Ρατσισμός: «ΣΤΟΠ» στον διαχωρισμό στα σχολεία και στην ξενοφοβία στα ΜΜΕ

Ρατσισμός: «ΣΤΟΠ» στον διαχωρισμό στα σχολεία και στην ξενοφοβία στα ΜΜΕ
  • Καμία χρηματοδότηση (ενωσιακή ή κρατική) για τα ΜΜΕ που προωθούν ρητορική μίσους και ξενοφοβίας
  • Αναθεώρηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση των στερεοτύπων που προωθούν διακρίσεις
  • Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού στον αθλητισμό και αποτελεσματικές κυρώσεις από τα κράτη μέλη

Το ΕΚ ζητά να αξιοποιηθούν οι πολιτικές στον πολιτισμό, στα ΜΜΕ, στην παιδεία και στον αθλητισμό για να εξαλειφθεί ο διαρθρωτικός ρατσισμός και να προωθηθούν η ανεκτικότητα και η συμπερίληψη.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη με 495 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 92 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να διαδίδουν αφηγήματα που στιγματίζουν και υποβιβάζουν την αξιοπρέπεια συγκεκριμένων εθνοτικών ή φυλετικών ομάδων, π.χ. όσα στοχοποιούν τους μετανάστες ως πηγή οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν να σταματήσει η ενωσιακή και η κρατική χρηματοδότηση για τα μέσα ενημέρωσης που προωθούν, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία.

Προτείνουν επίσης να δοθεί σε όλες τις εθνικές ραδιοτηλεοπτικές ρυθμιστικές αρχές η δυνατότητα να επιβάλουν ποινές στα προγράμματα που προωθούν ρατσιστικό περιεχόμενο.

Αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων σπουδών, τερματισμός του διαχωρισμού στα σχολεία και επιστροφή έργων τέχνης και πολιτισμού

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την αναθεώρηση των προγραμμάτων στην παιδεία προκειμένου να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις και να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που οδηγούν σε διακρίσεις σήμερα. Η ιστορία των ευρωπαϊκών μειονοτήτων θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα σχετικά προγράμματα. Συγγραφείς, ιστορικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες με διαφορετικό φυλετικό και εθνοτικό υπόβαθρο θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε βασικό εγχειρίδια, λένε οι ευρωβουλευτές. Ζητούν ακόμη την εξάλειψη του φυλετικού και εθνοτικού διαχωρισμού που εξακολουθεί να υφίσταται στα εκπαιδευτικά συστήματα ορισμένων χωρών της ΕΕ. Το διδακτικό προσωπικό από φυλετικές και εθνοτικές μειονοτικές ομάδες πρέπει να έχει ισότιμη πρόσβαση σε θέσεις διδασκαλίας, σημειώνουν.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εφοδιάσουν όλους τους εκπαιδευτικούς με τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη προώθηση της ένταξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ακόμη, θα πρέπει να προσφερθούν προγράμματα διά βίου μάθησης στους δημόσιους υπαλλήλους και τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας για την εξάλειψη της ρατσιστικής και ξενοφοβικής συμπεριφοράς.

Το Κοινοβούλιο ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να καταρτίσουν προγράμματα για την επιστροφή έργων τέχνης και πολιτισμού, είτε στις χώρες προέλευσής τους, είτε σε άλλα κατάλληλα πολιτιστικά ιδρύματα, και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκολύνει τον διάλογο για τον σκοπό αυτό.

Μηδενική ανοχή στο μίσος στον αθλητισμό

Οι ευρωβουλευτές επιμένουν σε μια «προσέγγιση μηδενικής ανοχής» όσον αφορά το ρατσισμό, τη ρητορική μίσους και τη βία στον αθλητισμό, καλώντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αποτελεσματικές ποινές και να στηρίξουν τα θύματα, καθώς και να προστατεύσουν τους αθλητές που καταγγέλλουν ρατσιστικές συμπεριφορές ή μιλούν υπέρ της διαφορετικότητας από τυχόν αντίποινα. Ζητούν από την Επιτροπή να καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση του ρατσισμού στον αθλητισμό σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και να προωθήσει τη συμπερίληψη και τον σεβασμό.

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια Salima Yenbou (Πράσινοι, Γαλλία), δήλωσε: «Πρέπει να εργαστούμε εντατικά για την καταπολέμηση του ρατσισμού, έτσι ώστε οι κόρες και οι γιοι μας να μη χρειάζεται πλέον να αναρωτιούνται εάν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε την ιστορία μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους μαθητές να μάθουν περισσότερα για την αποικιοκρατία, τη δουλεία, τη γενοκτονία και όλα τα επακόλουθα φαινόμενα». Ζήτησε επίσης «να δοθεί τέλος στα μέσα ενημέρωσης που διαδίδουν ρατσιστική ρητορική σχετικά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς και περιεχόμενο που είναι εσκεμμένα ή ακούσια ρατσιστικό».

Σχετικές πληροφορίες

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, στην Ευρώπη το 45% των ατόμων βορειοαφρικανικής καταγωγής, το 41% των Ρομά και το 39% των ατόμων που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω εθνοτικής ή μεταναστευτικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2019, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι φυλετικές διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους, με την «καταγωγή Ρομά» (61% των ερωτηθέντων), την «εθνοτική καταγωγή» (59%) και το «χρώμα του δέρματος» (59%) να αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους λόγους διακρίσεων που εντοπίζονται από τους πολίτες.

Tagged with