Το Cop27 συμφωνεί για ιστορικό ταμείο «απώλειας και ζημίας» για τις κλιματικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες

Το Cop27 συμφωνεί για ιστορικό ταμείο «απώλειας και ζημίας» για τις κλιματικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η συμφωνία χαιρετίζεται ως πιθανό σημείο καμπής που αναγνωρίζει τις τεράστιες ανισότητες της κλιματικής κρίσης

Οι αναπτυσσόμενες χώρες γιόρτασαν το πρωί της Κυριακής καθώς ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συνομιλίες για το κλίμα με μια «ιστορική» συμφωνία για τον πιο αγαπημένο τους στόχο για το κλίμα: ένα παγκόσμιο ταμείο για «απώλειες και ζημιές», που παρέχει οικονομική βοήθεια σε φτωχά έθνη που έχουν πληγεί από την κλιματική καταστροφή.

Ωστόσο, η συμφωνία ήταν κάθε άλλο παρά τέλεια, με αρκετά βασικά στοιχεία ελαττωματικά ή ελλιπή. Ορισμένες χώρες είπαν ότι οι δεσμεύσεις για τον περιορισμό των θερμοκρασιών στους 1,5 βαθμούς δεν αντιπροσώπευαν καμία πρόοδο στη διάσκεψη Cop26 στη Γλασκώβη πέρυσι και η γλώσσα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήταν αδύναμη.

Ο Sameh Shoukry, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27 στην Αίγυπτο, δήλωσε: «Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Δουλεύαμε όλο το εικοσιτετράωρο, μέρα και νύχτα, αλλά ενωμένοι δουλεύουμε για ένα κέρδος, έναν υψηλότερο σκοπό, έναν κοινό στόχο. Στο τέλος παραδώσαμε. Ακούσαμε τις εκκλήσεις της αγωνίας και της απόγνωσης».

Η Sherry Rehman – υπουργός κλιματικής αλλαγής του Πακιστάν, όπου τα δεινά από τις πλημμύρες-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο έγιναν έμβλημα της καταστροφής που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες – χαιρέτισε την «ιστορική» απώλεια και ζημιά με χειροκροτήματα στην αίθουσα συνεδριάσεων.

«Δεν πρόκειται για αποδοχή φιλανθρωπίας», είπε. «Πρόκειται για προκαταβολή για επενδύσεις στο μέλλον μας και στη δικαιοσύνη για το κλίμα».

Ο Σάιμον Στίελ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, είπε στους εξαντλημένους αντιπροσώπους καθώς το σφυρί καταρρίφθηκε στην τελική συμφωνία στις 7 το πρωί, μετά από μια ολονύχτια διαπραγματευτική συνεδρίαση: «Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα ωφελήσει τους πιο ευάλωτους σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο χρόνος ήταν σύντομος για να ληφθούν μέτρα για τους στόχους που συμφωνήθηκαν και ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για οπισθοδρόμηση». Είπε ότι τα εθνικά σχέδια που είχαν υποβάλει οι χώρες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 δεν ήταν αρκετά για να επιτύχουν τον ζωτικό στόχο περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές. «Τα [εθνικά σχέδια] απλώς δεν αθροίζονται», είπε. «Κρατήστε το βλέμμα σας στο 2030. Αυτός είναι ο ορίζοντας μας».

Οι φτωχές χώρες και οι αγωνιστές για το κλίμα χάρηκαν. Ο Sir Molwyn Joseph, υπουργός υγείας, ευημερίας και περιβάλλοντος της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, και πρόεδρος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, δήλωσε: «Σήμερα, η διεθνής κοινότητα έχει αποκαταστήσει την παγκόσμια πίστη σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία που είναι αφιερωμένη στο να μην διασφαλίσει κανέναν μένει πίσω. Οι συμφωνίες που έγιναν στο Cop27 είναι μια νίκη για ολόκληρο τον κόσμο μας. Δείξαμε σε όσους αισθάνθηκαν παραμελημένοι ότι σας ακούμε, σας βλέπουμε και σας δίνουμε το σεβασμό και τη φροντίδα που σας αξίζει. Πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να διατηρήσουμε σταθερά το όριο θέρμανσης του 1,5 C, να λειτουργήσουμε το ταμείο ζημιών και ζημιών και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε έναν κόσμο που είναι ασφαλής, δίκαιος και δίκαιος για όλους».

Η διάσκεψη διάρκειας δύο εβδομάδων στο Σαρμ Ελ Σέιχ διήρκεσε περισσότερες από 36 ώρες κατά την προθεσμία της Παρασκευής το βράδυ και χαρακτηρίστηκε από έντονη διαίρεση και σκληρά λόγια μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.

Σε πολλά στάδια, μια συμφωνία φαινόταν αδύνατο να επιτευχθεί. Τις τελευταίες ώρες, οι χώρες μάλωναν για μεμονωμένες λέξεις σε ένα αποτέλεσμα που αφορούσε ζητήματα από τον στόχο της θερμοκρασίας 1,5 C, τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών, την προστασία της φύσης και τον τρόπο δημιουργίας μιας «δίκαιης μετάβαση» στην καθαρή ενέργεια για όσους εξαρτώνται οικονομικά από ορυκτά καύσιμα.

Πολλοί θεώρησαν ότι η συμφωνία απέτυχε σε σημαντικά θέματα. Ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για τις επίπονες διαπραγματεύσεις, στις οποίες περιελάμβαναν ορισμένες χώρες που προσπάθησαν να αποεπιλέξουν τον στόχο του 1,5 C και να καταργήσουν την απαίτηση που καθορίστηκε στη Γλασκώβη για τις χώρες να ενημερώνουν τα σχέδιά τους για τις εκπομπές κάθε χρόνο.

«Πάρα πολλά μέρη δεν είναι έτοιμα να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο σήμερα στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης», προειδοποίησε. «Υπήρξαν πάρα πολλές προσπάθειες να ανατραπεί αυτό που συμφωνήσαμε στη Γλασκώβη. Αυτή η συμφωνία δεν είναι αρκετή [για τη μείωση των εκπομπών]».

Ο Timmermans είπε ότι η γλώσσα στον 1,5C ήταν πολύ αδύναμη. «Είμαστε απογοητευμένοι που δεν πετύχαμε [περισσότερα]», είπε. «Όλοι έχουμε αποτύχει».

Ο Alok Sharma, πρόεδρος του Cop26 του Ηνωμένου Βασιλείου, μίλησε με σαφή απογοήτευση που έπρεπε να υπερασπιστεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν πέρυσι από συνεχείς επιθέσεις από άλλες χώρες. «Έπρεπε να παλέψουμε αδυσώπητα για να κρατήσουμε τη γραμμή», είπε. «Έπρεπε να παλέψουμε για να αξιοποιήσουμε τα βασικά αποτελέσματα της Γλασκώβης».

Παρέθεσε δεσμεύσεις τις οποίες υπερασπίστηκε και οι οποίες αφαιρέθηκαν κατόπιν εντολής υστερούντων χωρών και παραγωγών ορυκτών καυσίμων: «Η κορύφωση των εκπομπών έως το 2025 δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο. Η συνέχεια για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο. Η σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο», είπε. “Το κείμενο για την ενέργεια αποδυναμώθηκε, αλλά είναι τουλάχιστον μέσα. Ο 1,5 C ήταν αδύναμος και παραμένει σε υποστήριξη ζωής.”

Μια πρόταση από την Ινδία να οριστεί η σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων καταστράφηκε επίσης από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στις συνομιλίες και περιορίστηκε σε σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, κάτι που αντανακλά ακριβώς τη δέσμευση που αναλήφθηκε στη Γλασκώβη. Η διατύπωση αποτέλεσε αντικείμενο μανιασμένων συζητήσεων τα ξημερώματα της Κυριακής.

Αλλά στο τέλος, καθώς ξημέρωσε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, οι Αιγύπτιοι οικοδεσπότες συνέταξαν μια συμβιβαστική συμφωνία που πέτυχε τη συναίνεση που απαιτείται σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ. Ο Σούκρι είπε: «Φεύγουμε με ισχυρότερη συλλογική βούληση και αποφασιστικότητα».

Είπε ότι το όριο θερμοκρασίας 1,5 C παραμένει εφικτό και οι χώρες πρέπει να εργαστούν για να παραμείνουν εντός αυτού του ορίου. Πρόσθεσε ότι ήταν σκόπιμο να συμφωνηθεί το ταμείο ζημιών και ζημιών στην Αφρική.

Οι απώλειες και οι ζημιές αναφέρονται στις πιο σοβαρές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών στη φυσική και κοινωνική υποδομή των φτωχών χωρών και στην οικονομική βοήθεια που απαιτείται για τη διάσωσή τους και την ανοικοδόμησή τους.

Ήταν το πιο επίμαχο θέμα στη διάσκεψη και ήταν ένα μακροχρόνιο αίτημα από τις αναπτυσσόμενες χώρες από το 1992. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αρνούνταν τα αιτήματα των φτωχών χωρών για ένα νέο ταμείο για την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών, υποστηρίζοντας ότι τα υπάρχοντα κεφάλαια θα πρέπει να ανακατευθυνθούν για το σκοπό αυτό. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η ΕΕ έκανε μια στροφή, για να συμφωνήσει σε ένα ταμείο υπό τον όρο ότι οι μεγάλες οικονομίες και οι μεγάλες εκπομπές ρύπων που εξακολουθούν να ταξινομούνται ως αναπτυσσόμενες χώρες σύμφωνα με τους κανόνες της UNFCCC, που χρονολογούνται από το 1992, θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως πιθανοί δωρητές και εξαιρούνται ως αποδέκτες.

Πολλές φτωχές χώρες και ακτιβιστές είδαν αυτό ως μια προσπάθεια να χωρίσουν τις πιο άπορες αναπτυσσόμενες χώρες από μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, και αντιστάθηκαν σθεναρά.

Αυτή η διαμάχη κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του υπολειπόμενου χρόνου διαπραγματεύσεων την Παρασκευή και το Σάββατο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συμφωνία τους στο ταμείο μόνο το Σάββατο. Όμως ο συμβιβασμός –με τον οποίο θα δοθεί προτεραιότητα στους ευάλωτους και η πόρτα είναι ανοιχτή σε εθελοντικές συνεισφορές από χώρες που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως αναπτυσσόμενες– συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Είναι πιθανό να χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος, μέχρι την επόμενη διάσκεψη για το κλίμα των μερών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο του 2023, για να διευθετηθούν ορισμένες από τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του ταμείου. Υπάρχουν επίσης, μέχρι στιγμής, λίγα χρήματα για το ταμείο, καθώς λίγα έθνη έχουν κάνει σημαντικές υποσχέσεις σε μετρητά για απώλειες και ζημιές.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ότι το ταμείο είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη» για τις φτωχές χώρες που έχουν κάνει λίγα για να προκαλέσουν την κλιματική κρίση, αλλά υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις της.

«Χαιρετίζω την απόφαση να δημιουργηθεί ένα ταμείο ζημιών και ζημιών και να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη περίοδο», είπε ο Γκουτέρες. «Σαφώς αυτό δεν θα είναι αρκετό, αλλά είναι ένα πολύ αναγκαίο πολιτικό μήνυμα για την ανοικοδόμηση της σπασμένης εμπιστοσύνης. Οι φωνές εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης πρέπει να ακουστούν».

Πηγή: https://www.theguardian.com