Το γερμανικό πράσινο φως για τα τανκς Leopard είναι «δευτερεύον» ζήτημα, λέει η Πολωνία

Το γερμανικό πράσινο φως για τα τανκς Leopard είναι «δευτερεύον» ζήτημα, λέει η Πολωνία

Η Πολωνία θα ζητήσει από τη Γερμανία άδεια να επανεξάγει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά ακόμη και χωρίς αυτήν η Βαρσοβία θα μπορούσε να τα στείλει ως μέρος ενός συνασπισμού χωρών, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν κατά τις συνομιλίες στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα να πείσουν το Βερολίνο να παράσχει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ένα βασικό αίτημα από το Κίεβο καθώς προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στον αγώνα του κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η Πολωνία πιέζει χώρες που έχουν Λεοπάρδαλη να τα στείλουν στην Ουκρανία, ακόμα κι αν η Γερμανία δεν θέλει να ενταχθεί σε αυτά. Ωστόσο, η επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων θα απαιτούσε κανονικά την έγκριση του Βερολίνου.

“Θα ζητήσουμε μια τέτοια άδεια, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. Ακόμα κι αν δεν λάβαμε αυτήν την έγκριση… θα μεταφέραμε τα τανκς μας μαζί με άλλους στην Ουκρανία”, είπε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους.

«Η προϋπόθεση για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να οικοδομήσουμε τουλάχιστον έναν μικρό συνασπισμό χωρών».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Ωστόσο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμη αιτήματα για να εγκρίνει την επανεξαγωγή των δεξαμενών.

«Η πίεση έχει νόημα, γιατί αυτό το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έστειλε ένα ελαφρώς διαφορετικό μήνυμα που δίνει μια αχτίδα ελπίδας ότι όχι μόνο η Γερμανία δεν θα εμποδίσει (να στείλει τανκς) αλλά θα παραδώσει επιτέλους βαρύ εξοπλισμό, σύγχρονο εξοπλισμό για να βοηθήσει την Ουκρανία. ” είπε ο Morawiecki.

Πηγή: https://www.reuters.com