Τα κράτη μέλη της ΕΕ υστερούν όσον αφορά το «δικαίωμα στη λήθη» του ιατρικού ιστορικού

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υστερούν όσον αφορά το «δικαίωμα στη λήθη» του ιατρικού ιστορικού

Το δικαίωμα στην ιατρική «λήθη», δηλαδή να μην είναι κανείς υποχρεωμένος να παρουσιάζει το ιατρικό ιστορικό του κατά τη σύναψη ασφαλιστικών ή τραπεζικών δανείων, υπάρχει σήμερα σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ισχύσει αυτό το δικαίωμα σε όλο την ένωση.

Η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ στις οποίες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν ιατρικά αρχεία από υποψήφιους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων από καρκίνο, εφόσον έχει παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

«Το δικαίωμα στη λήθη αφορά την ασφάλιση και τα δάνεια (ακίνητα δάνεια, επαγγελματικά δάνεια κ.λπ.). Ο στόχος; Να αποφευχθεί η διπλή ποινή και το ποινικό μητρώο του καρκίνου», εξήγησε η ευρωβουλευτής της Renew και ειδικός στον καρκίνο Βερονίκ Τρίιλετ‑Λενουάρ σε συνέντευξή της στη EURACTIV.

Το δικαίωμα στη λήθη είναι καθοριστικής σημασίας για τους επιζώντες του καρκίνου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες λόγω του ιστορικού υγείας τους.

«Οι επιζώντες πρέπει να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική κοινωνική, συναισθηματική και επαγγελματική ζωή. Πρέπει να μην αισθάνονται αποκλεισμένοι», πρόσθεσε η Τρίιλετ‑Λενουάρ.

Η ΕΕ καταγράφει 2,6 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σύμφωνα με την Επιτροπή. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο ορόσημο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριους τομείς εργασίας: πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Το σχέδιο αφορά την υγεία, αλλά υπερβαίνει την πολιτική υγείας. Είναι μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας».

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα σειρά νομοθετικών κειμένων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτά περιλαμβάνουν προτάσεις για τα προϊόντα καπνού, τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, τα φάρμακα, τον αμίαντο, τη διατροφική επισήμανση και το σχέδιο μηδενικής ρύπανσης.

Ένα ενισχυμένο σχέδιο

Στις 15 Φεβρουαρίου, η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου παρουσίασε έκθεση στην ολομέλεια, στην οποία συνέστησε στην Επιτροπή ότι το σχέδιο για τον καρκίνο πρέπει να «προχωρήσει περαιτέρω», καθώς επί του παρόντος, το σχέδιο καθορίζει μόνο κατευθυντήριες γραμμές και δεν έχει νομοθετικό βάρος.

Οι νομοθέτες συνέστησαν να διεξαχθούν συγκριτικές μελέτες μεταξύ των χωρών και να συγκεντρωθούν στοιχεία από τις ενώσεις ασθενών και τους βουλευτές από τα 22 κράτη που μέχρι στιγμής δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη το δικαίωμα στη λήθη στο νόμο.

Η Τρίιλετ‑Λενουάρ, μαζί με άλλους νομοθέτες της ΕΕ, ζήτησε να θεσπιστεί ένα «δικαίωμα στη λήθη» σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο θα ισχύει μόλις παρέλθουν πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία, προτείνοντας η εν λόγω νομοθεσία να διαμορφωθεί κατά το πρότυπο της γαλλικής νομοθεσίας.

«Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη μείωση των πέντε ετών σε δύο χρόνια», αν και είναι προτιμότερο να μην υπάρχει υπερβολική διαφοροποίηση «μεταξύ των καρκίνων», πρόσθεσε ο νομοθέτης.

Το παράδειγμα της Γαλλίας

Η Γαλλία εισήγαγε το ιατρικό δικαίωμα στη λήθη ως νομοθεσία το 2016. Την 1η Ιουνίου 2022, αυτό επικαιροποιήθηκε ώστε να έχει ισχύ μετά από τα πέντε έτη της θεραπείας, ενώ προηγουμένως ήταν δέκα έτη το όριο.

Η τροποποίηση μπορεί να αποδοθεί στο έργο της Εθνικής Ένωσης κατά του Καρκίνου της Γαλλίας, η οποία χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της ογκολογικής έρευνας. «Πρόκειται για έναν πολύ δομημένο οργανισμό», δήλωσε η Τρίιλετ‑Λενουάρ.

Ωστόσο, ενώ η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των ανερχόμενων αστέρων όσον αφορά το δικαίωμα στη λήθη, υστερεί σε άλλους τομείς.

«Όσον αφορά την πρόληψη, η Γαλλία έχει μείνει πίσω, όπως και πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης», δήλωσε η Τρίιλετ‑Λενουάρ, η οποία ανέφερε ότι η καλύτερη πρόληψη θα μπορούσε να σταματήσει τέσσερις στους δέκα καρκίνους.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την επανένταξη μεταγενέστερα και την πρόληψη από πριν. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην οργάνωση της περίθαλψης, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης», πρόσθεσε.

 

Πηγή: https://www.euractiv.gr

Tagged with