Σε κατάσταση επιφυλακής το οικονομικό επιτελείο λόγω της μετάλλαξης «Δ»

Σε κατάσταση επιφυλακής το οικονομικό επιτελείο λόγω της μετάλλαξης «Δ»

Του Γιώργου Αλεξάκη

Σε δοκιμασία θέτει η μετάλλαξη «Δ»  τον προϋπολογισμό καθώς τίθεται επί τάπητος σε περίπτωση εξάπλωσης των κρουσμάτων και λήψης νέων περιοριστικών μέτρων η ανάγκη για επανεξέταση των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις ωστόσο όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό μέτωπο. Η πιθανότητα για νέα περιοριστικά μέτρα σε άλλες περιοχές πέραν της Μυκόνου είναι στο τραπέζι ωστόσο προς ώρας οι αρμόδιες αρχές καταγράφουν τα δεδομένα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα αποφασίσουν.

Στο οικονομικό επιτελείο, βέβαια, τονίζουν ότι δεν υπάρχει τώρα περίπτωση για «πακέτο μέτρων» ειδικά  για τη Μύκονο καθώς δε φαίνεται κάποιο κύμα ακυρώσεων.. Ωστόσο αναφέρουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις όντας έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο ειδικά εάν η κατάσταση ξεφύγει εκεί ή σε άλλες περιοχές. «Μόνο η επίσπευση των εμβολιασμών υπάρχει στο τραπέζι αυτήν τη ώρα», σημειώνουν τονίζοντας ότι μόνον εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει παρέμβαση στήριξης της οικονομίας.

Άλλωστε η πορεία των εμβολιασμών, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να είναι ο βασικός παράγων για την πορεία του τουρισμού αλλά και της τόνωσης της αναβαλλόμενης ζήτησης  άρα και των εσόδων, καθώς θα καθορίσει το αν η ζωή θα επιστρέψει γρήγορα στην κανονικότητα χωρίς προσκόμματα.

Πάντως σε πολλούς οικονομικούς παράγοντες οι εξελίξεις με τη μετάλλαξη «Δ» έχει προκαλέσει ανησυχία. Ειδικά η πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που έχει δει να εξανεμίζονται σε λίγες μέρες κέρδη μηνών λόγω της ανησυχίας για τις συνολικές  εξελίξεις έχει προκαλέσει αναταραχή.

Την ίδια ώρα αναλυτές αντιμετωπίζουν με προβληματισμό το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός και συνολικά η οικονομία.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank  σε ανάλυσή της, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς ενώ τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας περίπου 15% από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες, σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού.

Παράλληλα, η Deutsche Bank σημειώνει ότι η χώρα μας εμφανίζει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγάλες και πιο επικίνδυνες ηλικίες, γεγονός που σημαίνει ότι η εξάπλωση της Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό πληθυσμό και για το ελληνικό σύστημα υγείας από ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε ηλικίες άνω των 80 ετών είναι μόλις 67,1%, όταν η επόμενη χώρα με τη χειρότερη επίδοση, η Γαλλία, φτάνει στο 71,9%.

Από την άλλη η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η Δέλτα απλά καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να την αναιρεί ή να την ακυρώνει. Παρότι ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της Δέλτα αναμένεται να περιορίσει τη δραστηριότητα δεν είναι υπολογίσιμος, το βασικό σενάριο της Deutsche Bank εκτιμά μόνο καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα και όχι αλλαγές στην ανάκαμψη.

Επίσης σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics μικρές είναι οι πιθανότητες για την ελληνική οικονομία να επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα, μέσα στο 2021, καθώς η αδύναμη τουριστική κίνηση που παρουσιάζει η σεζόν δεν δίνει την αναμενόμενη ώθηση, όμως η συνεχόμενη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται πως θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.