Σε ισχύ τα σενάρια για Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης

Σε ισχύ τα σενάρια για Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης

Μπορεί το μοντέλο Ντράγκι για τη διακυβέρνηση της χώρας να φούντωσε πριν από λίγους μήνες, παρά την ησυχία που ακολούθησε, το συγκεκριμένο σενάριο είναι ενεργό και σε κάποιες περιπτώσεις έχει θερμούς υποστηρικτές.

Στα καθ΄ ημάς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το σενάριο που μιλά για Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, έχει υποστηρικτές τουλάχιστον τρεις πρώην Πρωθυπουργούς και τους δύο πολύ ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες.

Εκτός Ελλάδας, είναι πολλοί οι θιασώτες των συγκυβερνήσεων στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα την Γερμανία με τον Όλαφ Σολτς και την Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι.

Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι για Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, το όνομα του οποίου δεν έχει διαρρεύσει έτσι ώστε να μην «καεί», όπως τα ονόματα του Γιάννη Στουρνάρα και του Μαργαρίτη Σχοινά, τα οποία διέρρευσαν και «κάηκαν».

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θέλει να προκύψει Κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι όλα θα κριθούν από το πώς θα διαχειριστούν τα τρία κόμματα (και κυρίως οι Πρόεδροι των κομμάτων), τις εντολές που θα πάρουν στα χέρια τους.

Μέχρι τώρα, όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ενεργοποιήσουν την εντολή που θα πάρουν στα χέρια τους, με ερωτηματικό το τι θα πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, στον οποίο πιθανά να πέσει το βάρος να προτείνει Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης.

Σε αυτή την περίπτωση και με βάση τους κομματικούς – προσωπικούς σχεδιασμούς που κάνουν οι Πρόεδροι των τριών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρώτο κόμμα (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς αν δεν συμφωνήσει για Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης θα χρεωθεί στην κοινή γνώμη τις δεύτερες εκλογές που θα οδηγήσει τη χώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ανοικτό λοιπόν το ενδεχόμενο να επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης την μεταβατική περίοδο παραμένοντας πρώτο κόμμα στη Βουλή, έτσι ώστε να επιδιώξει να επανέλθει στην εξουσία, όπως έπραξε στο παρελθόν και ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ως δεύτερο κόμμα (πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), θα πρέπει να διαχειριστεί στο εσωτερικό του μία ακόμα ήττα. Στο ενδεχόμενο Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης ο κ. Τσίπρας θα μειώσει τις εσωκομματικές φωνές, ενώ ταυτόχρονα θα παραμείνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της εξουσίας.

Τέλος, σε ότι αφορά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, μία τέτοια εξέλιξη πιθανά θα τον βοηθούσε, καθώς δεν θα υποκύψει στο δίλλημα να επιλέξει έναν από τους δύο για να σχηματίσει Κυβέρνηση, ενώ συνάμα θα διατηρήσει τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά των εκλογών (σε περίπτωση δεύτερων εκλογών τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λογικά θα μειωθούν), μπαίνοντας ο ίδιος δυνατά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.