Το ισλαμιστικό δίκτυο ως προϋπόθεση της πολιτικής ισχύος και εδραίωσης του Ταγίπ Ερντογάν

Το ισλαμιστικό δίκτυο ως προϋπόθεση της πολιτικής ισχύος και εδραίωσης του Ταγίπ Ερντογάν

Του Μάρκου Μπόλαρη*

Μ’ αφορμή τις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, μ’ αφορμή την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν και την διάψευση του ιδιόρρυθμου συνασπισμού των έξι υπό των Κιλιτσντάρογλου λίγες σκέψεις χρήσιμες ίσως γιά την δική μας πολιτική συμπεριφορά:

α. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται σήμερα ως ο μακροβιότερος εκλεγμένος ηγέτης στον κόσμο, έχοντας πλέον θητεία είκοσι ενός χρόνων. Η πολυχρόνια αυτή θητεία  αποδεικνύει ότι πρόκειται γιά μιά σοβαρή ηγετική προσωπικότητα , με ιδιαίτερη ικανότητα διαχείρισης κρίσεων τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών.

β. Οι αναλύσεις τόσο των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ελληνικών πολιτικοοικονομικών αναλυτών , με τους φακούς της δικής τους μυωπίας έκαστος, εμφανίζονται να αστοχούν επανειλημμένα στις προσεγγίσεις τους, άλλες λόγω ελλείμματος γνώσεων των εσωτερικών της χώρας, άλλες λόγω αδυναμίας σύλληψης της γεωπολιτικής – γεωστρατηγικής πρόσληψης του Ερντογάν, άλλες λόγω αδυναμίας κατανόησης των θρησκευτικών – ισλαμικών παραγόντων της περιοχής, άλλες επειδή δεν έχουν εμπεδώσει την στρατηγική του επιτήδειου ουδέτερου που είναι με όλους, συναλλάσσεται με όλους,  εκμεταλλεύεται τις επιθυμίες των πάντων,  πουλάει σ’ όλους, μεσιτεύει μεταξύ πάντων με μεσιτική αμοιβή,  κερδίζει πάντα απ’ όλους,  εναντιώνεται μόνον με τα πτώματα ….

γ. Θεωρώ ότι καθοριστικό παράγοντα γιά την θεμελίωση και την μακροημέρευση του συστήματος Ερντογάν, που το παρέβλεψαν οι δυτικοί, είναι η συνεχής , συνεχώς αυξανόμενη ισλαμιστική στρατηγική του, η  στροφή του στις αρχές με τις οποίες λειτούργησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σαφέστατο δηλαδή προβάδισμα στις σουνιτικές αρχές του Ισλάμ τις οποίες εγκολπώνεται τεράστια μάζα του Τουρκικού Λαού, ώστε να αποδεκατιστεί η ισχύς των Κεμαλιστών που ίδρυσαν και πιστεύουν στο Λαικό Κράτος με κέντρο ισχύος τις Ένοπλες Δυνάμεις ! Η ισλαμιστική στρατηγική του Ερντογάν είναι ηλίου φαεινότερη στην Τουρκία , χιλιάδες τεμένη, δεκάδες χιλιάδες τεμένη σ’ όλη την επικράτεια της Τουρκίας, τεμένη με Τουρκική χρηματοδότηση στην Αλβανία, στα Σκόπια, στο Κόσσοβο, στην Αφρική, τεράστια επιχείρηση ανοικοδόμησης ισλαμικών κέντρων, τεράστια θρησκευτική επένδυση , που είναι καταφανέστατα το ανίκητο δίκτυο της πολιτικής ισχύος του Ερντογάν! Όποιος δεν έχει την δυνατότητα προσέγγισης αυτής της επιμελημένης δικτύωσης, δικτύωσης που μετατρέπει τα τεμένη σε τοπικές οργανώσεις του κόμματος του Ερντογάν δεν έχει αναλύσει το φαινόμενο επαρκώς , αφού δε. έχει αντιληφθεί ότι κάθε τζαμί έχει θρησκευτικό λειτουργό ή περισσότερους, έχει επιτροπές διαχείρισης των βακουφιών, ότι όλοι αυτοί είναι ένα διαδραστικό ισλαμοπολιτικό σύστημα που χρηματοδοτείται από το κράτος, λέγε με καλύτερα Ερντογάν, ένα δίκτυο που παρεμβαίνει στα σπίτια, στις οικογένειες , στη νεολαία και μπορεί να καθοδηγεί ισλαμιστικά και πολιτικά τους πιστούς του Μωάμεθ – ψηφοφόρους!

δ. Ως κορωνίδα αυτής της μεθοδευμένης πολιτικής στρατηγικής του, που είναι εν ταυτώ μεθοδευμένη ισλαμιστική επεκτατική πολιτική, ο Ερντογάν έθεσε την συμβολική και πάλιν μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε οθωμανικό τέμενος ! Ήταν και είναι μιά ανατροπή της πολιτικής του Ατά Τούρκ , με το πολιτικό μέγεθος του οποίου έχει αποφασίσει να σύγκρουση ο Ερντογάν και να το αφανίσει , όπως ήδη έχει πράξει κλείνοντας το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που είχε το όνομα του Κεμάλ !

Συνοψίζω , το ζήτημα είναι μέγιστο, το φαινόμενο του κουλουρτζή από τον Πόντο που έγινε ο μεγαλύτερος ηγέτης στην Τουρκία θα απασχολήσει γιά πολλά χρόνια πολιτικούς και ιστορικούς , περιορίζομαι σήμερα στα ολίγιστα περί της εσωτερικής πολιτικοθρησκευτικής οργάνωσης του, που αποτελεί το θεμέλιο της κυριαρχίας του!

Θα μου επιτρέψετε, επ’ αυτού να επανέλθω , εστιάζοντας σε άλλες παραμέτρους κρίσιμες ωσαύτως διά τα καθ’ ημάς!

*Μάρκος Μπόλαρης. Νομικός – Πρώην Υπουργός

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο politicalbank.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν τον συγγραφέα.