Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε χθες ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», όπου ανάμεσα στα άλλα είπε όχι στην προοδευτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που «εμφανίζεται με το “φωτοστέφανο” της προόδου», καθώς επίσης θεωρεί πιθανή την επόμενη χρονιά, ως χρονιά εκλογών.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας απάντησε:
Πανδημία, ακρίβεια, αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων κλπ. συνθέτουν μια «γκρίζα» πραγματικότητα. Πιστεύετε ότι ωθούν τις εξελίξεις προς πρόωρες εκλογές μέσα στο 2022, όπως προβλέπουν κάποιοι ακόμα και την άνοιξη;
«Είναι πιθανό η επόμενη χρονιά, να είναι χρονιά εκλογών. Δεν ξέρω αν η διαχείριση της πανδημίας ή η απότομη επιδείνωση των όρων ζωής του λαού ή άλλες πιο σύνθετες εξελίξεις θα είναι η αιτία για να στηθούν κάλπες. Το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται καμιά αναμονή μέχρι τις εκλογές, αλλά επιμονή στην οργάνωση της πάλης για να αντιμετωπίσει ο λαός μας τις επιπτώσεις στη ζωή του από την πολιτική της κυβέρνησης, συνολικά της ΕΕ και του κεφαλαίου».
Όποτε πάντως και αν γίνουν, η απλή αναλογική αναμένεται να φέρει ανατροπές στο εκλογικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής. Τι θα πράξει το κόμμα σας;
Πραγματική ανατροπή στο εκλογικό, γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό, μπορεί να φέρει μόνο ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ. Εάν ενοχλεί κάποια κέντρα του κατεστημένου η δράση του ΚΚΕ, που έχει αυτό το ποσοστό σήμερα, φανταστείτε πώς μπορεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό να πολλαπλασιάσει τη δύναμη των εργατικών – λαϊκών αγώνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, στήριξε το Ταμείο Ανάκαμψης -το νέο υπερμνημόνιο- συμπλέει με τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εμφανίζεται με το “φωτοστέφανο” της προόδου. Ακόμη και κάποιες μεμονωμένες θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά -όπως άλλωστε και η ΝΔ- και μπορεί να ακούγονται θετικές, ακυρώνονται στην πράξη από τη συνολική γραμμή και το πρόγραμμά του. Χώρια που η προηγούμενη κυβερνητική του θητεία δεν αφήνει καθόλου περιθώρια για αυταπάτες κι αυτό το αντιλαμβάνεται σήμερα αρκετός ριζοσπαστικός, αριστερός κόσμος που αναζητά πραγματικά διέξοδο και προοπτική.