από το ορόσημο κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης τον 20ο αιώνα και «έχουν διατηρηθεί προσεκτικά έκτοτε». Η χαρακτηριστική σκούρα καφέ μπογιά του Πύργου του Άιφελ καθαρίστηκε και τα κομμάτια κόπηκαν σε εξάγωνα προτού φέρουν ανάγλυφο το λογότυπο Paris 2024.

Τα κομμάτια σιδήρου συγκρατούνται στη θέση τους με μια ρύθμιση «νύχι», μια τεχνική που συνήθως στερεώνει πολύτιμους λίθους σε κοσμήματα. Μιλώντας στο CNN στο ατελιέ του Chaumet στο Παρίσι πριν από την αποκάλυψη, η δημιουργική διευθύντρια του πολυτελούς οίκου Clémentine Massonnat-Schaller είπε ότι το σχέδιο είχε στόχο να «αναδείξει» το εξαγωνικό κεντρικό στοιχείο «σαν πολύτιμος λίθος». Αλλά ενώ ο Πύργος του Άιφελ χρησίμευσε ως «η κύρια έμπνευση», πρόσθεσε η Massonnat-Schaller, η Chaumet κοίταξε επίσης τα δικά της αρχεία – συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας της κατασκευής τιάρων με κοσμήματα. Ο κοσμηματοπώλης είπε ότι αυτό ήταν πιο εμφανές στις γραμμές που μοιάζουν με ακτίνες ηλιακού φωτός που προβάλλουν έξω από το κέντρο των μεταλλίων.

«Η τιάρα είναι ένα κομμάτι που κάνει τον χρήστη να ακτινοβολεί», είπε η Massonnat-Schaller, προσθέτοντας ότι το μοτίβο της ηλιακής ακτινοβολίας είχε σκοπό να «κάνει τους αθλητές να λάμπουν ακόμα πιο λαμπερά».

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο το Ολυμπιακό όσο και το Παραολυμπιακό μετάλλιο μοιράζονται ένα πρόσωπο. Σε μια δήλωση που ανακοινώνει τα σχέδια, ο Πρόεδρος του Παρισιού 2024, Τόνι Εστανγκέ, είπε ότι η απόφαση αντιπροσώπευε μια «σύνδεση» των δύο εκδηλώσεων.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων  ανακοίνωσαν  ότι η Ολυμπιακή δάδα θα είναι η πρώτη στην ιστορία των Αγώνων που θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με ένα κυματιστό εφέ σχεδιασμένο να προκαλεί κινούμενο νερό, ο φακός 3,3 λιβρών του Γάλλου σχεδιαστή Mathieu Lehanneur θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο χάλυβα. Η δάδα αποκαλύφθηκε λίγες εβδομάδες αφότου η LVMH ανακοίνωσε μια συμφωνία για να γίνει ο «Premium Partner» των Αγώνων. Τα άλλα εμπορικά σήματα του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και Dior, αναμένεται να απολαύσουν ορατή παρουσία στους Αγώνες, όπως και ο παραγωγός σαμπάνιας που ανήκει στην LVMH, Moët Hennessy.

Πηγή: https://edition.cnn.com

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα