Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Το 80% της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα. (Γούντυ Άλλεν)

Share

Καλημέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα έχω χωρίσει το Black Velvet σε τρεις ενότητες, με την κάθε μία να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, ελπίζοντας ότι σε κάποια από τις ενότητες θα σταθείτε λίγο παραπάνω. Ξεκινάω λοιπόν.

Ενότητα 1η: Ανασχηματισμός

*Σε αναμονή του ανασχηματισμού είναι στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέχεια όμως θα έχουμε εξελίξεις και στην Πειραιώς, δηλαδή στο κόμμα, καθώς αποδείχθηκε ότι το σύστημα είναι γερασμένο και κουρασμένο. Στην Πειραιώς κάνουν μετατόπιση των ευθυνών για το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν σας κρύβω ότι η Συρεγγέλα πάει στο Μαξίμου και μοιράζει τις ευθύνες σε άλλους, παίζει όμως σοβαρά το ενδεχόμενο η Συρεγγέλα να αποχωρήσει για αναβαθμίσεως. Ακούγεται πολύ το σενάριο η Συρεγγέλα να γίνει Υφυπουργός, έτσι ώστε να αδειάσει η θέση του Γραμματέα στο κόμμα.

*Ένα σενάριο που παίζει εν όψη του ανασχηματισμού είναι το ότι μπορεί να σωθούν όσοι δεν ψήφισαν το Ν/Σ για τα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί αυτοί δεν έκαναν κακό, αλλά καλό στην Νέα Δημοκρατία απέναντι στην ακροδεξιά στις εκλογές!

*Προσπαθώ να αλιεύσω ονόματα για τον ανασχηματισμό και για μία ακόμα φορά πέφτω πάνω στον πόλεμο των συμφερόντων, με την κάθε πλευρά να θέλει να «φυτέψει» τους δικούς της στην Κυβέρνηση και μάλιστα στα Υπουργεία που είναι …αποδοτικά! Τα τηλέφωνα, τα μηνύματα και τα δημοσιεύματα πάνε σύννεφο, έτσι ώστε να κάνει ο καθένας τη δουλειά του και να ελέγχει την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

*Να, για παράδειγμα. Θα ξαναμπεί στην Κυβέρνηση ο Παπασταύρου; Θα γίνει υπουργός ο Θεοδωρικάκος; Θα παραμείνει στην Κυβέρνηση ο Καιρίδης; Θα αναβαθμιστεί ο Γ. Παππάς στο Ναυτιλίας; Θα μπορούσα να σας δώσω πολλά παραδείγματα, αλλά κάποια τα κρατάω για μετά τον ανασχηματισμό…

*Πάντως τον Παπασταύρου τον μετακομίζουν εκτός από το Μαξίμου και στις Βρυξέλλες, όχι ως Επίτροπο, αλλά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

*Στα πολύ ενδιαφέροντα του ανασχηματισμού είναι το πρόσωπο που θα πάει στο Μαξίμου και θα έχει τη δύναμη να σηκώνει το τηλέφωνο και να τα χώνει κανονικότατα στους Υπουργούς που …ξύνονται! Με άλλα λόγια ποιος θα είναι ο αντι-Δημητριάδης!

*Μια συγχώνευση που ακούγεται πολύ είναι αυτή ανάμεσα στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και κουμπώνει το όνομα του Θεοδωρικάκου, αν και υπάρχουν οι φωνές που λένε ότι η συγχώνευση έπρεπε να έχει γίνει πριν τις Ευρωεκλογές.

*Επίσης ακούγεται ο Χρήστος Κέλλας για Υφυπουργός έτσι ώστε να …γλυκάνει λίγο τη δύσμοιρη Θεσσαλία, ο Μακάριος Λαζαρίδης για να δώσει λίγο φόρα στη Μακεδονία, όπως και ο Θεσσαλονικιός Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος αν έμαθα σωστά θέλει να αναλάβει ως Υφυπουργός Εσωτερικών, το Μακεδονίας Θράκης. Στα ονόματα που έχουν κλειδώσει Υφυπουργείο (Παιδείας ή Ναυτιλίας) είναι ο Κώστας Κατσαφάδος.

*Το όνομα της Κεραμεώς παίζει πολύ και την τρώνε από το Εσωτερικών, την μετακομίζουν στο Δικαιοσύνης (το ήθελε προεκλογικά), κάποιοι άλλοι την πάνε μέχρι της Βρυξέλλες ως Επίτροπο (δύσκολο το βλέπω μετά το πρόστιμο που της έριξε η Ευρώπη για τα email της Μισέλ) και τέλος κάποιοι τρίτοι την …παρκάρουν σπίτι της!

Ενότητα 2η: ΠΑΣΟΚ

*«Και Δήμαρχος και Πρόεδρος;», ρώτησα πέριξ της πλατείας Κοτζιά και μου συνέστησαν να κοιτάξω το Γαλλικό μοντέλο, όπου πολλοί αρχηγοί ήταν παράλληλα Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες ή κάτι παραπλήσιο!

*Από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι ο Κωνσταντινόπουλος άναψε το φυτίλι των εκλογών, για λογαριασμό του … κόμη της Αθήνας, Δούκα.

*Ο «πρίγκιπας» Παύλος, ένεκα καταγωγής έχει πολλές άκρες και σοβαρά στηρίγματα, στέκομαι όμως σε δύο χαρακτηριστικές του φράσεις. «Δεν θέλω να μου λέτε τα προβλήματα, θέλω λύσεις» είναι η πρώτη κλασσική ατάκα του Παύλου και η δεύτερη είναι. «Δεν υπάρχει αναντικατάστατος. Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από τέτοιους»!

*Αν καλά κατάλαβα, ο Κατρίνης θα ανοίξει τα χαρτιά του αν και όταν πρέπει. Ορθά βρίσκεται σε στάση αναμονής με το στόμα του κλειστό και κατάλαβα ότι τον ενοχλεί (δικαίως) το ότι τον περιλαμβάνουν στο τσουβάλιασμα των υποψηφίων που παρουσιάζουν μέσα ενημέρωσης

*Επίσημο επεισόδιο πρώτο στο πολιτικό έργο με τίτλο «Πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα» το πιθανότερο είναι να το δούμε την Τετάρτη με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου  του κόμματος. Εκεί θα ανοίξουν πολλοί τα χαρτιά τους, δηλαδή και αυτοί που τα έχουν ανοίξει, όπως και άλλοι που το πάνε ποιο θεσμικά, όπως για παράδειγμα ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος αν έμαθα σωστά θα καταθέσει σχέδιο για το πως θα προχωρήσει η διεύρυνση της παράταξης, με προοδευτικό πρόσημο.

*Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να λύσει ο σκληρός συνδικαλιστής Νίκος Ανδρουλάκης είναι η θέση του Γραμματέα και ο Σπυρόπουλος. Ο Γραμματέας Σπυρόπουλος, που στη συνέχεια έγινε ο υποψήφιος Σπυρόπουλος και μετά το στραπάτσο και πάλι ο Γραμματέας Σπυρόπουλος έχει δημιουργήσει προβλήματα στη Χαριλάου Τρικούπη, με συζητήσεις να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ενότητα 3η: Βρυξέλλες

*Ασχολήθηκα αρκετά με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, καθώς (αν δεν κάνω λάθος) για το Ευρωκοινοβούλιο και τους εκεί ηγέτες ψηφίσαμε. Σας λέω λοιπόν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) βρίσκεται σε καλή κατάσταση καθώς είναι το πλέον ενισχυμένο από τα κόμματα της Ευρωβουλής. (Δεν σας είπα κάτι νέο, αλλά κάνω εισαγωγή γιατί τα ωραία ακολουθούν)!

*Η παραδοσιακή συμμαχία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους φαίνεται ότι θα περπατήσει και αυτή τη φορά, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν νέο/α Πρόεδρο της Κομισιόν, με την Ούρσουλα να φαίνεται ότι έχει κλειδώσει τη θέση.

*Την πρόταση της συμμαχίας των τριών δεν θα την ψηφίσουν οι επτά (7) Φιλελεύθεροι Γάλλοι, ενώ οι Αυστριακοί ενώ έχουν αντιρρήσεις, τελικά θα ψηφίσουν. Οι γνώστες τα των Βρυξελλών λένε ότι οι όποιες απώλειες υπάρξουν θα αναπληρωθούν, σημειώνοντας ότι έχουν εκλεγεί 99 ανεξάρτητοι Ευρωβουλευτές που θα παίξουν το ρόλο τους.

*Τα deal τώρα που έχουν ξεκινήσει θα κορυφωθούν στις 17 Ιουνίου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο (για λογαριασμό του ΕΛΚ) ο Πολωνός Τουσκ και ο δικός μας Μητσοτάκης, οι οποίοι θα διαπραγματευτούν τις θέσεις και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν στην Κομισιόν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αυτήν του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

*Επειδή υπήρξαν δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να θέλει να αποκλείσει από την σύνοδο κορυφής την Φον ντερ Λάιεν, σας λέω (σύμφωνα με πληροφορίες), ότι η Ούρσουλα θα δώσει το παρών και το πιθανότερο θα βγει εκτός αίθουσας όταν οι αρχηγοί θα συζητούν το δικό της θέμα, δηλαδή τον/την Πρόεδρο της Κομισιόν.

*Σιγά σιγά έρχομαι και στα δικά μας, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρουμε (για την ακρίβεια, που θα πάρει ο Μητσοτάκης) και τον Επίτροπο που θα ορίσουμε (για την ακρίβεια θα τον ορίσει ο Μητσοτάκης). Επισήμως η κουβέντα για τους Επιτρόπους θα ξεκινήσει μετά την εκλογή Προέδρου της Κομισιόν, παρά ταύτα στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη κουβέντα με τα χαρτοφυλάκια να αλλάζουν χέρια και τα ονόματα να πηγαίνουν και να έρχονται.

*Σε ότι μας αφορά λοιπόν, μιας και ακούστηκε πολύ το όνομα του Γεραπετρίτη, ο ίδιος είπε «δεν θα είμαι», άρα κάτι παραπάνω θα ξέρει. Στο σενάριο που πάρουμε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, ακούστηκε ότι μπορεί να δούμε Επίτροπο τον Δένδια, αν και το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θέλει να το πάρει (και μάλλον θα το πάρει) ο Πολωνός Τουσκ.

*Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης είπε ότι το πρόσωπο που θα υποδείξει θα το προσδιορίσει το χαρτοφυλάκιο (δεν είναι όλοι για όλες τις δουλειές), κάτι που φέρνει ως φαβορί τον αγαπημένο της Ούρσουλα, Μαργαρίτη Σχοινά, αν και οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί.

*Είμαστε λοιπόν σε αναμονή της Συνόδου την Δευτέρα και αν βγει λευκός καπνός θα καταλάβουμε προς τα που θα πάει η δουλειά και είναι πολύ πιθανό να παίξει ρόλο και στον εδώ ανασχηματισμό που θα κάνει ο Μητσοτάκης. (Αν έχει αποφασίσει να κάνει Επίτροπο κάποιον/α από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, τότε δεν θα ακούσουμε το όνομά του/της στον ανασχηματισμό).

Αυτά για σήμερα και θα επανέλθω από Δευτέρα με εγχώρια και Ευρωπαϊκά νέα. Καλό Σαββατοκύριακο.

 

διαβάστε περισσότερα

Βόϊδι πήγε, αγελάδα γύρισε

0
Καλή σας ημέρα καλοί μου φίλοι. Τελευταία μέρα του Black Velvet για αυτή την σεζόν, οπότε είπα να αφήσω τη σάλτα και να περάσω...

Επικαιρότητα