Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας

Share

  • Έντονη ανησυχία για τις αναφορές ότι η ευρωβουλευτής της Λετονίας Tatjana Ždanoka μπορεί να έχει ενεργήσει ως πληροφοριοδότης για τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB
  • Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι η Ρωσία παρέχει αφηγήματα σε ακροδεξιά κόμματα και φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία
  • Το Κοινοβούλιο ανησυχεί για τις καταγγελίες για σχέσεις μεταξύ Καταλανών αυτονομιστών και ρωσικού κράτους

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι εκλεγμένοι πολιτικοί και κόμματα στην Ευρώπη εξυπηρετούν συνειδητά τα συμφέροντα της Μόσχας, υπονομεύοντας την ενότητα και τη δημοκρατία της ΕΕ.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 433 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 18 αποχές, το Κοινοβούλιο εκφράζει την αγανάκτησή του και την έντονη ανησυχία του για τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία μέσω διαφόρων μορφών παρέμβασης και παραπληροφόρησης.

Με το Κρεμλίνο να προσπαθεί να διαιρέσει τους Ευρωπαίους πολίτες, το Κοινοβούλιο τονίζει πώς η Μόσχα στρατολογεί ορισμένους ευρωβουλευτές ως «παράγοντες επιρροής» και έχει δημιουργήσει σχέση εξάρτησης με ορισμένα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησής τους, τα οποία στη συνέχεια λειτουργούν ως ενισχυτές της ρωσικής προπαγάνδας και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η Λετονή μη εγγεγραμμένη ευρωβουλευτής Tatjana Ždanoka φέρεται να έχει ενεργήσει ως πληροφοριοδότης για τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, το ψήφισμα τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και για τις αρχές της Λετονίας, να διερευνήσουν διεξοδικά το θέμα, για να καθορίσουν τυχόν κατάλληλες κυρώσεις και ποινικές διαδικασίες. Παράλληλα, το ψήφισμα επισημαίνει και άλλες περιπτώσεις ευρωβουλευτών που εν γνώσει τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω ψευδών αποστολών εκλογικής παρατήρησης σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Η Ρωσία στοχεύει διάφορες χώρες της ΕΕ

Αναφερόμενοι στις συχνές αποκαλύψεις σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, οι ευρωβουλευτές είναι εξοργισμένοι που η Ρωσία έχει βρει τρόπους (συχνά κατά παράβαση της νομοθεσίας των κρατών μελών της ΕΕ) να παρέχει σημαντική χρηματοδότηση σε πολιτικά κόμματα, πολιτικούς, αξιωματούχους και κινήματα σε σειρά χωρών, προκειμένου να παρεμβαίνει και να αποκτά επιρροή στις δημοκρατικές τους διαδικασίες. Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει τη χορήγηση τραπεζικών δανείων, την προσφορά συμβολαίων αγοράς και εμπορικών συμφωνιών, καθώς και τη διευκόλυνση οικονομικών δραστηριοτήτων. Το κείμενο παραθέτει επίσης παραδείγματα πρόσφατων ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αφηγημάτων σε ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και παράγοντες στη Γερμανία και τη Γαλλία, με στόχο την υπονόμευση της δημόσιας υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά και στη Σλοβακία. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για την εκτεταμένη παραπληροφόρηση και το παράνομο περιεχόμενο που διαδίδεται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Εξετάζοντας την υποστήριξη της Μόσχας σε αυτονομιστικά κινήματα στην Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν έντονα για τις καταγγελίες για σχέσεις μεταξύ των αυτονομιστών της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης, καθώς και του πρώην προέδρου της και σημερινού ευρωβουλευτή Carles Puigdemont, αφενός, και της ρωσικής κυβέρνησης, αφετέρου. Το Κοινοβούλιο ζητά οι υποθέσεις που αφορούν τις επαφές μεταξύ των εν λόγω καταλανών ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της Ρωσίας να παραπεμφθούν στη Συμβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας των Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περαιτέρω έλεγχο.

Το ψήφισμα σημειώνει επίσης ότι η ρωσική παρέμβαση στην Καταλονία θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής για την προώθηση της εσωτερικής αποσταθεροποίησης και της διχόνοιας στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες για τις διασυνδέσεις ευρωβουλευτών που φέρονται να συνδέονται με το Κρεμλίνο.

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα