Το Κέντρο, το ΚΙΝΑΛ και ο Ανδρουλάκης

Το Κέντρο, το ΚΙΝΑΛ και ο Ανδρουλάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, σχετικά με την πορεία του ΚΙΝΑΛ και του Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, κυρίως σε ότι αφορά στο πολιτικό Κέντρο, που συνήθως αποφασίζει.

Πριν όμως περάσουμε στα του ΚΙΝΑΛ, διαπιστώσαμε ότι από την δημοσκόπηση της Pulse δεν έμεινε κανένας ευχαριστημένος, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον είναι πολύ κοντά στις βλέψεις των πολιτών.

Στο ΚΙΝΑΛ, προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς δεν έχουν το 17% άλλων εταιρειών, παρά ταύτα θα πρέπει να προτιμούν αυτού του είδους τις πτήσεις, παρά τη λογική του ασανσέρ, που δεν θα τους προσδώσει κάτι στην κοινωνία.

Συμπερασματικά, από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ έχει κάνει ένα άλμα, στόχος του θα έπρεπε να είναι η κατοχύρωση της θέσης του, τώρα που όλα έδειξαν ότι αρχίζουν τα δύσκολα, ως επίσης θα πρέπει να ψάξουν το προφίλ (από πού έρχονται και γιατί), όσων τώρα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ.

Συμπληρώνουμε ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το ΚΙΝΑΛ πάει καλύτερα στην Περιφέρεια, παρά στην Αττική

Κανένας από τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων δεν κυριαρχεί στο χώρο του Κέντρου

Στον πολιτικό χώρο του κέντρου η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη στα τέσσερα, όπου κανένας από τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων δεν κυριαρχεί σε αυτόν.

Σύμφωνα με την Pulse, στην ερώτηση ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπεται με 23% ο… «κανένας», με 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και 20% ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ίδιο ερώτημα, ανά πρόθεση ψήφου, από αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, το 77% σημειώνει ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 9% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 7% «κανένας από τους τρεις», το 6% δε γνωρίζει και μόλις το 1% σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 69% θεωρεί ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 11% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 16% κανέναν από τους τρεις και το 4% δεν απαντά.

Σε όσους προτίθενται να στηρίξουν στις εκλογές το ΚΙΝΑΛ, το 80% ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει τον κεντρώο χώρο έναντι 7% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα ποσοστό 12% σημείωσε κανέναν από τους τρεις και το 1% απέφυγε να απαντήσει.

Στην «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι/λευκό/άκυρο/αποχή/δεν απαντώ) η συντριπτική πλειοψηφία (45%) θεωρεί ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αντιπροσωπεύει τον κεντρώο χώρο, το 32% απάντησε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ», το 9% είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 8% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 6% ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ΚΙΝΑΛ ενισχύει τα ποσοστά του μετά την εκλογή Ανδρουλάκη – Από που αντλεί ψηφοφόρους

Ενισχυμένο κατά 4,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη σε σχέση με εκείνη του Νοεμβρίου του 2021.

Στην προέλευση της πρόθεσης ψήφου, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση τι είχαν ψηφίσει το 2019 όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, το 39% απάντησε ΚΙΝΑΛ, το 23% ΝΔ (που αντιστοιχεί στο 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019) και το 22% ΣΥΡΙΖΑ (που αναλογεί στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019). Παράλληλα, το 10,5% ανέφερε είτε ότι είχε ρίξει «άκυρο ή λευκό» είτε ότι απείχε από τις εκλογές είτε δεν είχε δικαίωμα ψήφου, ενώ 5,5% είπε ότι είχε ψηφίσει άλλο κόμμα.

Ως προς τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό των ερωτηθέντων που προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, το 40% χαρακτηρίζει τον εαυτό του «Κεντροαριστερό», το 38% «Κεντρώο», το 6% «Αριστερό» και άλλο ένα 6% «Κεντροδεξιό». Ακολουθεί ένα 5% που αναφέρει «τίποτα», ένα 2% «άλλο», ένα ακόμα 2% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ» και μόλις 1% αυτοχαρακτηρίστηκε «Δεξιός».

Συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας

Παράλληλα, θετικά βλέπει η πλειοψηφία του δείγματος (65%) το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας. Συγκεκριμένα, απαντώντας υποθετικά στην ερώτηση αν το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- βρίσκεται στην τρίτη θέση και το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, θα είναι καλό να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα, το 29% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά, το 36% είπε «μόνο με προϋποθέσεις», το 24% τάχθηκε κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου και το 11% αποκρίθηκε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Αναλυτικότερα, από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, το 48% σημείωσε ότι το κόμμα μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό προϋποθέσεις, το 24% απάντησε αρνητικά, το 23% θετικά και ένα 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο σύνολο όσων προτίθενται να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής, με το 43% να στηρίζει τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό προϋποθέσεις, το 29% να τάσσεται κατά και το 27% υπέρ.