Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

Το ΚΙΝΑΛ και οι δημοσκοπήσεις

Share

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για τις δημοσκοπήσεις που αφορούν στους υποψήφιους για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Πριν σας πούμε ότι οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις είναι πολύ δύσκολο να δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα, σας δίνουμε τη γενική δημοσκοπική εικόνα, όπου:

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου υπερτερεί στον πυρήνα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης πατάει γερά στο ευρύτερο σώμα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προβάδισμα στον γενικό πληθυσμό.

Ερχόμαστε όμως στις πραγματικές δυσκολίες που αφίστανται, για να βρεθεί ο πρώτος από τους έξι υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ.

«Το ΚΙΝΑΛ πήρε 8% επί των εγκύρων, άρα επί του γενικού, με αποχή, λευκά και άκυρα, είναι ακόμη λιγότερο το ποσοστό. Με 100 άτομα βγάζεις πρόθεση ψήφου; Δεν νομίζω ότι θα ήταν συνετό», είναι η φράση που είπε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Αράπογλου, διευθυντής της Pulse, προσθέτοντας ότι «το δύσκολο είναι να αποτυπώσεις το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές».

Με δεδομένα λοιπόν ότι όταν σε δείγμα 1700 ερωτηθέντων βρεθούν 100 που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ, τότε το δείγμα είναι πολύ μικρό και το στατιστικό λάθος φτάνει στο +/-6%  έως +/-7%.

Με το στατιστικό λάθος να είναι σε αυτά τα ποσοστά, τότε παύουν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα – κυρίως – στους τρεις υποψηφίους, Παπανδρέου – Ανδρουλάκη – Λοβέρδο.

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που απαντούν στις δημοσκοπήσεις και ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ και σε αυτούς που απαντούν με βάση τις εντυπώσεις που τους έχουν δημιουργηθεί.

Σημειώνουμε τέλος ότι οι μετρήσεις που έχουν δίδυμα (π.χ. Παπανδρέου VS Ανδρουλάκη ή Λοβέρδος VS Παπανδρέου), δεν μπορούν να αποδώσουν την πραγματική εικόνα, παρά μόνο το δίδυμο των υποψηφίων που θα πάει στον β΄ γύρο και θα μετρηθούν μετά την Α΄ Κυριακή.

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα