Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Το νέο σχέδιο του Charles Michel για την καταστροφή της von der Leyen: Δώστε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δουλειά της

Share

Οι ηγέτες της ΕΕ ενοχλούνται όλο και περισσότερο με τις γελοιότητες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τσαρλς Μισέλ έχει καταλήξει στο τελευταίο του σχέδιο για την εξόντωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβιβάζει την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τη δουλειά της φον ντερ Λάιεν, είπαν στο POLITICO πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ στους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσουν για το σχέδιο. Μια δεύτερη θητεία μπορεί φαινομενικά να είναι στην τσάντα για τη von der Leyen, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Michel να προτείνει εναλλακτικές.

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ακόμη μια απέλπιδα προσπάθεια να ρίξουν τη φον ντερ Λάιεν.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να το γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό».

Για να ρίξει το μαχαίρι ακόμα περισσότερο, ο Μισέλ προτείνει στις πλευρικές του συνομιλίες ότι η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen μπορεί να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αρέσει πολύ στη φον ντερ Λάιεν και του οποίου το όνομα διακωμωδείται. για την κορυφαία θέση.

«Για άλλη μια φορά, αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις και ψέματα. Ο Πρόεδρος έχει διαβουλευτεί με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά σχετικά με τη διαδικασία των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του Michel.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για τη χάραξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σημερινή δουλειά του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικών καυγάδων μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν.

Παρόλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να επιπλέει εναλλακτικές λύσεις στη φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει δουλειά στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, διευθύντρια διεθνών στρατηγικών επικοινωνιών του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης «έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενδιαφέρεται για κάποια από τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει δυνατά και καθαρά. Υποστηρίζει 100 τοις εκατό την Ursula von der Leyen για Πρόεδρο της Επιτροπής, όπως το έκανε από την αρχή».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, ο οποίος είναι Έλληνας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν «εντελώς γελοίο. Δεν είναι ένα στο εκατομμύριο, ούτε ένα στο gazillion».

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, είπε ότι είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει τα νερά με διαφορετικά ονόματα για το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας.

Μερικοί από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συνεχής ανάγκη του Μισέλ για εκδίκηση έρχεται σε αντίθεση με τις ελπίδες των ηγετών για μια γρήγορη συμφωνία. Αφού το κεντροδεξιό ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ξεκάθαρη νικήτρια των ευρωπαϊκών εκλογών, ήταν ξεκάθαρη πρωτοπόρος για τη θέση της Επιτροπής. Οι ευρωκράτες στη φούσκα των Βρυξελλών φάνηκε να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι συνεχείς προσπάθειες του Μισέλ να υπονομεύσει τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν έχουν αποδυναμώσει κάθε αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις από τις οποίες είχε αποχωρήσει ο Μισέλ, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απωθήσει τις προηγούμενες προσπάθειες της Μισέλ να απορρίψει τη φον ντερ Λάιεν, όπως η αναβολή της διαδικασίας για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας για μετά το καλοκαίρι και η προσπάθεια αποκλεισμού της από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η φον ντερ Λάιεν δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα. «Ο επαναδιορισμός του Φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητο μέχρι στιγμής, οπότε όλοι το βλέπουν αυτό που είναι: παιδική εκδίκηση. Μετά το Sofagate παίρνουμε τώρα το dinnergate. Θλιβερό», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η ομάδα του Von der Leyen δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Μισέλ πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Καθεμία από τις τρεις κύριες πολιτικές οικογένειες —το ΕΛΚ του φον ντερ Λάιεν, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι— έχουν ορίσει δύο ηγέτες ως πολιτικούς διαπραγματευτές τους κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών.

Πηγή: https://www.politico.eu

διαβάστε περισσότερα

Βόϊδι πήγε, αγελάδα γύρισε

0
Καλή σας ημέρα καλοί μου φίλοι. Τελευταία μέρα του Black Velvet για αυτή την σεζόν, οπότε είπα να αφήσω τη σάλτα και να περάσω...

Επικαιρότητα