ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν…

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν…

Ένα από τα θέματα συζήτησης των κομμάτων, αλλά και των ενδιαφερομένων για μια καλή θέση, είναι η Ευρωβουλή, όπου σε δύο χρόνια θα εκλεγούν οι νέοι Ευρωβουλευτές.

Το σημαντικό για τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τους Προέδρους των κομμάτων είναι το ότι θα έχουν προηγηθεί των Ευρωεκλογών οι Εθνικές εκλογές, καθώς και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το ποιος θα έχει την κυβέρνηση, θα έχει βάλει πολλούς από τους ενδιαφερόμενους σε υπουργικές θέσεις, κάποιοι άλλοι πιθανά να έχουν γίνει Περιφερειάρχες ή Δήμαρχοι, με τους εναπομείναντες να ψάχνουν μια θέση στις Βρυξέλλες.

Το κόμμα όμως που δεν θα γίνει Κυβέρνηση, θα έχει πολλούς ενδιαφερόμενους για την Ευρωβουλή, με τη μάχη να είναι σκληρή και τον επικεφαλής να είναι σε δύσκολη θέση, μετά τις υποσχέσεις που θα έχει δώσει.

Το αν οι εκλογές θα γίνουν με την κλασική διαδικασία ή με λίστα, είναι ένα από τα ερωτήματα στο οποίο θα δώσει απάντηση ο Πρωθυπουργός, αλλά στην περίπτωση που οι Ευρωεκλογές γίνουν με λίστα, τότε η πίεση στους επικεφαλής των κομμάτων θα είναι ακόμα μεγάλη.

Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, αυτός ο οποίος θα έχει το πρόβλημα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει, ποιοι από τους νυν Ευρωβουλευτές μένουν, ποιοι φεύγουν και φυσικά ποιοι θα είναι οι νέοι που θα πάνε στις Βρυξέλλες, εκτός και αν ακολουθήσει το καταστατικό του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι θα προκύψουν μετά από εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Πριν περάσουμε στο ρεπορτάζ, αξίζει να σημειώσουμε ότι από τους έξι σημερινούς Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ένας προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος (ο Δ. Παπαδημούλης), ενώ οι άλλοι πέντε βρέθηκαν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωβουλή, μετά από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές!

Το δίδυμο το οποίο «έδινε» στις Ευρωεκλογές του 2019 το Μαξίμου της εποχής, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι Αρβανίτης – Κούλογλου. Από τους δύο όμως ένας θα παραμείνει (ο Κώστας Αρβανίτης) και ο άλλος θα αποχωρήσει (Στέλιος Κούλογλου).

Από τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν θα είναι υποψήφιος ο Δημήτρης Παπαδημούλης (έχει ήδη δηλώσει το τέλος της καριέρας του), με αποτέλεσμα να απομένουν άλλοι τρεις. Η Έλενα Κουντουρά, ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Αλέξης Γεωργούλης. Από αυτή την τριάδα, Κουντουρά και Κόκκαλης το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν την πορεία τους στην Ευρωβουλή, με τον Γεωργούλη να κλείσει τον πολιτικό του κύκλο.

Άρα, οι τρεις θέσεις για την Ευρωβουλή έχουν ήδη κλειδώσει, (Αρβανίτης, Κόκκαλης, Κουντουρά), παράλληλα όμως με την αποχώρηση του Δ. Παπαδημούλη, το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανά Αντιπρόεδρος στην Ευρωβουλή;

Για την ώρα (σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας), το προβάδισμα έχει ο Κώστας Αρβανίτης, ένεκα της καλής φιλικής σχέσης που διατηρεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.