Βολοντιμίρ Ζελένσκι: «Ελευθερία ή Θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα»

Βολοντιμίρ Ζελένσκι: «Ελευθερία ή Θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα»

«Ελληνικέ λαέ, Καλημέρα σας. Για πάνω από ένα μήνα τώρα, κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι την Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή την μαρτυρική πόλη που καταστρέφουν τα Ρωσικά στρατεύματα κάτι που δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε πως οι Ρώσοι την κατέστρεψαν, την ισοπέδωσαν, «αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Υπάρχουν ακόμα 100 χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει όμως κανένα κτίριο το οποίο να μην έχει βληθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων έχουν ισοπεδωθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης το οποίο εβλήθη από πύραυλο, όλοι τα έχουμε δει αυτά στις φωτογραφίες και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων, που προφανώς μπορούσαν να δουν επακριβώς τι κάνανε και παρόλα αυτά δεν δίστασαν να χτυπήσουν»

Η Μαριούπολη, είπε «έχει καταστραφεί, αυτά τα έχει δει ο καθένας μας, πώς φαίνεται η πόλη μετά από την προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού(!) σήμερα. Αυτή η ειρηνική πόλη, έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας, μιας από τις μεγαλύτερες ανά τον κόσμο που επί αιώνες ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους, χτίζοντας την πόλη τους, το μέλλον τους και πραγματικά είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές αυτής της παρουσίας στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Η υπέρ-χιλιετής ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας, αυτό έχει απεικονιστεί. Έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του Χριστιανισμού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην εν όλω περιοχή του κόσμου. Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα φανεί πολύ εύκολα ότι θα χάσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας αυτή τη διάσταση που έφερε η ελληνική κοινότητα, η ελληνική κουλτούρα, ο ελληνικός πολιτισμός. Γατί είμαστε στενά δεμένοι».

«Ελευθερία ή Θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Αντιμετωπίζουμε τη θέληση να καταστραφεί η Ουκρανία και σε αυτή αντιπαραθέτουμε το Ελευθερία ή Θάνατος» είπε ο κ. Ζελένσκι και προσέθεσε ότι «πέρα από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός, ένα άλλο μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού». «Ο υπουργός των Εξωτερικών σας, επισκέφθηκε προσφάτως την πόλη» σημείωσε και προσέθεσε: «Τα δικά μας στρατεύματα κατάφεραν να εκδιώξουν τους βαρβάρους, τα ρωσικά στρατεύματα, σε απόσταση σχετικά ασφαλή, μιλώντας για τις χερσαίες δυνάμεις. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν τον θάνατο και την αγωνία σε περιοχές και εδάφη όπου η ελληνική κοινότητα και οι άλλες κοινότητες ζούσαν ειρηνικά, όπως είπα προηγουμένως. Είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εσωτερικά ή εξωτερικά. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τους αμάχους βάσει σχεδίου και βεβαίως αυτό δεν συνέβη μόνοι εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική κοινότητα και στην ουκρανική κοινότητα και σήμερα οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων προς την Ρωσία»

«Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι» συνέχισε ο Ουκρανός Πρόεδρος και συμπλήρωσε: Πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Πρέπει να σταθούν υπόλογοι. Η λογοδοσία έχει τεράστια σημασία … Πρέπει να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.

«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία, θεωρώ ότι θα μπορούσε μια “νέα Φιλική Εταιρεία” να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να παλέψει για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη και η Οδησσός χρειάζονται άμεσα βοήθεια και υποστήριξη. Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι, οι κοινότητες αυτές είναι αποδεκατισμένες, οι Ρώσοι επιτίθενται με χερσαίες θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, αμέσως μετά είπε «ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας την Ελλάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια και την στρατιωτική όπως επίσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας για τις κυρώσεις που αποφάσισε ο δημοκρατικός κόσμος. Δυστυχώς όμως, όπως ακούσατε από αυτούς τους δύο μαχητές, αυτούς τους δύο ήρωες, καταστρέφεται παρ όλα αυτά, γι’ αυτό παρακαλούμε χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή σαν μέλη της ΕΕ για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση μπορεί να γίνει στη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατάφερναν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να δουλέψουμε μαζί για σώσουμε αυτά που δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί μαζί».

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομία. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες- θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εκδιώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, από τα ουκρανικά εδάφη, άπαξ και δια παντός. Έτσι ώστε να μάθει κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος, ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει. Προσπαθούν να προσβάλλουν την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα και θα χάσουν, όπως πάντα χάνει μακροπρόθεσμα ο επιτιθέμενος. Ας πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, εξ αρχής οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφηκαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της Ευρώπης. Οι Ρώσοι κάνουν ότι μπορούν ώστε να προσβάλουν όλη την Ευρώπη. Κυρίως βέβαια χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα, όπως το αέριο και το πετρέλαιο, προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας και προκαλώντας και τεράστια ελλείμματα στη διατροφική βιομηχανία παγκοσμίως. Αυτά, λοιπόν, είναι προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρωπαϊκά, εάν όχι παγκόσμια. Οι ρωσικές τράπεζες, δεν πρέπει να μπορούν να κερδίζουν χρήματα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Όχι μόνο σε αυτές. Όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος, δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα ρωσικού νηολογίου ή συμφερόντων πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκούς λιμένες. Τα λεφτά τα οποία κερδίζουν κατά αυτό τον τρόπο τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τους πυραύλους και τα βλήματα με τα οποία καταστρέφουν τις πόλεις μας. Καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια».

Επισήμανε επίσης πως «η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις και χρειάζεται βέβαια και όπλα. Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και μια σειρά πραγμάτων που οι Δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να σώσουμε σήμερα την Ουκρανία και εάν έχουμε αυτή την στήριξη και αλληλεγγύη θα τη σώσουμε. Οι λαοί μας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν. Θα ξανά χτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες κοινότητες όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα συνεχίσουν να ζουν από κοινού, ειρηνικά και σεβόμενοι η μια κοινότητα την άλλη, όπως στο παρελθόν. Ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι και την ΕΕ. Το πιστεύω, το γνωρίζω. Θα κερδίσουμε. Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία» είπε ο κ. Ζελένσκι.

 

Tagged with