Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
19.8 C
Athens

Το βαπόρι απ΄ την Περσία…

Share

Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσιτσάνη, «Το βαπόρι απ΄ την Περσία πιάστηκε στην Κορινθία, τόνοι 11 γεμάτο με χασίσι μυρωδάτο». Με βάση όμως την επικαιρότητα το τραγούδι γίνεται «το καράβι απ΄ τη Ρωσία πιάστηκε στην Καρυστία, τόνους πετρέλαιο γεμάτο», ως επίσης «τα καράβια απ΄ την Ελλάδα πιάστηκαν στον Περσικό, από στρατό Ιρανικό»!

Πολλά ερωτηματικά έχουν προκύψει από την πειρατία των δύο ελληνικών πλοίων και τους 10 Έλληνες, όμως, όπως όλα δείχνουν το Ρωσικό καράβι που βρίσκεται στην Κάρυστο έχει άμεσα σχέση με τα δύο καράβια που κατέλαβαν στον Περσικό κόλπο οι Ιρανοί, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους Έλληνες, αλλά και τους Αμερικανούς που κατάσχεσαν το πετρέλαιο που βρίσκεται στο τάνκερ στην Κάρυστο.

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση του κ. Οικονόμου.

«Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν είναι αντίποινα για την κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο, τι θα κάνει επ’ αυτού η Κυβέρνηση; Θα επιστρέψουμε το πετρέλαιο αυτό στο Ιράν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταρχήν, οι όποιες ενέργειες έγιναν, αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων. Είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις έναντι των οποίων δεν προσέφυγαν οι Αρχές των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την απόφαση αυτή. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή ή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, έγινε η ενέργεια αυτή στο πλοίο που είχε το ιρανικό πετρέλαιο».

Σε ότι αφορά στην Κάρυστο και ενώ υπήρξε διαμαρτυρία από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Καρύστου, για τη μεταφόρτωση του πετρελαίου από το Ρωσικό τάνκερ σε άλλο, η όλη διαδικασία μεταφόρτωσης είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες μας θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλες δύο – τρεις ημέρες.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει δώσει τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, με αποτέλεσμα το τάνκερ που αντλεί το πετρέλαιο να έχει πλευρίσει το Ρωσικό, ενώ παράλληλα το Ελληνικό Λιμενικό έχει δημιουργήσει πλωτά φράγματα (φανταστείτε κάτι σαν πλωτά σφουγγάρια), για να μειώσουν τους κινδύνους σε περίπτωση διαρροής κατά τη μεταφόρτωση.

Από την πλευρά τους οι Καρυστινοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς σε περίπτωση διαρροής του πετρελαίου, ο κόλπος της Καρύστου θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα.

διαβάστε περισσότερα

Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις

0
Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα θα είναι ο ανασχηματισμός, όχι αύριο θα τον κάνει, μπα μάλλον τη Δευτέρα θα γίνει και πάει...

Επικαιρότητα